Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία (1943 - 1945)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία
Demokratska Federativna Jugoslavija
Демократска Федеративна Југославија
Demokratična federativna Jugoslavija

1943 – 1945
Έμβλημα της Δημοκρατικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας
Σημαία Έμβλημα
Ύμνος
Хеј Словени

(Χέι Σλοβένοι)

Τοποθεσία
Γιουγκοσλαβία 1945
Πρωτεύουσα Βελιγράδι
Γλώσσες Σερβοκροατικά Σλοβενικά
Πολίτευμα Ομοσπονδιακή μονοκομματική λαϊκή δημοκρατία (de facto)

Συνταγματική Μοναρχία (de jure)

Πρόεδρος του Αντιφασιστικού Συμβουλίου για την Εθνική Απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας
 -  1943-1945 Ιβάν Ρίμπαρ
Πρωθυπουργός
 -  1943 - 1945 Γιόσιπ Μπροζ Τίτο
Ιστορική εποχή Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
 -  Ίδρυση 1943
 -  Κατάργηση της Μοναρχίας 29 Νοεμβρίου 1945
Νόμισμα Γιουγκοσλαβικό Δηνάριο
Σήμερα Σερβία
Σλοβενία
Κροατία
Μαυροβούνιο
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Βόρεια Μακεδονία
Κοσσυφοπέδιο

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, ήταν ένα προσωρινό κράτος που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις 29 Νοεμβρίου 1943 μέσω της Δεύτερης Συνόδου του Αντιφασιστικού Συμβουλίου για την Εθνική Απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας (AVNOJ). Η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας (NKOJ) ήταν το αρχικό εκτελεστικό της όργανο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του κυβερνήθηκε από τον στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ως πρωθυπουργό.

Αναγνωρίστηκε από τους Συμμάχους στη Διάσκεψη της Τεχεράνης, μαζί με το AVNOJ ως το διαβουλευτικό όργανό του. Η εξόριστη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του βασιλιά Πέτρου Β' στο Λονδίνο, εν μέρει λόγω πιέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνώρισε την κυβέρνηση AVNOJ με ​​τη Συνθήκη του Vis, που υπογράφηκε στις 16 Ιουνίου 1944 μεταξύ του πρωθυπουργού της εξόριστης κυβέρνησης, Ιβάν Σούμπασιτς και του Τίτο. Με τη Συνθήκη του Vis, η εξόριστη κυβέρνηση και το NKOJ συμφώνησαν να συγχωνευθούν σε μια προσωρινή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Η μορφή της νέας κυβέρνησης συμφωνήθηκε σε μια δεύτερη συμφωνία Τίτο-Σούμπασιτς που υπογράφηκε την 1η Νοεμβρίου 1944 στην πρόσφατα απελευθερωμένη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα του Βελιγραδίου. Η Γιουγκοσλαβία έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 1945.

Το κράτος δημιουργήθηκε για να ενώσει το γιουγκοσλαβικό κίνημα αντίστασης στην κατοχή της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του Άξονα. Η συμφωνία άφησε σκόπιμα αναποφάσιστο το ζήτημα εάν το κράτος θα ήταν μοναρχία ή δημοκρατία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, οπότε η θέση του αρχηγού του κράτους ήταν κενή. Μετά τη συγχώνευση των κυβερνήσεων, το κράτος μεταρρυθμίστηκε σε μονοκομματική Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με πρωθυπουργό τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και υπουργό Εξωτερικών τον Ιβάν Σούμπασιτς.