Εθνική σημαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικές σημαίες ανά υπηρεσία, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (1934)

Η εθνική σημαία είναι μια σημαία που αντιπροσωπεύει και συμβολίζει ένα συγκεκριμένο έθνος ή μια χώρα, ή και τα δύο. Χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες της. Μια εθνική σημαία σχεδιάζεται συνήθως με συγκεκριμένες σημασίες για τα χρώματα και τα σύμβολά της, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται χωριστά από τη σημαία ως σύμβολο του έθνους. Ο σχεδιασμός μιας εθνικής σημαίας τροποποιείται μερικές φορές μετά την εκδήλωση σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

Η εθνική σημαία αναφέρεται ή περιγράφεται συχνά στο σύνταγμα μιας χώρας, αλλά η λεπτομερής περιγραφή της μπορεί να ανατεθεί σε νόμο για τη σημαία που ψηφίζεται από το νομοθετικό σώμα, ή ακόμη και σε δευτερογενή νομοθεσία.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι εθνικών σημαιών για χρήση στην ξηρά και τρεις για χρήση στη θάλασσα, αν και πολλές χώρες χρησιμοποιούν πανομοιότυπα σχέδια για πολλούς (και μερικές φορές για όλους) από αυτούς τους τύπους σημαιών.

Στεριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ξηρά, υπάρχει διάκριση μεταξύ πολιτικών σημαιών, κρατικών σημαιών και πολεμικών ή στρατιωτικών σημαιών. Οι πολιτικές σημαίες μπορούν να κυματίζουν από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το αν συνδέονται με την κυβέρνηση, ενώ οι κρατικές σημαίες είναι αυτές που χρησιμοποιούνται επίσημα από κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι πολεμικές σημαίες (που ονομάζονται επίσης στρατιωτικές σημαίες) χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές οργανώσεις όπως ο Στρατός Ξηράς, το Σώμα Πεζοναυτών ή οι αεροπορικές δυνάμεις.

Πολύ λίγες χώρες χρησιμοποιούν πολεμική σημαία που διαφέρει από την κρατική σημαία. Η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και η Κίνα αποτελούν αξιοσημείωτα παραδείγματα. Οι σημαίες με χελιδονόπτερα χρησιμοποιούνται ως πολεμικές σημαίες και ναυτικές σημαίες στις σκανδιναβικές χώρες και ως προεδρικές ή βασιλικές σημαίες. Οι Φιλιππίνες δεν έχουν διακριτή πολεμική σημαία με τη συνήθη έννοια, αλλά η σημαία των Φιλιππίνων είναι νομικά μοναδική στο ότι κυματίζει με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, αντί για τη συμβατική μπλε.

Θάλασσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες που υποδεικνύουν την εθνικότητα ενός πλοίου. όπως και με τις εθνικές σημαίες, υπάρχουν σε τρεις ποικιλίες: η πολιτική σημαία, που φέρουν τα ιδιωτικά πλοία- οι κρατικές σημαίες (που ονομάζονται επίσης κυβερνητικές σημαίες), που φέρουν τα κυβερνητικά πλοία, και οι πολεμικές σημαίες (που ονομάζονται επίσης ναυτικές σημαίες), που φέρουν τα πολεμικά πλοία. Η σημαία κυματίζει από μια σημαία στην πρύμνη του πλοίου, ή από μια σημαία όταν είναι εν πλω. Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη στο πλοίο, παρόλο που το κατάρτι είναι ψηλότερα. Οι εθνικές σημαίες μπορούν επίσης να κυματίζουν στα αεροσκάφη και στα χερσαία οχήματα σημαντικών αξιωματούχων. Στην περίπτωση των αεροσκαφών, οι σημαίες αυτές είναι συνήθως ζωγραφισμένες και συνήθως πρέπει να είναι ζωγραφισμένες σαν να φυσάει ο άνεμος.

Κάθετη σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες σημαίες αναρτώνται κάθετα με περιστροφή του κονταριού της σημαίας. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν ειδικά πρωτόκολλα για το σκοπό αυτό ή ακόμη και ειδικές σημαίες για κάθετη ανάρτηση- συνήθως περιστρέφονται ορισμένα στοιχεία της σημαίας - όπως το εθνόσημο - έτσι ώστε να φαίνονται σε όρθια θέση.

Παραδείγματα χωρών που έχουν ειδικό πρωτόκολλο για την κάθετη ανάρτηση είναι: ο Καναδάς, η Τσεχία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραδείγματα χωρών που έχουν ειδικά σχέδια για κάθετη ανάρτηση είναι: Αυστρία, Καμπότζη (το οικόσημο πρέπει να περιστρέφεται κατά 90° και οι μπλε λωρίδες στενεύουν), Δομινίκα (το εθνόσημο πρέπει να περιστρέφεται και να φαίνεται πάντα η όψη), Γερμανία, Ουγγαρία, Λιχτενστάιν (το στέμμα πρέπει να περιστρέφεται κατά 90°), Μεξικό, Μαυροβούνιο (το εθνόσημο πρέπει να περιστρέφεται κατά 90° στην κανονική θέση), Νεπάλ, Σλοβακία (το εθνόσημο πρέπει να περιστρέφεται κατά 90° στην κανονική θέση) και Σαουδική Αραβία (η σαχάδα πρέπει να περιστρέφεται κατά 90°). Ένα κάθετο πανό χρησιμοποιείται αντί της οριζόντιας σημαίας της Μαλαισίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Flags by country στο Wikimedia Commons