Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vereenigde Oostindische Compagnie
Νομική μορφήεταιρεία δημοσίου ενδιαφέροντος
ΚλάδοςΕμπόριο
Ίδρυση20 Μαρτίου 1602
Διάλυση31 Δεκεμβρίου 1799
ΈδραΆμστερνταμ, Ολλανδία, Ολλανδική Δημοκρατία
Commons page Πολυμέσα

Η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (ολλανδικά: Vereenigde Oostindische Compagnie, VOC, κυριολεκτικά Ηνωμένη Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών) ιδρύθηκε το 1602,[1] όταν το κοινοβούλιο των Κάτω Χωρών της παραχώρησε ένα 21ετές μονοπώλιο για να πραγματοποιεί αποικιακές δραστηριότητες στην Ασία. Ήταν η πρώτη πολυεθνική εταιρεία στον κόσμο και η πρώτη επιχείρηση που εξέδωσε μετοχές.[2] Επιπλέον, η Εταιρεία είχε σχεδόν-κυβερνητικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διεξαγωγής πόλεμου, να διαπραγματεύεται συνθήκες, να εκδίδει νόμισμα, και να ιδρύει αποικίες.

Παρέμεινε μια σημαντική επιχείρηση εμπορικών συναλλαγών για σχεδόν δύο αιώνες, πληρώνοντας ένα ετήσιο μέρισμα 18% για σχεδόν 200 έτη, έως ότου χρεωκόπησε και διαλύθηκε τυπικά το 1800, και τα υπάρχοντα και τα χρέη της αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση της Βαταβικής Δημοκρατίας. Τα εδάφη της Εταιρείας έγιναν οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες και επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα για να περιλάβουν το σύνολο του ινδονησιακού αρχιπελάγους, και στον εικοστό αιώνα διαμόρφωσαν την Ινδονησία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Dutch East India Company (VOC)». Canon van Nederland. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2011. 
  2. Mondo Visione web site: Chambers, Clem. "Who needs stock exchanges?" Exchanges Handbook. – retrieved 21 August 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]