Θίβρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θίβρων
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θίϐρων (Αρχαία Ελληνικά)
Θάνατος322 π.Χ.
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμισθοφόρος
ΕργοδότηςΆρπαλος του Μαχάτα
Περίοδος ακμής324 π.Χ. - 322 π.Χ.
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΣπαρτιατική φάλαγγα
Πόλεμοι/μάχεςCampaign of Thibron in Cyrenaica

Ο Θίβρων ήταν Σπαρτιάτης μισθοφόρος του 4ου αιώνα π.Χ.

Ο Θίβρων ήταν εκ των μισθοφόρων οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τον Άρπαλο, υπό φυγή θησαυροφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς το 325 π.Χ. Κατόπιν της φυγής του Άρπαλου από την Αθήνα προς την Κρήτη, φόνευσε τον τελευταίο και άρπαξε μέρος του κλεμμένου από τον ανέντιμο θησαυροφύλακα θησαυρού.

Κλήθηκε, ολίγον καιρό αργότερα, από τους εξορισθέντες της Κυρήνης, προκειμένου να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλεώς τους κατόπιν διατάγματος το οποίο είχε λάβει ο Αλέξανδρος λίγο πριν τον θάνατό του. Αναχώρησε από την Κρήτη με στρατιωτική δύναμη περίπου 6000 ανδρών και επιχείρησε την ίδρυση δικού του βασιλείου στην περιοχή της Κυρηναϊκή. Νίκησε τους Κυρηναίους, ωστόσο προδόθηκε από τον αξιωματικό του, Μνασικλή, και απώλεσε την Απολλωνία, καθώς και τον στόλο του (323-322 π.Χ.)[1].

Ο Θίβρων, τότε, προχώρησε στη στρατολόγηση μισθοφόρων στην Πελοπόννησο, κατέλαβε την Τεύχειρα, νίκησε εκ νέου τους Κυρηναίους και ξεκίνησε την πολιορκία της πόλεως. Οι Κυρηναίοι ζήτησαν, τότε, την βοήθεια του νέου σατράπη της Αιγύπτου, Πτολεμαίου, ενώ στην συνέχεια άλλαξαν γνώμη και ήρθαν σε συνεννόηση με τον Θίβρωνα. Ωστόσο, ήταν πλέον αργά, με αποτέλεσμα την επέμβαση του Οφέλλα εις όνομα του Πτολεμαίου. Ο Θίβρων ηττήθηκε και συνελήφθη αιχμάλωτος το 322 π.Χ. Η συγκεκριμένη ήττα οδήγησε στην προσάρτηση της Κυρήνης από την Αίγυπτο[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]