Πηγή (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, κάτω αριστερά η Πηγή

Η Πηγή ή και Πηγές ήταν συνοικία της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης εκτός των τειχών της πόλης, έξω από την Πύλη της πηγής (ή πηγών) ή Σηλυβρίας όπου εκεί είχε χτιστεί η μονή Ζωοδόχος Πηγή[1] η σημερινή συνοικία Μπαλουκλή. Η περιοχή πήρε το όνομα της από την πηγή[2] που αργότερα κι έως σήμερα αποτελεί αγίασμα[3] κι απείχε 7 στάδια από τα τείχη[2].

Η περιοχή της Πηγής ήταν γνωστή αρχικά σαν Πηγή του Φιλοπάτιου από την συνοικία του Φιλοπάτιου[2]. Από τα ψάρια που είχε η πηγή ονομάστηκε από τους Τούρκους Μπαλουκλή[2]. Ο οικισμός των Πηγών βρισκόταν ανάμεσα στις δύο πηγές, αγιάσματα, της Ζωοδόχου και της Αγίας Τριάδος[2].

Στην περιοχή υπήρχαν τα θερινά Παλάτια των πηγών στα οποία παραθέριζαν οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες[2][4]. Στην περιοχή είχαν οι Αρμένιοι κοιμητήριο, βυζαντινό νοσοκομείο και ορφανοτροφείο που συντηρούνταν από τις ιερές μονές[2].

Στις 25 Ιουλίου του 1261 στην μονή της Ζωοδόχου Πηγής δίπλα στις πηγές της συνοικίας κρύφτηκε ο στρατός της Νίκαιας με επικεφαλής τον καίσαρα Αλέξιο Στρατηγόπουλο έως οι συνεργάτες τους πετάξουν σκάλες κι ανέβουν από εκεί στα τείχη της Κωνσταντινούπολης με επακόλουθο την επανακατάληψη της πόλης από τους Λατίνους[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]