Καρλ Μπαρκς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Μπαρκς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Μαρτίου 1901
Μέριλ
Θάνατος25  Αυγούστου 2000
Γκραντς Πας
Αιτία θανάτουλευχαιμία
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
συγγραφέας
ζωγράφος
γεωργός
δημοσιογράφος
story artist
εικονογράφος
δημιουργός κόμικς
συγγραφέας κόμικ
ανιματέρ
σκιτσογράφος καρτούν
καλλιτέχνης εικονογραφημένου σεναρίου
ΕργοδότηςWalt Disney Studios (1935–1942)
Western Publishing (Δεκαετία του 1940 – 1966)
Αξιοσημείωτο έργοΣκρουτζ Μακ Ντακ
Κύρος Γρανάζης
Το Χρυσάφι του Πειρατή
Donald Duck and the Mummy's Ring
Μάτζικα Ντε Σπελ
Γκαστόνε Γκάντερ
Μουργόλυκοι
Christmas on Bear Mountain
Περίοδος ακμής1935 - 2000
Οικογένεια
ΣύζυγοςGaré Barks
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςDisney Legends (1991)
βραβείο του μελανοδοχείου (1977)
Jack Kirby Hall of Fame (1987)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Καρλ Μπαρκς, υπογράφοντας ένα έργο του στη Φινλανδία, τον Ιούνιο του 1994.

Ο Καρλ Μπαρκς (Carl Barks, 27 Μαρτίου 1901 - 25 Αυγούστου 2000) ήταν σεναριογράφος και σχεδιαστής κόμικς, από το 1920 μέχρι το 1966. Μέχρι σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών ηρώων της Disney, κυρίως του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Ντόναλντ Ντακ και των Χιούι, Λιούι και Ντιούι Ντακ.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εποχή γέννησης του έχει σηματοδοτηθεί από πολλά βαρυσήμαντα γεγονότα: ο πυρετός του χρυσού στην Αλάσκα, τα πρώτα σκίτσα του Yellow Kid (από τα πρώτα κόμικς) από τον Ρίτσαρντ Άουκωλτ και τέλος οι πρώτες εμφανίσεις του κινηματογράφου. Εκείνη την χρονιά (1901) ο Ουίλιαμ και η Αρμίντα Μπαρκς απέκτησαν τον δεύτερο τους γιο. Τον ονόμασαν Καρλ. Έμεναν και δούλευαν σε ένα αγρόκτημα λίγο έξω από την πόλη Μέρριλ του Όρεγκον. Επειδή η οικονομική κατάσταση στην οικογένεια Μπαρκς ήταν δυσχερής, ήταν αναγκασμένοι για λόγους εργασίας να μετακομίζουν προσωρινά συνεχώς στην Καλιφόρνια και μετά πίσω στο Όρεγκον. Μόλις ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι διαθέσιμοι εργάτες λιγόστεψαν, ο Καρλ Μπαρκς αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο για να βοηθήσει τον πατέρα του στις δουλειές του αγροκτήματος.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και όλα έδειχναν πως ο Καρλ Μπαρκς θα ακολουθούσε το επάγγελμα του πατέρα του, ο ίδιος δοκίμαζε πολλές δουλειές χωρίς να του ταιριάζει καμία: αγρότης, ξυλοκόπος, εργάτης σιδηροδρόμων και πολλές άλλες. Όμως, αυτό που τελικά καθόρισε την πορεία της ζωής του ήταν ένα παιδικό όνειρο. Όταν ήταν μικρός, παρατήρησε μερικά σκίτσα ενός συμμαθητή του, που γελοιογραφούσαν διάφορους πολιτικούς, και εντυπωσιάστηκε. Έτσι, ενθουσιασμένος άρχισε να αντιγράφει τα σκίτσα των λιγοστών κόμικς της εποχής. Επίσης άρχισε μαθήματα σχεδίασης δι' αλληλογραφίας, αλλά αναγκάστηκε να τα διακόψει μετά από λίγο καιρό. Πάντως, ήταν ικανός να φτιάξει σκίτσα για εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία και δημοσιεύτηκαν. Η αληθινή αρχή της καριέρας του όμως έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε το περιοδικό Judge δημοσίευσε σχέδιά του. Τελικά, μόλις μάζεψε αρκετά χρήματα μετακόμισε στη Μινεσότα και έγινε μόνιμο μέλος του περιοδικού Calgary Eye Opener, όπου δούλευε σαν σκιτσογράφος.

Συνεργασία με τον Ντίσνεϋ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1935 ο Καρλ Μπαρκς έμαθε πως ο Ουώλτ Ντίσνεϋ αναζητούσε σκιτσογράφους για τα κινούμενα σχέδια που έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Ο Καρλ έκανε αίτηση και τελικά προσλήφθηκε και ως συνέπεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Ελαιογραφία του Καρλ Μπαρκς με τίτλο Η Χρυσή Περικεφαλαία, βασισμένη στην ομώνυμη ιστορία του.

Δουλεύοντας με τα παπιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου, ο Μπαρκς παραιτήθηκε από τα στούντιο Disney το 1942. Η πρώτη ιστορία με παπιά που έφτιαξε ήταν Το χρυσάφι του πειρατή (αγγλ. Donald Duck finds Pirate gold) με πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Ντακ τα τρία ανίψια του (Χιούι, Λιούι και Ντιούι Ντακ γνωστά στην Ελλάδα ως ανιψάκια) και ένας παπαγάλος-πειρατής. Όμως δεν την έφτιαξε μόνος του, αλλά συνεργάστηκε με τον Τζακ Χάνα. Αργότερα προσλήφθηκε στο περιοδικό κόμικς Walt Disney's Comics and Stories ως σεναριογράφος. Σύντομα όμως απέδειξε τις σχεδιαστικές του ικανότητες και εντυπωσίασε τον εκδότη του περιοδικού, ο οποίος του ανέθεσε και την σχεδίαση των σκίτσων.

Το τέλος της καριέρας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρλ Μπαρκς, μέσα σε διάστημα 23 χρόνων σχεδίασε περισσότερες από 500 ιστορίες με παπιά του Disney. Όμως, το 1966, σε ηλικία 65 χρονών είχε έρθει η ώρα της παραίτησής του. Τότε όμως άρχισε να αναγνωρίζεται το έργο του, επειδή τα περιοδικά που δημοσίευαν τις ιστορίες του ανέφεραν το όνομά του, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τότε. Παρά την αποχώρησή του από τα κόμικς συνέχισε να φτιάχνει πίνακες βασισμένους στις ιστορίες του, και σήμερα οι περισσότεροι απ' αυτούς πωλούνται σε αστρονομικά ποσά. Τελικά, έγραψε ακόμα μία ιστορία το 1996, με θέμα την αναζήτηση του Δούρειου Ίππου και τίτλο "Horsing Around With History", που σχεδίασε ο ταλαντούχος επίγονός του, Ουίλλιαμ Βαν Χορν.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1921 νυμφεύτηκε την Περλ Τέρνερ (αγγλ. Pearle Turner) και απέκτησαν δύο παιδιά, το πρώτο το 1923 και το δεύτερο το 1924. Όμως το 1930 πήραν διαζύγιο. Το 1938 νυμφεύτηκε την Κλάρα Μπάλκεν (αγγλ. Clara Balken). Αργότερα, το 1951 χώρισαν οριστικά και πήραν διαζύγιο. Ο τελευταίος του γάμος έγινε το 1954, με την Μάργκαρετ Γουίνφρεντ Γουίλλιαμς (αγγλ. Μargaret Wynnfred Williams), γνωστή ως Γκάρε, ούσα και αυτή σκιτσογράφος. Το 1963, η μεγαλύτερη κόρη του Μπαρκς, Πέγκυ Φύλλις, πέθανε από καρκίνο. Το 1993 έμεινε χήρος, όταν πέθανε η Γκάρε. Όταν απεβίωσε το 2000, ο Μπαρκς είχε μια κόρη, τέσσερα εγγόνια, έξι δισέγγονα και οκτώ τρισέγγονα.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρλ Μπαρκς θεωρείται ακόμα και σήμερα ως ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών με ήρωες τα παπιά του Ντίσνεϋ που πέρασε ποτέ. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία των κόμικς. Στα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση εμφανίστηκαν αρκετοί επίδοξοι "διάδοχοι", χωρίς όμως κάποιος να μπορεί να συγκριθεί ευθέως μαζί του. Σήμερα, ως κυριότερος συνεχιστής του έργου του θεωρείται ο Ντον Ρόσα, δημιουργός μεταξύ άλλων και του μεγάλου έργου Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιστορίες του Μπαρκς είναι κυρίως κωμικές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν ως ήρωες τον Ντόναλντ Ντακ και τα ανίψια του. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος ισχυριζόταν πως δεν τις έφτιαχνε "απλώς για να γελάσει" αλλά πως ήταν βασισμένες στις εμπειρίες του και σε μαθήματα ζωής. Επίσης δήλωνε πως ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ντόναλντ, γι' αυτό αφιέρωσε τόσο πολύ χρόνο σε αυτόν τον χαρακτήρα, παρ' όλο που δεν τον είχε δημιουργήσει ο ίδιος, όπως άλλους ήρωες των ιστοριών του. Έχει φτιάξει πάρα πολλές ιστορίες που συμμετέχει και ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, που έχουν πιο "περιπετειώδη" χαρακτήρα παρά κωμικό. Οι ιστορίες του τυπώνονται συνεχώς σε περιοδικά σ' όλο τον κόσμο, ενώ ορισμένες απ' αυτές γίνονται αντικείμενα μελέτης σε πανεπιστήμια. Μερικές από αυτές κυκλοφορούν σε ακριβούς τόμους για συλλέκτες. Πολλές ιστορίες του είναι από τα πιο γνωστά και κλασσικά κόμικς. Παρακάτω αναφέρονται μερικές από αυτές.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]