Ηφαίστεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Ηφαίστεια ή Ηφαιστεία ήταν αρχαία ελληνική εορτή που τελούνταν κυρίως στην Αθήνα και τη Λήμνο προς τιμή του θεού Ηφαίστου. Στην αρχή τα Ηφαίστεια ήταν ετήσια εορτή, από την εποχή όμως του άρχοντα Κτησιφώντος (329 π.Χ. - 328 π.Χ.), κατά πληροφορία του Αριστοτέλη τα Ηφαίστεια τελούνταν ανά πενταετία[1].

Στα Ηφαίστεια γίνονταν μεγάλη θυσία όπου και ακολουθούσαν μουσικοί αγώνες παίδων και ανδρών καθώς και αγώνισμα της λαμπάδας (λαμπαδηδοδρομία) που ήταν και το λαμπρότερο μέρος της εορτής[2][1]. Τη διεύθυνση της εορτής αυτής αναλάμβαναν 20 άνδρες που εκλέγονταν ειδικά για την εορτή και ονομάζονταν "ιεροποιοί". Τις δε φροντίδες της θυσίας, της πομπής και των αγώνων αναλάμβαναν 200 πολίτες της Αθήνας. Εκτός όμως της Αθήνας, εορτές λάμβαναν χώρα και σ΄ άλλες πόλεις του αρχαίου ελλαδικού χώρου όπου υπήρχαν ιερά του θεού της φωτιάς. Στη Λήμνο, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία εκσφεντονίστηκε ο Ήφαιστος μετά από καυγά του με τον Δία, τα Ηφαιστεία αποτελούσουν την κυριότερη εορτή του νησιού. Την περίοδο εκείνη όλες οι εστίες φωτιάς παρέμεναν σβηστές για εννέα μέρες, μέχρι ότου να φθάσει καινούργια φωτιά από το ιερό νησί της Δήλου[2].

Ποιο μήνα ακριβώς γινόταν αυτή η εορτή δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί, αν και αναπτύχθηκαν διάφορες γνώμες, όπως της E. Simon, η οποία υποστηρίζει ως μήνα τέλεσής της τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, δηλαδή το Μουνυχιώνα. Η σπουδαιότερη πηγή γνώσης για τα Ηφαίστεια είναι η εύρεση μιας αποσπασματικής επιγραφής του 422 π.Χ. η οποία αναφέρεται στην αναδιοργάνωσή τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.9ος, σ.402

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 265, τομ. 13. 
  2. 2,0 2,1 «Ήφαιστος». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017.