Γκρέις Αγκυλάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρέις Αγκυλάρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Grace Aguilar (Αγγλικά)
Γέννηση2  Ιουνίου 1816 (unspecified calendar, assumed Gregorian)[1][2][3]
Χάκνεϊ[4][5]
Θάνατος16  Σεπτεμβρίου 1847 (unspecified calendar, assumed Gregorian)[1][2][6]
Φραγκφούρτη[4][7]
Τόπος ταφήςNeuer Jüdischer Friedhof (Eckenheimer Landstraße)[8]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Βρετανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙουδαϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[9]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια
ιστορικός
συγγραφέας[4][7][10]
μυθιστοριογράφος[7]
μεταφράστρια[11]
θεολόγος
Αξιοσημείωτο έργοThe Women of Israel
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γκρέις Αγκυλάρ (Grace Aguilar, 2 Ιουνίου 181616 Σεπτεμβρίου 1847) ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, ποιήτρια, και συγγραφέας σε θέματα εβραϊκής ιστορίας και θρησκείας. Αν και έζησε λίγα χρόνια, το συγγραφικό έργο της είναι μεγάλο σε όγκο, καθώς έγραφε από την παιδική ηλικία της. Μεγάλο μέρος του έργου της πρωτοεκδόθηκε μετά τον θάνατό της, και αυτές οι μεταθανάτιες εκδόσεις περιλαμβάνουν τα γνωστότερα έργα της, τα μυθιστορήματα Home Influence (= «Η επίδραση του σπιτιού») και A Mother's Recompense (= «Η ανταμοιβή της μητέρας»).

Η Γκρέις ήταν το πρωτότοκο τέκνο Σεφαρδιτών Εβραίων προσφύγων από την Πορτογαλία, εγκατεστημένων στον λονδρέζικο Δήμο του Χάκνεϋ. Εξαιτίας μιας χρόνιας ασθένειας, δεν πήγαινε σχολείο και τη μόρφωσή της ανέλαβαν οι γονείς της, ιδίως η μητέρα της. Αργότερα ο πατέρας της τη δίδαξε την ιστορία των Εβραίων της Ιβηρικής, όταν ασθενούσε ο ίδιος από φυματίωση, γεγονός που είχε προκαλέσει την εγκατάσταση της οικογένειας σε παράλια τοποθεσία. Αφότου η Γκρέις επεβίωσε και της ιλαράς σε ηλικία 19 ετών, άρχισε να ακολουθεί μια σοβαρή συγγραφική σταδιοδρομία, ακόμα και με υγεία που ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως.

Το πρώτο έργο της Αγκυλάρ που εκδόθηκε ήταν μια ανώνυμη ποιητική συλλογή με τίτλο The Magic Wreath of Hidden Flowers. Τρία έτη αργότερα μετέφρασε στην αγγλική το έργο του Ισαάκ Ορόμπιο ντε Κάστρο Israel Defended, κατόπιν παρακλήσεως του πατέρα της. Αργότερα το έργο της The Spirit of Judaism (= «Το πνεύμα του Ιουδαϊσμού») προσέλκυσε το ενδιαφέρον και σημείωσε εκδοτική επιτυχία, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

Κατά τη δεκαετία του 1840 τα μυθιστορήματα της Αγκυλάρ άρχισαν να έχουν τακτικούς αναγνώστες και η συγγραφέας επανεγκαταστάθηκε στο Λονδίνο με τους γονείς της. Παρά την επιτυχία της, η ίδια και η μητέρα της χρειαζόταν να διατηρούν ένα εβραϊκό σχολείο αρρένων προκειμένου να έχουν οικονομική ρευστότητα, πράγμα για το οποίο η Αγκυλάρ λυπόταν εξαιτίας του χρόνου και της ενέργειας που της αφαιρούσε από τη συγγραφή. Το 1847 έπαθε παράλυση από τη σπονδυλική στήλη, γεγονός που δεν την απέτρεψε από το να επισκεφθεί τον αδελφό της στη Φραγκφούρτη. Η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευσε όμως και πέθανε εκεί σε ηλικία 31 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αγκουιλάρ Γκρέις» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 1 (1972), σελ. 561

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]