Εθνική Βιβλιοθήκη της Ταϊλάνδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ταϊλάνδης
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ταϊλάνδης
Ίδρυση1905, πριν 119 έτη (1905)
ΤοποθεσίαΤαϊλάνδη, Μπανγκόκ
Συντεταγμένες13°46′20″N 100°30′18″E / 13.772337°N 100.505094°E / 13.772337; 100.505094
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςKanok-on Sakdadate
Ιστότοποςwww.nlt.go.th

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ταϊλάνδης (ταϊλανδικά: หอสมุดแห่งชาติ) είναι αποθετήριο και βιβλιοθήκη πνευματικών δικαιωμάτων της Ταϊλάνδης. Ιδρύθηκε το 1905, μετά τη συγχώνευση των τριών υφιστάμενων βασιλικών βιβλιοθηκών, και είναι μια από τις παλαιότερες εθνικές βιβλιοθήκες της Ασίας. Λειτουργεί υπό τη δικαιοδοσία του Τμήματος Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.[1]

Από το 2013, η Βιβλιοθήκη της Μπανγκόκ φιλοξένει πάνω από τρία εκατομμύρια αντικείμενα και έχει 11 επαρχιακά παραρτήματα. Ο προϋπολογισμός της ήταν 87 εκατομμύρια μπατ και απασχολούσε περίπου 200 άτομα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια καθήκοντα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ταϊλάνδης είναι η συλλογή, αποθήκευση, διατήρηση και οργάνωση όλης της εθνικής πνευματικής ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως μέσου. Οι συλλογές περιλαμβάνουν ταϊλανδικά χειρόγραφα[3], πέτρινες επιγραφές, φύλλα φοίνικα, παραδοσιακά ταϊλανδικά βιβλία και έντυπες εκδόσεις καθώς και οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές πηγές. Η βιβλιοθήκη είναι ένας εθνικός πόρος πληροφόρησης που εξυπηρετεί τους πολίτες σε όλη τη χώρα.

Πινακίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ταϊλάνδης

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει μακρά ιστορία. Πρόδρομός της ήταν η Βασιλική Βιβλιοθήκη Phra Vajirayana (ταϊλανδικά: หอสมุดพระวชิรญาณ) που ιδρύθηκε το 1883, από τους γιους και τις κόρες του βασιλιά Μογκούτ Δ') προς τιμήν του (Ράμα). Το 1897, όταν ο βασιλιάς Τσουλαλόνγκκορν[4] επέστρεψε από την επίσκεψη του στην Ευρώπη εξέφρασε την επιθυμία του να αφιερώσει τη Βιβλιοθήκη Vajirayana στην πρωτεύουσα της χώρας. Το 1905, τρεις βιβλιοθήκες, η Βιβλιοθήκη Mandira Dharma, η Βιβλιοθήκη Vajirañāṇa και η Βιβλιοθήκη Βουδασασάνα Σανγκάχα, συγχωνεύτηκαν με διάταγμα του βασιλιά Τσουλαλόνγκκορν και μετονομάστηκαν σε "Βιβλιοθήκη Vajirañāṇa για την Πρωτεύουσα". Η βιβλιοθήκη παρέμεινε υπό βασιλική προστασία από εκείνη την ημερομηνία. Το 1933, μετά από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ιδρύθηκε το Τμήμα Καλών Τεχνών και ανέλαβε τη διοίκηση της Βιβλιοθήκης Vajirañāṇa με βασιλικό βαθμό. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Εθνική Βιβλιοθήκη». Το 1966, η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην οδό Samsen Road της Μπανγκόκ και τώρα διοικείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημαντικές ημερομηνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Σημαντικά γεγονότα
1905 Τρεις βασιλικές βιβλιοθήκες συγχωνεύτηκαν από τον βασιλιά Ράμα Δ'.
1916 Η Βιβλιοθήκη Vajirañāṇa μεταφέρθηκε στο κτίριο Θαβαραβάτου, ανατολικά του Γουάτ Μαχάχατ.
1925 Συλλογές έντυπου υλικού στεγάστηκαν στο κτίριο Θαβαραβάτου, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε "Βιβλιοθήκη Βατζιραβούντ" από τον βασιλιά Ράμα Ζ'. Όλα τα αυθεντικά αρχαία χειρόγραφα και οι ταϊλανδικές επιχρυσωμένες συλλογές μεταφέρθηκαν στην αίθουσα Σιβαμοκκαμπιμάν και μετονομάστηκαν σε «Βιβλιοθήκη Vajirañāṇa».
1933 Η βιβλιοθήκη τέθηκε υπό τη φροντίδα του Τμήματος Καλών Τεχνών ως «Τμήμα Βιβλιοθήκης»
1947 Η Αναμνηστική Βιβλιοθήκη Ντάμρονγκ Ρατζανουμπάμπ ιδρύθηκε και αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα νέο κτίριο στο συγκρότημα Varadis Palace στην οδό Lan Luang.
1966 Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην οδό Samsen.
1972-2009 Ίδρυση 16 παραρτημάτων επαρχιακής Εθνικής Βιβλιοθήκης
1979 Ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Naradhip στο κτίριο Θαβαραβάτου
1981 Το Memorial Hall του βασιλιά Τσουλαλόνγκκορν κατασκευάστηκε για να στεγάσει βασιλικές ιδιωτικές συλλογές και να εκθέσει βασιλικά κέρινα έργα, καθώς και τις πειραματικές δημοκρατικές πόλεις Dusit Thani του βασιλιά Ράμα Δ'.
1990 Εγκαίνια του κτηρίου της Βιβλιοθήκης του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι.
1994 Εγκαίνια της Μουσικής Βιβλιοθήκης πριγκίπισσας Σίριντχορν.
1997 Εγκαίνια Μουσικής Βιβλιοθήκης του βασιλιά Ράμα Δ'.
1999 Εγκαίνια του Παραρτήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Λατ Κραμπάνγκ .
2000 Το Memorial Hall του βασιλιά Τσουλαλόνγκκορν δημιουργήθηκε ως το κέντρο πληροφοριών για τις βασιλικές δραστηριότητες για να τιμήσει τις βασιλικές δραστηριότητες μέσω μιας μόνιμης έκθεσης στο κτίριο Θαβαραβάτου .

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συλλογή, αποθήκευση, διατήρηση και έρευνα για την εθνική πνευματική ιδιοκτησία.
  2. Ανάπτυξη προτύπων για την αποθήκευση και τη διατήρηση της εθνικής πνευματικής ιδιοκτησίας.
  3. Δημιουργία και αύξηση της αξίας της εθνικής πνευματικής ιδιοκτησίας.
  4. Ανάπτυξη συστημάτων για την παροχή υπηρεσιών στους διάφορους χρήστες της βιβλιοθήκης.
  5. Ανάπτυξη συστημάτων για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας της χώρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. National Library, Organization Αρχειοθετήθηκε 2014-02-19 στο Wayback Machine.
  2. National Library, Organization Αρχειοθετήθηκε 2014-02-19 στο Wayback Machine.
  3. Reeder, Matt (16 Μαΐου 2016). «The National Library of Thailand, Manuscript Collection». Dissertation Reviews. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  4. «Chulalongkorn University, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη - MScs». www.masterstudies.gr (στα gr). Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)