Γοργόνειο, πήλινο ακροκέραμο από τον Παρθενώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γοργόνειο
 
ΟνομασίαΓοργόνειο
Είδοςπήλινο ακροκέραμο
Διαστάσεις21 x 20 εκ.
δεδομένα

Το πήλινο ακροκέραμο με μορφή Γοργόνειου είναι αρχαιολογικό εύρημα από τον Παρθενώνα.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε το 1836 σε αρχαιολογικές ανασκαφές του Λουδοβίκου Ρος στην Ακρόπολη. Ήταν θαμμένο βαθιά κάπου μεταξύ της νοτιοδυτικής γωνίας του στερεοβάτη και των τειχών του Κίμωνα μέσα σε μπάζα που προέρχονται από κτίρια αρχαιότερα του Παρθενώνα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κεραμικό ακρωτήριο στέγης. Βρέθηκε σπασμένο στα δύο και ανασυγκολλήθηκε. Ομοιάζει με την μέδουσα της μετόπης του ναού του Σελινούντα. Η μελανόμορφη κόμη αποτελείται από πυκνούς βοστρύχους. Η μύτη είναι φαρδιά και πλατιά. Το στόμα φαρδύ και ανοικτό με κτηνώδη οδοντοστοιχία και χαυλιόδοντες. Η κόκκινη γλώσσα είναι φαρδιά και προτεταμένη. Δεξιά και αριστερά του πηγουνιού ελίσσονται δύο μαύρα πωγωνοφόρα φίδια με μακρύ και λεπτό σώμα. Τα χρώματα του γοργόνειου έχουν ξεθωριάσει.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αρχιτεκτονικό διακοσμητικό στοιχείο της οροφής κάποιου κτιρίου. Από τις στάχτες που βρέθηκαν μέσα στα μπάζα συμπεραίνουμε ότι η οροφή του κτιρίου αποτεφρώθηκε. Ίσως το υπόλοιπο κτίριο να έμεινε ανέπαφο, ή τα υπόλοιπα υλικά του να χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή νέου οικοδομήματος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]