Ερυθρόλευκη σημαία της Λευκορωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ερυθρόλευκη σημαία της Λευκορωσίας.

Η ερυθρόλευκη σημαία της Λευκορωσίας είναι μία ανεπίσημη εθνική σημαία. Στο παρελθόν, σε διάφορες περιόδους, είχε χρησιμοποιηθεί ως κρατική σημαία, ωστόσο ένα δημοψήφισμα το 1995 την αντικατέστησε με την σημερινή πρασινοκόκκινη σημαία της Λευκορωσίας. Η σημαία αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες, με την μεσαία λωρίδα να είναι βαμμένη με κόκκινο χρώμα, ενώ οι άλλες δύο (πάνω και κάτω) να είναι βαμμένες με λευκό. Σήμερα η σημαία αυτή χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από την Λευκορωσική αντιπολίτευση. Η σημαία έχει κοινή ιστορία με το ιστορικό εθνόσημο της Λευκορωσίας, την Παονία.[1][2]

Ιστορία της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόκκινο και το άσπρο χρώμα έχουν ιδιαίτερη θέση στην Λευκορωσική παράδοση. Μάλιστα, τα χρώματα αυτά αποδίδονται σε διάφορούς λαϊκούς μύθους ή φορεσιές. [3] Ωστόσο η ίδια η σημαία δεν είναι λαϊκό δημιούργημα. Η σημαία πιστεύεται ότι σχεδιάστηκε από τον Κλάουζι Ντους Ντουσέουσκι, έναν Λευκορώσο αρχιτέκτονα, το 1917, λίγο έπειτα την Ρωσική επανάσταση του Φεβρουαρίου.[4] [5] Τον επόμενο χρόνο, η Λευκορωσία ανακήρυξε ανεξαρτησία, δημιουργώντας την Λευκορωσική Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτό το κράτος υιοθέτησε την ερυθρόλευκη σημαία ως επίσημη σημαία, μαζί με το ιστορικό εθνόσημο της Λευκορωσίας, την Παονία. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, στην θέση του δημιουργήθηκε η Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, η οποία υιοθέτησε διαφορετική σημαία.[4] Μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η ερυθρόλευκη σημαία ήταν στο περιθώριο. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής της Λευκορωσίας, την περίοδο 1941 με 1944, οι Ναζί επανέφεραν την ευθρόλευκη σημαία ως επίσημη σημαία του κράτους.[1] Το 1991, πάλι η ερυθρόλευκη σημαία έγινε η επίσημη σημαία του κράτους, όμως μόνο για λίγο, αφού το 1995, ένα δημοψήφισμα για τα κρατικά σύμβολα ενέκρινε την αλλαγή της σημαίας από την ερυθρόλευκη, σε μία που θύμιζε την σημαία της Σοβιετικής εποχής.[6] Από τότε την σημαία έχει υιοθετήσει η Λευκορωσική αντιπολίτευση, την οποία και χρησιμοποιεί σχεδόν σε κάθε δράση της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Red-Green Vs White-Red-White. Why Do Belarusians Live Under Two Flags?». BelarusFeed (στα Αγγλικά). 18 Αυγούστου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 
  2. Contributor, <img src="https://i0 wp com/euromaidanpress com/wp-content/uploads/2015/01/Euromaidan-Press_avatar-85x85 gif?fit=75%2C75" width="75" height="75" alt="Euromaidan Press Contributor" class="avatar avatar-75 wp-user-avatar wp-user-avatar-75 alignnone photo" /> About the Source Euromaidan Press (17 Αυγούστου 2020). «Why are protesters in Belarus using the white-red-white flag?». Euromaidan Press (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 
  3. «Why the Flag of Belarusian protests is White-Red-White?». minsknotdead.com (στα Αγγλικά). Origins. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 «Here's why are protesters in Belarus are flying a white-and-red flag». meduza.io. Where does the white-and-red flag come from?. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 
  5. «Why the Flag of Belarusian protests is White-Red-White?». minsknotdead.com (στα Αγγλικά). First recognition. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 
  6. «Flag of Belarus». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021.