Εσάιας Μπούρσσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εσάιας Μπούρσσε
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Esaias Boursse (Ολλανδικά)
Γέννηση3  Μαρτίου 1631[1][2][3]
Άμστερνταμ[4]
Θάνατος16  Νοεμβρίου 1672[5][3][6]
Άμστερνταμ[7]
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Ιδιότηταζωγράφος
Είδος τέχνηςρωπογραφία
Σημαντικά έργαInterior with Woman at the Spinning Wheel
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Εσάιας Μπούρσσε, εσωτγγερικό με γυναίκα που γνέθει, 1661

Ο Εσάιας Μπούρσσε (Esaias Boursse, 3 Μαρτίου 1631 – 16 Νοεμβρίου 1672) ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Οι πίνακές του ήταν κυρίως ρωπογραφίες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ,[8] μικρότερος γιος μεταναστών από τη Βαλλονία. Οι γονείς του, Ζακ Μπούρσσε και Άννα ντε Φορέ (Anna des Forest), παντρεύτηκαν το 1618 στο Άμστερνταμ. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την εκπαίδευση του Εσάιας Μπούρσσε, εκτός από το ότι ταξίδεψε στην Ιταλία το 1650 περίπου για να μελετήσει τα μεγάλα παραδείγματα της Αναγέννησης. Δεν υπάρχουν υπομνήσεις αυτών των παραδειγμάτων στο έργο του. Στο παρελθόν, ιστορικοί τέχνης προσπάθησαν να τον τοποθετήσουν μεταξύ των μαθητών του Ρέμπραντ, αλλά δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν, αν και οι ζωγράφοι ήταν γείτονες στην Sint Antoniebreestraat στο Άμστερνταμ (σήμερα ονομάζεται Jodenbreestraat και εξακολουθεί να στεγάζει το Μουσείο του Ρέμπραντ).

Η οικονομική κατάσταση του Εσάιας Μπούρσσε δεν θα ήταν καλή, αφού το 1661 ταξίδεψε με την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών στο πλοίο Amersfoort . Ταξίδεψε στην Κεϋλάνη (σήμερα ονομάζεται Σρι Λάνκα). Ο Μπούρσσε ζωγράφισε τους κατοίκους, τοπία και απόψεις των πόλεων, έργα που έχουν διασωθεί σε άλμπουμ που βρίσκεται στην αίθουσα χαρακτικών του Ρέικσμουζεουμ. Το 1663, ο ζωγράφος επέστρεψε στο Άμστερνταμ.

Το 1672, ο Μπούρσσε ταξίδεψε ξανά με την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Στις 16 Νοεμβρίου πέθανε στη θάλασσα, στο πλοίο Rhenen .

Ο βίος του Μπούρσσε είναι η ιστορία ενός ζωγράφου που δεν μπορούσε να κερδίσει τα προς το ζην μόνον ζωγραφίζοντας και, ως εκ τούτου, έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Το ότι δεν αποτελούσε εξαίρεση αποδεικνύεται από τις ιστορίες του βίου, για παράδειγμα, του Γιαν Στέιν (ο οποίος ήταν και ξενοδόχος) και του Γιοχάνες Βερμέερ (ο οποίος ήταν και έμπορος έργων τέχνης). Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά είναι ότι ο Στέιν και ο Βερμέερ έπρεπε να θρέψουν και να στεγάσουν (μεγάλη) οικογένεια. Ο Μπούρσσε φαίνεται ότι παρέμεινε άγαμος και άτεκνος. Οικονομικά, η καριέρα του Μπούρσσε ήταν επιτυχημένη.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο του Μπούρσσε ασχολείται κυρίως με την οικογενειακή ζωή. Γυναίκες που γνέθουν ή ράβουν και οικογένειες γύρω από ένα τζάκι είναι παραδείγματα του τι να αναμ'ενεται. Υφολογικά, το έργο του θυμίζει τους Πίτερ ντε Χόοχ,[8] Κουίρινγκ φαν Μπρεκέλεκαμ (Quiringh van Brekelenkam) και Κορνέλις ντε Μαν (Cornelis de Man) . Περίπου 28 πίνακες έχουν διασωθεί από το έργο του, κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές. Έργα του Μπούρσσε που βρίσκονται στο Διαδίκτυο είναι:

  • Ρέικσμουζεουμ, Άμστερνταμ; "Εσωτερικό με μια γυναίκα που ράβει" (1661) [9]
  • Συλλογή Ουάλλας, Λονδίνο: "Εσωτερικό με γυναίκα που μαγειρεύει" (1653) [10]

Καλά παραδείγματα «πραγματικής ζωής» (όχι στο Διαδίκτυο όμως) βρίσκονται επίσης στο Μουσείο Μπόιμανς - φαν Μπένινγκεν στο Ρότερνταμ, στο Suermondt-Ludwig-Museum στο Άαχεν, στην Πινακοθήκη του Βερολίνου , στη συλλογή "Frits Lugt (Fondation Custodia)" στο Παρίσι και την Πινακοθήκη του Γιοχάνεσμπουργκ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. rkd.nl/explore/artists/11559. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.
  2. «Esaias Boursse». (Ολλανδικά) RKDartists. 11559.
  3. 3,0 3,1 «Esaias Boursse». Biografisch Portaal. 02987236.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 22  Δεκεμβρίου 2014.
  5. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/11559. Ανακτήθηκε στις 26  Αυγούστου 2017.
  6. «Boursse, Esias or Esaias» (Αγγλικά) 16  Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2014.
  8. 8,0 8,1  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Boursse, Esaias» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 4 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 334 
  9. «Archived copy». www.rijksmuseum.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022. 
  10. [1][νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]