Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ
Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΘανάσης Βέγγος
ΠαραγωγήΘανάσης Βέγγος
ΣενάριοΓιώργος Λαζαρίδης
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ζαννίνο, Κώστας Μεντής, Φιλήμων Μεθυμάκης, Περικλής Χριστοφορίδης, Κία Μπόζου, Γιώργος Τζιφός, Κώστας Παπαχρήστος και Σόφη Ζαννίνου
Ηθοποιοί φωνήςΣταύρος Ξενίδης
ΦωτογραφίαΝτίνος Κατσουρίδης και Παύλος Φιλίππου
ΧορογραφίαΦώτης Μεταξόπουλος
Νάντια Φοντάνα
Εταιρεία παραγωγήςΘΒ Ταινίες Γέλιου και Φίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή15  Δεκεμβρίου 1969
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ είναι ασπρόμαυρη ελληνική κατασκοπική, κωμική ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία του Θανάση Βέγγου και σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη. Είναι η τελευταία ταινία για τη «ΘΒ Ταινίες Γέλιου», την εταιρεία παραγωγής του Βέγγου, αφού μετά οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.[1] Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Περικλής Χριστοφορίδης, Ζαννίνο και ο Κώστας Μεντής.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον αδέξιο μυστικό πράκτορα Θου-Βου (Θανάση Βέγγο), ο οποίος μετά το απίστευτο φιάσκο που έπαθε στην πρώτη ταινία (Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000), ξαναδίνει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο και τότε παίρνει τελικώς το δίπλωμα του πράκτορα. Αυτός και ο συνάδελφός του, υποπράκτορας ΜΑΠ 31 (Αντώνης Παπαδόπουλος), συνεργάζονται για να ανοίξουν το δικό τους πρακτορείο. Οι πρώτοι πελάτες που θα κάνουν την εμφάνιση τους είναι ο σκηνοθέτης δραματικών ταινιών Τζίμης Παλούκας (Βασίλης Ανδρεόπουλος) και οι συνεργάτες του από την κινηματογραφική εταιρεία «Αχ Βαχ». Ο Παλούκας τους αναθέτει τρεις αποστολές, αλλά η πραγματική του πρόθεση είναι να κινηματογραφήσει κρυφά τους πράκτορες σε δράση. Έχοντας πλήρη επίγνωση της αδυναμίας της «Αχ Βαχ», σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για την πρώτη κωμωδία τους. Οι αποστολές που αναθέτουν στον Θου-Βου είναι μια δικαιολογία για μια σειρά από πλάνα που γυρίζουν χωρίς οι πράκτορες να τους αντιλαμβάνονται.

Η πρώτη από τις αποστολές περιλαμβάνει την αναζήτηση μιας χίπισσας με το όνομα Ρόζα Αλιμόνου (Σόφη Ζαννίνου). Ο Θου-Βου είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η αληθινή ταυτότητα μιας Ρομά που τυχαίνει να ονομάζεται Ρόζα (Σάσα Καζέλη). Ωστόσο η παρεξήγηση αυτή προκαλεί καυγάδες σε έναν καταυλισμό Ρομά. Η δεύτερη αποστολή είναι να πάρουν μέρος σε αγώνα κατς με τον παλαιστή Σπαζοκέφαλα (Δημήτρη Καρυστινό). Η τρίτη τους και τελευταία αποστολή θα είναι να διακόψουν τη διαδικασία των γυρισμάτων μιας από τις αντίπαλες εταιρείες της «Αχ Βαχ». Η τελική αποστολή θα αποδειχθεί και μοιραία για τον Θου-Βου και τον συνάδελφό του, καθώς σκοτώνονται σε μια πρόσκρουση με βενζινάκατο. Η ταινία τελειώνει με τους αποθανόντες πράκτορες στη μετά θάνατον ζωή, να ετοιμάζονται και οι δύο να μπουν στον Παράδεισο.

Προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου 1969 στον κινηματογράφο Άστορ στην Αθήνα,[3] ενώ από τις 30 Δεκεμβρίου ξεκίνησε να προβάλλεται και στους κινηματογράφους Αέλλω, Έσπερος, Ολύμπιας και Στούντιο της Θεσσαλονίκης.[4] Συνολικά έκοψε 369.011 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 9η θέση ανάμεσα σε 99 ελληνικές ταινίες της σεζόν 1969-1970.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «the-baldheaded-agent-and-the-land-of-destruction-mission». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Οι ταινίες της εβδομάδος» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Εμπρός. 13 Δεκεμβρίου 1969. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μακεδονία. 30 Δεκεμβρίου 1969. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]