Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος
Raya and the Last Dragon
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝτον Χολ και Κάρλος Λόπεζ Εστράντα
ΠαραγωγήOsnat Shurer και Peter Del Vecho
ΣενάριοQui Nguyen και Adele Lim
Ηθοποιοί φωνήςΚέλλυ Μαρί Τραν, Awkwafina, Τζέμα Τσαν, Μπένεντικτ Γουόνγκ, Άλαν Τούντικ, Ντάνιελ Ντάε Κιμ, Σάντρα Ο, Lucille Soong, Patti Harrison, Ross Butler, Σουνγκ Κανγκ, Jona Xiao, Dichen Lachman, Dumbfoundead και François Chau
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ[1]
ΦωτογραφίαRob Dressel και Adolph Lusinsky
ΜοντάζFabienne Rawley
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures και Walt Disney Animation Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures και Fórum Hungary[2]
Πρώτη προβολή5  Μαρτίου 2021 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 10  Μαρτίου 2021 (Σουηδία) και 3  Ιουνίου 2021 (Ουγγαρία)[2]
Διάρκεια107 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος (πρωτότυπος τίτλος: Raya and the Last Dragon) είναι Αμερικανική ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων υπολογιστή του 2021 σε παραγωγή της Walt Disney Animation Studios και διανομή της Walt Disney Pictures. Αποτελεί την 59η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney. Σκηνοθετήθηκε από τους Ντον Χολ και Κάρλος Λόπεζ Εστράντα, συν-σκηνοθετήθηκε από τους Πολ Μπριγκς και Τζον Ρίπα, παράχθηκε από τους Όσνατ Σούρερ και Πίτερ Ντελ Βέκο, και γράφτηκε από τους Κι Νγκουιέν και Αντέλ Λιμ από ιστορία των Μπράντλεϊ Ρέιμοντ και Χέλεν Καλαφάτικ. Πρωταγωνιστούν οι Κέλλυ Μαρί Τραν, Awkwafina, Ιζάακ Γουάνγκ και Τζέμα Τσαν.[3] Η ταινία ακολουθεί μια πολεμίστρια-πριγκίπισσα, την Ράια, η οποία ψάχνει τον τελευταίο δράκο για να σώσει τον πατέρα της και το Κουμάντρα από τα κακά πνεύματα Ντρούουν.

Η ανάπτυξη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, και ανακοινώθηκε επίσημα τον Αύγουστο του 2019, μαζί με τον τίτλο και το καστ. Κατά την διάρκεια της παραγωγής, η Disney αντικατέστησε πολλά από τα μέλη του καστ και του συνεργείου. Η ταινία αντλεί έμπνευση από τους πολιτισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ σύνθεσε την μουσική της ταινίας.

Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος κυκλοφόρησε ταυτόχρονα στους κινηματογράφους και στο Disney+ με πληρωμή στις 5 Μαρτίου του 2021.[4][5] Η ημερομηνία κυκλοφορίας καθυστέρησε δύο φορές από την αρχική του Νοεμβρίου του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. Έγινε η τρίτη συνδρομητική ταινία του 2021 με τις περισσότερες προβολές, και χωρίς τα έσοδα από το Disney+ εισέπραξε $130.4 εκατομμύρια παγκοσμίως. Έλαβε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τα κινούμενα σχέδια και το βάθος, αλλά επίκριναν την ιστορία. Έλαβε υποψηφιότητα για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στα Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt5109280. Ανακτήθηκε στις 14  Μαρτίου 2021.
  2. 2,0 2,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  3. published, Jack Shepherd (26 Ιανουαρίου 2021). «New Raya and the Last Dragon trailer finally reveals Awkwafina's dragon». gamesradar (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. Fuster, Jeremy (13 Απριλίου 2020). «Disney Moves 'Soul,' 'Raya and the Last Dragon' Release Dates». TheWrap (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. Alexander, Julia (10 Δεκεμβρίου 2020). «Disney to release Raya and the Last Dragon on Disney Plus and in theaters on the same day». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]