Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Λιθουανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°41′21″N 25°16′41″E / 54.68917°N 25.27806°E / 54.68917; 25.27806

Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Λιθουανίας
Χάρτης
Είδοςόπερα και theatre troupe
Γεωγραφικές συντεταγμένες54°41′21″N 25°16′41″E
Διοικητική υπαγωγήΒίλνιους
ΧώραΛιθουανία
Έναρξη κατασκευής1920
ΑρχιτέκτοναςElena Nijolė Bučiūtė
Βραβείατάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Λιθουανίας (LNOBT) (λιθουανικά:Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) είναι θέατρο όπερας και μπαλέτου στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Είναι το μεγαλύτερο θέατρο της χώρας, δεσμευμένο να οργανώνει τη δημιουργία και παραγωγή σκηνικών έργων για μουσικό θέατρο και να διασφαλίζει τη δημόσια απόδοση τους στο υψηλότερο καλλιτεχνικό επίπεδο. Το θέατρο λειτουργεί ως ίδρυμα που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Ο χώρος του θεάτρου, σχεδιασμένος από την αρχιτέκτονα Elena Nijolė Bučiūtė, άνοιξε το 1974. Το θέατρο περιλαμβάνει ένα κύριο αμφιθέατρο 1142 θέσεων και προσφέρει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις με σύγχρονο εξοπλισμό. Το σύμβολο του θεάτρου είναι ένα κλαδί της οδού. Η σεζόν διαρκεί 10 μήνες (Σεπτέμβριος – Ιούνιος).

Το LNOBT στοχεύει να καλλιεργήσει, να εκκινήσει και να καλλιεργήσει παραδόσεις του εθνικού μουσικού θεάτρου, να αναπτύξει παραδόσεις του σύγχρονου μουσικού θεάτρου και να τις παρουσιάσει στην ευρεία κοινότητα, να αναζητήσει την καλλιτεχνική ενσάρκωση αξιών που είναι πολύτιμες στην παγκόσμια μουσική κουλτούρα. Επίσης, να ενθαρρύνει νέους ταλαντούχους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και ερμηνευτές, τόσο από τη Λιθουανία όσο και από το εξωτερικό, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του θεάτρου. Το θέατρο διαμορφώνει την εικόνα του καλλιτεχνικού πολιτισμού της χώρας παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα του εθνικού μουσικού πολιτισμού στο εξωτερικό, καθώς και καλλιεργώντας, υποκινώντας και ικανοποιώντας την ανάγκη για επαγγελματική σκηνική τέχνη στην ευρεία κοινωνία. Το εθνικό θέατρο όπερας και μπαλέτου της Λιθουανίας ηγείται επί του παρόντος από τον γενικό διευθυντή Jonas Sakalauskas, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της όπερας Sesto Quatrini και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του μπαλέτου Martynas Rimeikis. Ο επικεφαλής μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας του LNOBT είναι ο Ričardas Šumila.

Δραστηριότητες του LNOBT[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της σεζόν η Εταιρεία ασχολείται συνήθως με 15 τρέχουσες και 4 νέες όπερες και μακράν τον ίδιο αριθμό παραγωγών μπαλέτου.

Η διεθνής ευαισθητοποίηση για το LNOBT και τους καλλιτέχνες του ενισχύεται ιδιαίτερα με τις περιοδείες των καλεσμένων σε παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ και λυρικά θέατρα. Μόνο την τελευταία δεκαετία, το λιθουανικό μπαλέτο εκπροσωπήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ στο Evian / Γαλλία, Λοτζ, Ίνγκολσταντ (Γερμανία), Ουάσιγκτον, Οσάκα (Ιαπωνία), στην Όπερα του Καΐρου, στο Λονδίνο Barbecan Hall, στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στο Teatro comunale di Bologna, σε άλλους χώρους σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ. Η εταιρεία όπερας εμφανίστηκε στα φεστιβάλ όπερας Roncole Verdi, στα φεστιβάλ όπερας Savonlinna και έχει επανειλημμένα περιοδεύσει στην Ολλανδία και τη Γερμανία, στην Ταϊβάν, το φεστιβάλ όπερας Dalhalla (Σουηδία), Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και Warsaw Teatr Wielki.

Οι τελευταίες δεκαετίες έφεραν ιδιαίτερη ώθηση στη δραστηριότητα της Εταιρείας και νέες εξελίξεις στο ρεπερτόριο. Προς το παρόν, το LNOBT είναι ένας σύγχρονος, προνοητικός θεσμός που προσπαθεί να παρουσιάσει στο κοινό του τις καλύτερες εκδόσεις παραγωγών όπερας και μπαλέτου. Το ρεπερτόριο του θεάτρου αποτελείται από κλασικά και μοντέρνα κομμάτια που παράγονται από μερικούς από τους καλύτερους σκηνοθέτες του σήμερα. Τα τελευταία στιγμιότυπα περιλαμβάνουν το "Madama Butterfly" (σκην. Anthony Minghella), «Turandot» (σκην. Robert Wilson), «The Bluebeard's Castle» (σκην. Csaba Káel), «Ernani» (σκην. Jean-Claude Berutti), «Idomeneo» (σκην. Graham Vick), «Don Carlo» (σκην. Gunter Kramer), «La boheme» (σκην. Cristina Muti), «Piaf» (χορ. Mauro Bigonzetti), «Le Corsaire» (χορ. Manuel Legris), «Der Prozess» (χορ. Μάρτυνας Ριμέικης) κ.λπ. Το LNOBT συνεργάζεται σε συμπαραγωγές με μερικά από τα κορυφαία θέατρα του κόσμου, όπως η Metropolitan Opera New York, το San Francisco a, το Teatro Real στη Μαδρίτη, η Grand Opera του Χιούστον, η Εθνική Όπερα της Αγγλίας, η Όπερα του Ισραήλ και άλλα εξέχοντα ιδρύματα.

Το LNOBT έχει επίσης δημιουργήσει μια παράδοση παραστάσεων καλοκαιρινής σεζόν στην αυλή του Κάστρου Τρακάι. Από τότε που η Εταιρεία υποδέχθηκε για πρώτη φορά το κοινό της στο Τρακάι το 2001, αυτές οι υπαίθριες εκδηλώσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς τόσο στους ντόπιους θεατές όσο και στους επισκέπτες.

Το Λιθουανικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου παρέχει συχνά έναν χώρο για επίσημες κρατικές εκδηλώσεις, διάφορα φεστιβάλ και εορταστικές εκδηλώσεις, γιορτές και συναυλίες. Είναι το μεγαλύτερο θέατρο και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Λιθουανίας.

Το LNOBT είναι μέλος της ISPA (International Society for the Performing Arts), της Opera Europa και του RESEO (European Network of Education Departments in Opera Houses).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]