Ερεννία Ετρουσκίλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ερεννία Ετρουσκίλλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος251
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔέκιος
ΤέκναΟστιλιανός
Ερέννιος Ετρούσκος
Messia Decia
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαία Αυτοκράτειρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Ερεννία Ετρουσκίλλα (λατιν. Herennia Etruscilla, άκμασε το 249-251) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Δέκιου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. To 251 έγινε αντιβασίλισσα για τον γιο της Οστιλιανό.

Η Ερεννία Ετρουσκίλλα σε αντωνινιανό με επιγραφή HER. ETRYSCILLA AVG.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως οι περισσότερες Αυτοκράτειρες του 3ου αι. πολύ λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν. Ήταν μάλλον από μία συγκλητική οικογένεια. Θεωρείται, ότι οι πρόγονοί της ήταν εγκατεστημένοι στην Ετρουρία, χώρα των Ετρούσκων. Η Ερ. Ετρουσκίλλα παντρεύτηκε τον Δέκιο μάλλον πριν το 230 και απέκτησε τον τίτλο της Αυγούστας, όταν ο Δέκιος έγινε Αυτοκράτορας το 249. Έκαναν τον Ερέννιο Ετρούσκο και τον Οστιλιανό. Όταν το 251 στη μάχη του Άβριτου της Μοισίας ο Δέκιος και ο Ερ. Ετρούσκος ηττήθηκαν και φονεύθηκαν, έγινε αντιβασίλισσα κατά την ανηλικιότητα τού 13ετούς γιου της Οστιλιανού. Αυτός απεβίωσε από λοιμό (επιδημία πανώλης) το ίδιο έτος και έτσι έληξε η θητεία της ως αντιβασίλισσας. Όταν οι γιοί της απωλέσθηκαν, η Ερ. Ετρουσκίλλα περιέπεσε στην αφάνεια.

Μαρμάρινη κεφαλή που ήταν ένθετη σε άγαλμα. Φέρει διάδημα και μάλλον είναι η Ερέννια Ετρουσκίλλα. Βρετανικό Μουσείο.

Αν και οι γραπτές πηγές σπάνια τη μνημονεύουν, τα νομίσματα με το πορτραίτο της είναι πολλά και εύκολα να βρεθούν. Οι επιγραφές αυτών που κόπηκαν στη Ρώμη την αναφέρουν ως Herennia Etruscilla, αλλά τα χαλκάργυρα νομίσματα (billon) που κόπηκαν στην Αλεξάνδρεια την γράφουν ως Ερ[έννια] Κουπ[ρεσσένια] Αιτρουσκίλα. Το μεσαίο όνομα προέρχεται από το λατ. cupressus = αρχ. κυπάρισσος, κυπαρίσσι, το σύμβολο της Ήρας (Juno).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Δέκιο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνα: