Οφέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οφέλλας
Γενικές πληροφορίες
Προφορά
Θάνατος308 π.Χ.
Καρχηδόνα
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Για τον θαλασσοπόρο δείτε Οφέλας

Ο ΟφέλλαςΟφέλτας) ήταν γιος του Σιλανού από την Πέλλα της Μακεδονίας. Ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία κατά των Περσών.

Το 325 π.Χ. ήταν ένας από τους τριηράρχους του στόλου που έπλευσε στην Ινδία. (Αρριανός, Ινδική 18). Το 322 π.Χ. ο σατράπης της Αιγύπτου Πτολεμαίος έστειλε τον Οφέλλα με στρατό να επαναφέρει στην πατρίδα τους τους πλούσιους Κυρηναίους , που διώχθηκαν από τους δημοκρατικούς και για να διώξει από την Κυρηναϊκή τον Σπαρτιάτη Θίβρωνα, ο οποίος με στρατό μισθοφόρων ήθελε να γίνει ο κύριος της χώρας. Ο Οφέλλας νίκησε τον Θίβρωνα και, διά του Ολυνθίου Επικύδους, τον συνέλαβε και τον παρέδωσε στους Απολλωνιάτες της Κυρηναϊκής, οι οποίοι τον σταύρωσαν, εκδικούμενοι για τις συμφορές που είχε προκαλέσει στην πόλη τους. Δεν κατάφερε όμως ο Οφέλλας να καταλάβει την Κυρήνη.

Το 313 π.Χ. όντας στρατηγός της Κυρηναϊκής, ο Οφέλλας διέτρεξε μεγάλο κίνδυνο όταν οι κάτοικοί της, υποκινούμενοι από τον Αντίγονο, επαναστάτησαν κατά του Πτολεμαίου, αλλά σώθηκε από τον Άγι που είχε στείλει ο σατράπης της Αιγύπτου για να τον βοηθήσει. Ωστόσο, την ίδια χρονιά αυτονομήθηκε έναντι του Πτολεμαίου, που το 311 π.Χ. τον αναγνώρισε ως ανεξάρτητο ηγεμόνα. Επέκτεινε κατόπιν την επικράτειά του προς δυσμάς, φθάνοντας σχεδόν μέχρι τα σύνορα της Καρχηδόνας.

Το 309 π.Χ. δέχθηκε στην Κυρήνη τον Όρθωνα, απεσταλμένο του τυράννου των Συρακουσών Αγαθοκλέους, που του μετέφερε πρόταση του τελευταίου να συμμαχήσουν κατά των Καρχηδονίων με τον όρο να πάρει τη Λιβύη (Β. Αφρική) ο Οφέλλας· ο Αγαθοκλής να έθετε υπό τον έλεγχό του ολόκληρη τη Σικελία, απαλλαγμένος από τον πονοκέφαλο των Καρχηδονίων. Ο Οφέλλας δέχθηκε και με 10.000 πεζούς, 600 ιππείς, 100 πολεμικά άρματα και 10.000 ατάκτους, αφού μετά δυο μηνών πορεία και με πολλές απώλειες πέρασε την έρημο της Σύρτεως, εισέβαλε στη χώρα των Καρχηδονίων. Οι σύμμαχοι, Οφέλλας και Αγαθοκλής, είχαν στρατοπεδεύσει πλάι πλάι. Πριν ακόμη συγκρουστούν με τους Καρχηδόνιους ο Αγαθοκλής με ψεύτικες κατηγορίες πέτυχε το θάνατο του Οφέλλα και έθεσε υπό τις διαταγές του τον στρατό του (309 π.Χ.). Μετά τον θάνατο του Οφέλλα, ο Πτολεμαίος έστειλε τον πρόγονό του Μάγα να ανακαταλάβει την Κυρηναϊκή. Η χήρα του Ευρυδίκη, που ήταν από την Αθήνα και καταγόταν από το γένος του μαραθωνομάχου Μιλτιάδη, επέστρεψε στην πατρίδα της, όπου το 307 π.Χ. την παντρεύτηκε ο Δημήτριος ο Πολιορκητής.