Γκάτα (πιάτο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκάτα

Το Γκάτα (αρμενικά: գաթա‎‎, μεταγρ. gatʿa, επίσης μεταγράφεται μερικές φορές ως Γκάταχ (Ανατολικά Αρμενικά) ή Κατάχ (Δυτικά Αρμενικά) είναι αρμενική ζύμη ή γλυκό ψωμί,[1][2] παρόμοιο με ένα κέικ καφέ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του γκάτα και συγκεκριμένες πόλεις ή περιοχές έχουν τη δική τους εκδοχή. Μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και μπορεί είτε να διακοσμηθεί είτε να παρασκευαστεί χωρίς διακόσμηση. Πριν από πολύ καιρό, το γκάτα ψηνόταν σε τονίρ, αλλά τώρα ψήνεται σε φούρνους. Το ψωμί ψήνεται συχνά για να συμπέσει με τη γιορτή Τιαρννταράτζ αλλά δεν περιορίζεται στις διακοπές και τρώγεται όλο το χρόνο.

Μια δημοφιλής ποικιλία είναι το γκάτα με κορίτζ (χορίζ), μια γέμιση που αποτελείται από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη. Το Γκάτα μπορεί να έχει άλλη γέμιση όπως Ξηροί καρποί\ξηρούς καρπούς, συνήθως καρύδια.[3][4][5] Ορισμένες παραλλαγές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός νομίσματος μέσα στη ζύμη πριν το ψήσιμο του γκάτα και λέγεται ότι όποιος κερδίζει το κομμάτι με το νόμισμα θα έχει καλή τύχη. Το Γκάτα από τα χωριά Γκάρνι και Γκεγκάρντ διακοσμούνται (πριν το ψήσιμο), στρογγυλά και είναι γενικά περίπου ένα πόδι στη διάμετρο. Γύρω από το νότιο άκρο της λίμνης Σεβάν, στην πόλη Τσοβινάρ, το γκάτα είναι πυκνότερο και πιο γλυκό και ψημένο χωρίς κόριτζ σε τριγωνικό σχήμα χωρίς διακόσμηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sweet Treats around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. σελ. 11. 
  2. Baghdad Barcarolle. σελ. 31. 
  3. Irina Petrosian and David Underwood (2006). Armenian Food: Fact, Fiction & Folklore. Lulu.com. σελ. 169. ISBN 9781411698659. 
  4. Sonia Uvezian (1996). Cuisine of Armenia. Hippocrene Cookbooks Series. Hippocrene Books. σελ. 455. ISBN 9780781804172. 
  5. George Mouradian (1995). Armenian infotext. Bookshelf Publishers. σελ. 100. ISBN 9780963450920.