Φραγκφούρτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°6′38″N 8°40′56″E / 50.11056°N 8.68222°E / 50.11056; 8.68222

Φραγκφούρτη
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Mike Josef
Πληθυσμός:773.068[1]
Υψόμετρο:112
Τηλ. κωδικός:6109, 6101 και 69
Ταχ. κώδικας:60308–60599 και 65929–65936
Πιν. κυκλοφορίας:F
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φραγκφούρτη (επισήμως: Φραγκφούρτη επί του Μάιν,[2][σημ. 1] γερμανικά: Frankfurt am Main προφέρεται: [ˈfʁaŋkfʊɐ̯t am ˈmaɪ̯n] ( ακούστε)) είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στον ποταμό Μάιν και έχει πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκους.[3] Η αστική περιοχή αποκαλείται Φραγκφούρτη Ρήνου-Μάιν με πληθυσμό περί τα 2 εκατομμύρια κατοίκους.[4][5] Η Φραγκφούρτη βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής Ρήνου-Μάιν με πληθυσμό περί τα 5 εκατομμύρια κατοίκους.[6]

Είναι το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, καθώς είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche Börse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών, όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Κομέρτσμπανκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Φραγκφούρτης βρισκόταν στα βόρεια σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σήμερα υπάρχει το κάστρο Ζάαλμπουργκ, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

Κατά το Μεσαίωνα πολλοί Γερμανοί αυτοκράτορες στέφθηκαν στον καθεδρικό ναό της Φραγκφούρτης. Το 1848 το πρώτο γερμανικό κοινοβούλιο συνεδρίαζε στον Ναό του Αγίου Παύλου (Πάουλσκιρχε), αλλά η λειτουργία του δεν διήρκεσε πολλά έτη.

Η Φραγκφούρτη δεν ήταν ποτέ σημαντική βιομηχανική πόλη της Γερμανίας. Ήταν το κέντρο εμπορίου, το οποίο προήγαγε με την Έκθεση της Φραγκφούρτης, καθώς και συγκοινωνιακός κόμβος. Το 1888 εγκαινιάσθηκε στην πόλη ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη και το 1936 ένας σύγχρονος αερολιμένας. Μεταξύ 1925 και 1930 επί δημαρχίας Λούντβιχ Λάντμαν η πόλη επεκτάθηκε με σύγχρονες κατοικίες και πάρκα, ενώ βάσει του προγράμματος "Νέα Φραγκφούρτη" του αρχιτέκτονα Ερνστ Μάι σχεδιάστηκε και η περίφημη Κουζίνα της Φραγκφούρτης.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ιστορική παλιά πόλη με τα χαρακτηριστικά ξύλινα κτίρια καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμούς. Η Trümmerverwertungsgesellschaft ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1945 από τον δήμο με στόχο την ανακύκλωση των κατεστραμμένων οικοδομικών υλικών. Σήμερα διασώζονται περίπου 20 κατοικίες, που έγινε δυνατό να αναστηλωθούν, ενώ στη νεότερη πόλη και στις γειτονιές έχουν διασωθεί πολλές ιστορικές πολυκατοικίες του 19ου αιώνα. Αντίθετα ιστορικά μέγαρα και δημόσια κτίρια γρήγορα αποκαταστάθηκαν με ιστορική ακρίβεια, όπως το δημαρχείο, ο καθεδρικός ναός, η Εκκλησία του Αγίου Παύλου (Paulskirche), αλλά και το ξενοδοχείο Frankfurter Hof. Ένας λόγος ήταν επίσης ότι μετά από το 1945 η Φραγκφούρτη φιλοδοξούσε να γίνει πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, αλλά δεν έγινε. Στράφηκε πλέον στο να ενισχύσει τη θέση της ως οικονομικό κέντρο. Πολλές τράπεζες μετάφεραν την έδρα τους στην πόλη, ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες ήταν μόλις δύο, η AEG και η Χεχστ (Hoechst), που είχαν ως έδρα τη Φραγκφούρτη και έκλεισαν τη δεκαετία του '90. Οικονομικοί μετανάστες από της Ελλάδα ήρθαν ελάχιστοι, ενώ υπήρχε ανέκαθεν έντονο Ελληνικό στοιχείο από γουναράδες και εμπόρους καπνού.

Από το 1967 έως περίπου το 1975 αποτελούσε κέντρο τον φοιτητικών διαμαρτυριών στη Δυτική Γερμανία. Το 1972 εγκαινιάστηκε το Τέρμιναλ 1 του αεροδρομίου Φραγκφούρτης, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισε η κατασκευή ενός συμπλέγματος μετρό και προαστιακού σιδηροδρόμου (το σημερινό U-Bahn και S-Bahn).

Σήμερα η Φραγκφούρτη είναι σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και η περιοχή γύρω της θεωρείται ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το υψηλά φορολογικά έσοδα έδωσαν στην πόλη τη δυνατότητα να επενδύσει στον πολιτισμό. Σήμερα η Φραγκφούρτη έχει πάνω από 40 μουσεία, 2 όπερες, διάφορα θέατρα και είναι έδρα της Γερμανικής Βιβλιοθήκης (Deutsche Bibliothek).

Το 2006 η Φραγκφούρτη ήταν μια από διοργανώτριες πόλεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και η πρώτη πόλη όπου εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλατεία Ρέμερμπεργκ

Η Φραγκφούρτη αποτελεί σημαντικό οικονομικό και εκθεσιακό κέντρο, τόσο της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως. Με το Brexit στράφηκαν πολλές τράπεζες προς τη Φραγκφούρτη.

Σημαντικές εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
  • ΙΑΑ, (Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης)
  • Ambiente (Η γενική ανοιξιάτικη έκθεση)
  • Tendence Lifestyle (Η γενική φθινοπωρινή έκθεση)
  • ISH
  • Paper World
  • Automechanica

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σιδηροδρομικό δύκτιο της Φραγκφούρτης
Ο Α66 προς Βίζμπαντεν
Το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης

Αστική συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φραγκφούρτη έχει δύο συστήματα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς: το ημιυπόγειο σύστημα μετρό U-Bahn και το σύστημα προαστιακού S-Bahn.

Το U-Bahn έχει εννιά γραμμές που εξυπηρετούν το κέντρο πόλης και μερικά μεγαλύτερα προάστια. Μέρος των γραμμών είναι υπόγειο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα είναι υπέργειο. Πρόκειται για ένα μικτό σύστημα μετρό και τραμ, το οποίο συναντάται σε πολλές γερμανικές πόλεις, π.χ στην Κολωνία, το Ντύσσελντορφ, τη Στουτγκάρδη κ.ά.

Το S-Bahn, ένα είδος προαστιακού, είναι ένα πολύ πιο εκτενές σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπέργειο. Εντούτοις γίνεται υπόγειο στο κέντρο της πόλης. Το S-Bahn έχει πρόσβαση στα προάστια της Φραγκφούρτης και του κύριου αερολιμένα, καθώς επίσης και στις μεγαλύτερες κωμοπόλεις σε μικρή απόσταση (όπως το Όφενμπαχ, το Ντάρμστατ και το Βίζμπαντεν).

Υπάρχει επίσης ένα μικρό αυτόνομο δίκτυο τραμ, καθώς και γραμμές λεωφορείων.

Οδικό δίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φραγκφούρτη βρίκεται σχετικά κεντρικά στη Γερμανία. Ο Κόμβος της Φραγκφούρτης (Frankfurter Kreuz) των αυτοκινητόδρομων A5 και A3 είναι ο κόμβος με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Γερμανία. Περιφερειακοί αυτοκινητόδρομοι είναι οι Α66, A661 και A45.

Αεροδρόμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διεθνές αεροδρόμιο Φραγκφούρτης είναι ένα από τα σημαντικότερα αεροδρόμια του κόσμου και το μεγαλύτερο της Γερμανίας. Η Λουφτχάνσα κάνει από εκεί σχεδόν όλες τις υπερατλαντικές πτήσεις της.

Ένα μικρότερο αεροδρόμιο με την ονομασία Φραγκφούρτη-Χαν (Frankfurt-Hahn) βρίκεται περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη και εξυπηρετεί της αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους.

Το τρίτο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Έγκελσμπαχ (Flugplatz Egelsbach), όπου προσγειώνονται ιδιωτικά αεροσκάφη και πτήσεις σημαντικών προσώπων. Βρίσκεται μεταξύ Φραγκφούρτης και Ντάρμστατ.

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φραγκφούρτη είναι πολυπολιτισμική πόλη. Όπως στις περισσότερες πόλεις τις Γερμανίας οι περισσότεροι μετανάστες είναι από την Τουρκία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία. Παράλληλα, η Φραγκφούρτη έχει πολλούς Ιάπωνες, ενώ η περιοχή της Φραγκφούρτης έχει τη μεγαλύτερη κορεατική κοινότητα στην Ευρώπη.

Ως κόμβος είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με 180 διαφορετικές εθνικότητες. Για πολλά χρόνια η Φραγκφούρτη ήταν μια προτεσταντική πόλη. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα αυξανόμενος αριθμός καθολικών μετακόμιζε στην πόλη. Σήμερα μια μικρή πλειοψηφία των πολιτών είναι καθολική. Η Φραγκφούρτη έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα (μετά από το Βερολίνο) στη Γερμανία.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχος της πόλης είναι ο Πέτερ Φέλντμαν (SPD). Γνωστός βουλευτής από τη Φραγκφούρτη είναι ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αδελφοποιήσεις υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις:

Σημαία της Φραγκφούρτης

Συνθήκες φιλίας υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις:

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Φραγκφούρτη εδρεύει η Γερμανική Ολυμπιακή Ομοσπονδία (Deutscher Olympischer Sportbund) και η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Deutscher Fussballbund).

Το στάδιο της Φραγκφούρτης «Κομέρτσμπανκ-Αρένα» (Commerzbank-Arena), ιστορικά γνωστό ως «Βάλντσταντιον» (Waldstadion), είναι χωρητικότητας 52.000 θέσεων και χρησιμοποιείται ως έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Άιντραχτ Φραγκφούρτης (Eintracht Frankfurt). Η ΦΣΦ Φραγκφούρτης συμμετέχει στη 2η Μπούντεσλιγκα. Κοντά στο Bornheimer Hang βρίσκεται το γήπεδο της ομάδας ΦΣΦ / FSV, το παγοδρόμιο της πόλης και οι αθλητικές εγκαταστάσεις Riederwald της Άιντραχτ. Η Frankfurt Skyliners είναι η ομάδα καλαθοσφαίρισης και οι Löwen Frankfurt είναι η ομάδα χόκεϊ επί πάγου.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανόραμα από τη δημόσια πλατφόρμα του ουρανοξύστη Main-Tower
"Γκαίτε" (του Tischbein, στο Μουσείο Στέντελ)

Είναι πολύ εύκολο να επισκεφθεί κανείς τα αξιοθέατα με τα πόδια. Σε ακτίνα 1,5 χλμ βρίσκονται πολλά από τα πιο σημαντικά. Η εμπορική οδός με τα μεγάλα καταστήματα είναι η Τσάιλ (Zeil). Αρχίζει στην πλατεία An der Hauptwache και τελειώνει περίπου στην πλατεία Konstablerwache. Επί της οδού είναι το εμπορικο κέντρο ΜάιΤσάιλ (MyZeil, σχεδιασμένο από τον Ιταλό σταρ αρχιτέκτονα Μασσιμιλιάνο Φούκσας). Μια άλλη εμπορική οδός είναι η πολυτελής οδός Γκαίτε κοντά στην Παλαιά Όπερα. Τα τελευταία χρονια αποκαταστάθηκε κομμάτι της παλιάς πόλης κοντά στο δημαρχείο.

  • Καθεδρικός ναός (Dom)
  • Δημαρχείο (Römer)
  • Παλαιά Όπερα (Alte Oper)
  • Σπίτι του Γκαίτε (Goethehaus)
  • Ναός του Αγίου Παύλου (Paulskirche)
  • Ζωολογικός κήπος
  • Πάλμενγκαρτεν (Βοτανικός Κήπος)

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν όλα τα σημαντικά μουσεία βρίσκονται στην όχθη του ποταμού Μάιν. Αυτά είναι:

Άλλα μουσεία:

  • Μουσείο Βιολογίας Senkenberg
  • Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Museum für Moderne Kunst)
  • Αίθουσα Τέχνης Σιρν (Schirn Kunsthalle)
  • Αρχαιολογικό Μουσείο (Archäologisches Museum Frankfurt)
  • Ιστορικό Μουσείο της Φραγκφούρτης (Historisches Museum)
  • Εβραϊκό Μουσείο (Jüdisches Museum Frankfurt)
  • Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων (Ikonenmuseum)
  • Μουσείο Μεταφορών (Verkehrsmuseum Schwanheim)
  • Μουσείο του Χρήματος (Geldmuseum)

Ουρανοξύστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φραγκφούρτη είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες της και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη, που επιτρέπει να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μαζί με το Παρίσι, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μαδρίτη είναι επίσης μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτει σημαντικό αριθμό ουρανοξυστών. Μάλιστα η εικόνα της συνοικίας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ουρανοξύστες, δίπλα στη δυτική όχθη του Μάιν, έδωσε στην πόλη το όνομα Μαϊνχάταν (Mainhattan), ως αναφορά στην ομοιότητα με το Μανχάταν. Ο χαρακτηρισμός αυτός αρχικά είχε δυσφημιστική χροιά, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια του κόσμου στην προτεραιότητα που δινόταν στους επενδυτές και όχι στους πολίτες. Με τα χρόνια η εικόνα αυτή του συμπλέγματος ουρανοξυστών, που ονομάζεται και Frankfurter Skyline, αποτέλεσε σύμβολο στροφής προς το μέλλον, έχασε την αρνητική της έννοια και πλέον χρησιμοποιείται ακόμα και για διαφημιστικούς της πόλης σκοπούς.

Φωτογραφίες της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επίσημη διακριτική ονομασία για να ξεχωρίζει από τη Φραγκφούρτη που βρίσκεται στον ποταμό Όντερ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022». (Γερμανικά) register of German municipalities (2022). Federal Statistical Office. 21  Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7  Οκτωβρίου 2023.
  2. CURIA - Documents curia.europa.eu
  3. «Bevölkerung der Hessischen Gemeinden». Statistik-Hessen.de. 31 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. 
  4. Regional Authority FrankfurtRheinMain - Facts and figures [1] Αρχειοθετήθηκε 2015-04-19 στο Wayback Machine. Retrieved 3 November 2014
  5. European Union: State of European Cities Report [2] Αρχειοθετήθηκε 2011-07-19 στο Wayback Machine. Retrieved 22 April 2014
  6. Regional monitoring 2012 Αρχειοθετήθηκε 2015-09-23 στο Wayback Machine., German metropolitan regions

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]