Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος14ος αιώνας[1]
Τόπος ταφήςΑββαείο του Κλάρενταλ[2][3]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑδόλφος της Γερμανίας (από 1271)[1][4][5]
ΤέκναΜέχτιλντ του Νάσσαου[1][4][5]
Γκέρλαχ Α΄ του Νάσσαου[1][4][5]
Βάλραμ Γ΄ του Νάσσαου[1][4][5]
Ρούπρεχτ Δ΄, Κόμης του Νάσσαου[1][4][5]
Ερρίκος του Νάσσαου[1][4][5]
Αδελαΐδα του Νάσσαου (-1338)[1][4][5]
Ιμάγκινα του Νάσσαου[1][4][5]
Αδόλφος του Νάσσαου (1292-1294)[1][4][5]
ΓονείςGerlach I of Isenburg-Limburg[1][4] και Imagina of Blieskastel[1][4]
ΑδέλφιαJohn I of Isenburg-Limburg
Agnes of Isenburg-Limburg
Jutta d'Isenbourg
ΟικογένειαIsenburg[1][4][5]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλική σύζυγος (1292–1298)[1][4][5]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ, γερμ.: Imagina of Isenburg-Limburg (π. 1255 – 29 Σεπτεμβρίου 1313;) ήταν η βασιλική σύζυγος του Αδόλφου του Νασσάου, βασιλιά της Γερμανίας.

Η Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ και ο σύζυγός της Αδόλφος του Νάσσαου. Τοιχογραφία στο αβαείο Κλάρενταλ, από τον Χ. Ντορς, 1632.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περίπου το 1255 (πιθανώς στο Λίμπουργκ αν ντερ Λαν) από τον Γκέρλαχ Α΄ του Λίμπουργκ και την Iμάγκινα του Μπλήσκαστελ. Ο πατέρας της, από τον Οίκο του Λίμπουργκ (μια παράπλευρη γραμμή του Οίκου του Ίζενμπουργκ) είχε την εξουσία στο Λίμπουργκ αν ντερ Λαν. Οι γονείς του πατέρα της ήταν ο Ερρίκος Α' του Ίζενμπουργκ-Γκρέντσαου και η σύζυγός του Ίρμινγκαρντ του Μπύντινγκεν, κόμισσα του Κλέμπεργκ.

Το 1270 παντρεύτηκε τον κόμη Αδόλφο του Νάσσαου, από τη γραμμή τού Βάλραμ του Οίκου του Nάσσαου. Οι κύριες κατοικίες τους ήταν το κάστρο Ίντσταϊν και το κάστρο Ζόνενμπεργκ. Μετά την εκλογή του Αδόλφου το 1292 ως βασιλιά της Γερμανίας, διέμενε κυρίως στο Ράιχσμπουργκ Άχαλμ, όταν δεν συνόδευε τον σύζυγό της στα ταξίδια του.

Μετά το τέλος τού συζύγου της στη μάχη του Γκέλχαϊμ, η Ιμάγκινα έστησε τον πρώιμο γοτθικό «Σταυρό του Βασιλιά» στο πεδίο της μάχης. Το 1309 είδε τη μεταφορά των λειψάνων τού συζύγου της από το αβαείο Ρόζενταλ (στο σημερινό Κέρτσενχαϊμ) στον καθεδρικό ναό του Σπάυερ.

Η Iμάγκινα επέζησε τού συζύγου της για σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά δεν ξαναπαντρεύτηκε. Για κατοικία της, η χήρα Iμάγκινα πήρε αρχικά το κάστρο Βάιλμπουργκ, και αργότερα μετακόμισε στο αβαείο Κλάρενταλ κοντά στο Βήζμπαντεν, όπου η κόρη τους Aδελαΐδα διοικούσε ως ηγουμένη. Η Iμάγκινα απεβίωσε στο αβαείο Κλάρενταλ στις 29 Σεπτεμβρίου 1313, και τάφηκε εκεί.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος τής Ιμάγκινα με τον Αδόλφο του Νασσάου απέκτησε έφερε οκτώ παιδιά:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. Ullrich, Die Landes- und Kirchengeschichte des Herzogthums Nassau von den ältesten Zeiten bis zur Reformation in übersichtlichem Zusammenhang, 2η Έκδοση. Βισμπάντεν, 1862. (in γερμανική)</link> .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]