Γκρέιπφρουτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρέιπ-φρουτ
Ο καρπός του Γκρέιπ-φρουτ
Ο καρπός του Γκρέιπ-φρουτ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτίδες (Rutaceae)
Γένος: Κίτρος (Citrus)
Είδος: C. × paradisi
Διώνυμο
Πομπελμοσία η βοτρυόκαρπος (Citrus × paradisi)
L.
Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ (αγγλικά: grapefruit, προφέρεται: [ˈɡɹeɪp.fɹuːt] ( ακούστε)) είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρουτιδών (εσπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ-φρουτ αποτελεί μετάλλαξη της φράπας.

Η καταγωγή του είναι από τη Τζαμάικα ενώ καλλιέργειες υπήρχαν στα νησιά Μπαρμπάντος το 1750.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα ή γυαλιστερά φύλλα. Κατά την περίοδο ανθοφορίας, στους άξονες των φύλλων φύονται μεγάλα άσπρα άνθη. Τα πέταλά τους μοιάζουν με της πορτοκαλιάς, αλλά είναι μεγαλύτερα. Ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει και στο μέγεθος είναι μεγαλύτερος από αυτόν της πορτοκαλιάς. Πάντως το μέγεθος του ποικίλει ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες καλλιέργειας, Η σάρκα του έχει κίτρινο, ροζ ή κόκκινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή.

Καλλιέργεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να παράγει καλούς καρπούς, το γκρέιπ φρουτ πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη αμμώδη και σχετικά γόνιμα. Η λίπανση όμως με διάφορα λιπάσματα ή κοπριά θεωρείται απαραίτητη. Τα δέντρα αποδίδουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμους καρπούς κατά τον 3ο-5ο χρόνο μετά από τη φύτευση τους. Κάθε ενήλικο δέντρο έχει μεγάλη παραγωγικότητα, που μπορεί να φτάσει και τα 650 κιλά καρπού ανά δέντρο.

Κατανάλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γκρέιπ-φρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και είναι 3ο σε περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων.

Η κυριότερη ποικιλία είναι η κίτρινη άσπερμη Μαρς Σίντλες. Άλλες ποικιλίες είναι η Πινκ Μαρς με ροζ σάρκα, η πολύσπερμη Φόστερ και η άσπερμη ποικιλία Τόμπσον.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γκρέιπφρουτ και φράπας, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Παραγωγή γκρέιπφρουτ και φράπας το 2005.
Οι δέκα μεγαλύτεροι παραγωγοί γκρέιπφρουτ (και φράπας) το 2013
Χώρα Παραγωγή (μετρικοί τόνοι) Υποσημείωση
Κίνα Κίνα 3.717.324,00
 ΗΠΑ 1.074.108,00
Βιετνάμ Βιετνάμ 439.602,18
Μεξικό Μεξικό 425.433,00
 Νότια Αφρική 325.746,00 Im
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 305.000,00 F
Ινδία Ινδία 285.300,00 *
 Τουρκία 228.799,00
Ισραήλ 210.681,00
Αργεντινή Αργεντινή 203.943,00 Im
Παγκόσμια 8.453.446,35 A
Χωρίς σύμβολο = επίσημα δεδομένα, F = εκτίμηση FAO, * = Ανεπίσημα/Ημιεπίσημα/Αντικατοπτριστικά δεδομένα, C = κατ' εκτίμηση, A = Σύνολο (μπορεί να περιέχει επίσημα, ημιεπίσημα ή κατ' εκτίμηση δεδομένα);
Πηγή: Food and Agricultural Organization of the United Nations - Statistics Division Αρχειοθετήθηκε 2016-07-28 στο Wayback Machine.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]