Θρασύβουλος Στανίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θρασύβουλος Στανίτσας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1910
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος18  Αυγούστου 1987
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
συνθέτης
πρωτοψάλτης

Ο Θρασύβουλος Στανίτσας (1910, Κωνσταντινούπολη - 18 Αυγούστου 1987, Αθήνα) ήταν Έλληνας πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Υψομαθεία της Κωνσταντινούπολης το 1910. Από μικρό παιδί έδειξε τη θέλησή του να μάθει το ύφος και τον τρόπο που ψέλνει κάποιος.Οι δάσκαλοί του ο Δημήτριος Βουτσινάς, ο Γιάγκος Βασιλειάδης, ο Μιχαήλ Χατζηαθανασίου και ο Ιωάννης Παλάσης τον προετοίμασαν για το μεγάλο έργο του, να γίνει λαμπαδάριος με πρωτοψάλτη τον Κωνσταντίνο Πρίγγο και ύστερα πρωτοψάλτης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με λαμπαδάριο τον Νικόλαο Δανηιλίδη.[1] Υπηρέτησε ως Άρχων πρωτοψάλτης από το 1960 μέχρι το 1964, οπότε και εκδιώχθηκε από την Τουρκία. Έπειτα έψαλλε στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων έως τον θάνατό του το 1987.[2]Επιπλέον διηύθυνε την χορωδία Μουσικόφιλων Πέραν, με την οποία έψαλλε σε πολλές συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συναυλίας στις Βρυξέλλες.

Ο εξαίρετος αυτός καλλιτέχνης , με την επιμέλειά του, με την διακρίνουσα αυτόν ικανότητα και με την καλλιφωνία του[3], θεωρείται ένας απ' τους σημαντικότερους δασκάλους στη Βυζαντινή μουσική. Έχει συνθέσει πολλά μουσικά κείμενα και έχει εκδώσει το «Τριώδιο» του ιδίου. Σώζονται αρκετές ηχογραφημένες ερμηνείες του.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φαράσογλου, Σεραφείμ. «Άρχων Πρωτοψάλτης Της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας 1910 – 1987». Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2020. 
  2. Ζαφειρόπουλος, Γιάννης (1989). Χρονικό του 20ού αιώνα (2η έκδοση). Αθήνα: Εκδόσεις Τέσσερα Έψιλον. σελ. 1368. 
  3. «Βυζαντινόν Μέλος - Θρασύβουλος Στανίτσας». www.ec-patr.net. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2022. 
  4. Βάβουλας, Νίκος. «Θρασύβουλος Στανίτσας - Βιογραφικό». Κέντρον Ερευνών & Εκδόσεων. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]