Ευδοκία Μουζαλώνισσα Παλαιολογίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευδοκία Μουζαλώνισσα Παλαιολογίνα
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Παλαιολόγος (γιος Ανδρόνικου Β΄)
ΓονείςΘεόδωρος Μουζάλων και Καντακουζηνή Μουζαλιώνισσα
ΑδέλφιαΜουζάλων
ΟικογένειαΔυναστεία των Παλαιολόγων

Η Ευδοκία Μουζαλώνισσα Παλαιολογίνα ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα από την οικογένεια των Μουζαλώνων και των Παλαιολόγων.

Ήταν κόρη του Θεόδωρου Μουζάλωνα που μεγάλωσε στην αυτοκρατορική αυλή με γιαγιά από τους Παλαιολόγους[1], κι από μητέρα άγνωστη από την οικογένεια των Καντακουζηνών η οποία πέθανε από χρόνια ασθένεια όταν η Ευδοκία ήταν μικρή, είχε κι έναν αδελφό που πέθανε σε μικρή νεανική ηλικία[2]. Αναφέρεται ότι είχε πάρει καλή παιδεία και μόρφωση[3]. Το 1293-1294 η Ευδοκία αναφέρεται σε ηλικία γάμου, λόγω του ότι ο πατέρας της την ίδια εποχή ήταν βαριά ασθενής, ανέλαβε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ να την παντρέψει[4].

Την αρραβώνιασε με τον αδελφό του Θεόδωρο αλλά ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις από τον κύκλο του αυτοκράτορα, πιθανότατα λόγω της συγγένειας, μάλιστα έγινε συνέλευση αρχιερέων με την παρουσία του πατέρας της που ήταν βαριά άρρωστος χωρίς να λειφθεί απόφαση[5]. Ο Αυτοκράτορας βλέποντας το αδιέξοδο χαλάει τον αρραβώνα και την αρραβωνιάζει εκ νέου με τον γιο του Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος και Ευδοκία παντρεύονται το 1294 μετά τον θάνατο του πατέρα της την άνοιξη του ίδιου έτους[5].

Αναφέρεται ένα περιστατικό με την Ευδοκία, η οποία κάποτε υπέφερε από πόνους στο στομάχι δεν μπορούσε να φάει κι έχανε κιλά, τότε την πήγαν σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης με καθαρότερο περιβάλλον[5]. Το προάστιο αυτό λεγόταν Μελιτιάς κι είχε μία πηγή λεγόμενη Ζωοδόχος πηγή, έλεγαν ότι το νερό της ήταν θαυματουργό κι πίνοντας από αυτό στο τέλος έγινε καλά[5].

Η Ευδοκία πέθανε πριν το 1320, έμεινε πολλά χρόνια παντρεμένη με τον σύζυγο της χωρίς να αποκτήσουν παιδιά[5]. Ο Κωνσταντίνος όμως είχε ερωτικές σχέσεις με μία υπηρέτρια της Ευδοκίας , της Καθαρής, με την οποία απέκτησε το μοναδικό του τέκνο τον Μιχαήλ[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σαμαρά, σελ. 25
  2. Σαμαρά, σελ. 31
  3. Σαμαρά, σελ. 34
  4. Σαμαρά, σελ. 32
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Σαμαρά, σελ. 33
  6. Κυρρης Κωνσταντίνος, σελ. 13

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]