Βοκάκιος '70

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοκάκιος '70
Boccaccio '70
ΣκηνοθεσίαΒιτόριο ντε Σίκα[1][2][3], Λουκίνο Βισκόντι[2][3], Φεντερίκο Φελίνι[1][2][3] και Μάριο Μονιτσέλι[2][3]
ΠαραγωγήΚάρλο Πόντι και Tonino Cervi
ΣενάριοΤζοβάνι Αρπίνο, Ίταλο Καλβίνο, Σούσο Κέκι Ντ' Αμίκο, Ένιο Φλαϊάνο, Goffredo Parise, Τούλιο Πινέλι, Τσέζαρε Ζαβατίνι, Φεντερίκο Φελίνι, Μπρουνέλο Ρόντι και Λουκίνο Βισκόντι
ΠρωταγωνιστέςΑνίτα Έκμπεργκ[2][3][4], Ρόμι Σνάιντερ[2][3][4], Σοφία Λόρεν[2][3][4], Marisa Solinas[2][3][5], Peppino De Filippo[2][3][5], Τόμάς Μιλιάν, Πάολο Στόπα[6], Ρόμολο Βάλι[6], Polidor[6], Dante Maggio[6], Σούσο Κέκι Ντ' Αμίκο[6], Luigi Giuliani[6], Νάντο Αντζελίνι[6], Μάριο Πασάντε[6], Σίλβιο Μπαγολίνι[6], Αλμπέρτο Σορεντίνο[6] και Valentino Macchi[6]
ΜουσικήΝίνο Ρότα
ΦωτογραφίαΟτέλο Μαρτέλο, Αρμάντο Νανούτσι και Τζουζέπε Ροτούνο
ΜοντάζΛέο Κατότσο
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή1962
Διάρκεια205 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΙταλικά

Το Βοκάκιος '70 (πρωτότυπος τίτλος: Boccaccio '70) είναι μια ιταλογαλλική[7] σπονδυλωτή κωμωδία του 1962 σε σκηνοθεσία των Βιτόριο ντε Σίκα, Φεντερίκο Φελίνι, Μάριο Μονιτσέλι και Λουκίνο Βισκόντι[8] βασισμένη σε μια ιδέα του Τσέζαρε Τσαβατίνι. Αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, το καθένα από έναν από τους σκηνοθέτες, όλα σχετικά με μια διαφορετική πτυχή της ηθικής και του έρωτα στη σύγχρονη εποχή στο στιλ του Βοκάκιου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Renzo e Luciana[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθεσία Μάριο Μονιτσέλι. Σενάριο Τζοβάνι Αρπίνο, Ίταλο Καλβίνο, Σούζο Τσέκι Νταμίκο και Μάριο Μονιτσέλι. Μουσική Πιέρο Ουμιλιάνι. Με τη Μαρίζα Σολίνας και τον Τζερμάνο Γκιλιόλι.

Στο Renzo e Luciana (Ρέντσο και Λουτσιάνα), ένα νεαρό ζευγάρι προσπαθεί να κρύψει τον γάμο του και την υποτιθέμενη εγκυμοσύνη της συζύγου από τους δρακόντειους κανόνες στον χώρο εργασίας τους, οι οποίοι απαγορεύουν στις εργαζόμενες να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά. Οι προσπάθειές τους –τόσο στο κοινό τους σπίτι (έχουν μετακομίσει προσωρινά στο γεμάτο κόσμο διαμέρισμα των δικών της), όσο και στη δουλειά (όπου φτάνουν στο σημείο να προσποιούνται ότι δεν γνωρίζονται) – προκαλούν πίεση στο ζευγάρι. Ελπίζουν να τα καταφέρουν να εξοικονομήσουν χρήματα για να φύγουν και εξαρτώνται από τη φοίτηση του Ρέντσο σε νυχτερινό σχολείο για να γίνει λογιστής. Επιτέλους, η κοινή τους ζωή αποκτά κάποια ιδιωτικότητα, αλλά τους χωρίζουν όλο και περισσότερο οι βάρδιες τους: εκείνος επιστρέφει σπίτι από τη δουλειά ακριβώς τη στιγμή που εκείνη πρέπει να φύγει για να πάει στη δουλειά.

Αυτό το πρώτο επεισόδιο συμπεριλήφθηκε μόνο στην κόπια της ταινίαςμε διανομή στην Ιταλία. Από αλληλεγγύη προς τον Μονιτσέλι, οι άλλοι τρεις σκηνοθέτες δεν πήγαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών για την παρουσίαση της ταινίας.

Le Tentazioni del Dottor Antonio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθεσία Φεντερίκο Φελίνι. Σενάριο Φεντερίκο Φελίνι, Ένιο Φλαϊάνο και Τούλιο Πινέλι. Μουσική Νίνο Ρότα. Με τους Πεπίνο Ντε Φιλίπο και Ανίτα Έκμπεργκ.

Στο Le Tentazioni del Dottor Antonio (Ο πειρασμός του δρος Αντόνιο), ο μεσήλικας δρ Αντόνιο Ματσουόλο έχει αναλάβει την υπεράσπιση της ηθικής, του νόμου και της τάξης στη Ρώμη από ό,τι ο ίδιος θεωρεί κακία, έγκλημα και ανηθικότητα σε όλη την πόλη. Ο γιατρός (με το μικροσκοπικό του Fiat εξοπλισμένο με φάρο περιπολικού) διεξάγει την προσωπική του σταυροφορία - τυφλώνοντας τα φώτα του στους εραστές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα ή μπλοκάροντας στη σκηνή ενός καμπαρέ διατάζοντας τους τεχνικούς (μέσα στους οποίους και ένας χαμογελαστός αστυνομικός) να σβήσουν τα φώτα, καθώς κλείνει την αυλαία πίσω από μια σειρά σαστισμένων χορευτριών. Προτρέπει το κοινό να «πάει σπίτι του και να ξοδεύει τα χρήματά του με καλύτερο τρόπο αντί να βλέπει αυτή τη βρομιά». Ο θυμός του δεν έχει όρια όταν μια προκλητική διαφημιστική γιγαντοαφίσα της Ανίτας Έκμπεργκ με το σλόγκαν "περισσότερο γάλα" τοποθετείται σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του. Δεν ξέρει ακόμα πώς αυτή η γιγαντοαφίσα θα επηρεάσει τη ζωή του. Σε όλη την ταινία, ακούγονται παιδιά να τραγουδούν το τζιγκλάκι "Bevete più latte, bevete più latte!" («Πιες περισσότερο γάλα!»). Η εικόνα αρχίζει να τον στοιχειώνει με παραισθήσεις στις οποίες η Έκμπεργκ τον σαγηνεύει. Όταν το παραλήρημά του κορυφώνεται με τη ρίψη ενός δόρατος στη φωτογραφία της Έκμπεργκ, τον βρίσκουν σωριασμένο πάνω στην διαφημιστική αφίσα και τον μεταφέρουν με ασθενοφόρο ενώ ακούγεται το παιδικό τραγούδι.

Il Lavoro[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι. Σενάριο Σούζο Τσέκι Νταμίκο και Λουκίνο Βισκόντι. Μουσική Νίνο Ρότα. Με τους Ρόμι Σνάιντερ, Τόμας Μίλιαν και Ρομόλο Βάλι.

Στο Il Lavoro (Η δουλειά), πρωταγωνιστεί ένα αριστοκρατικό ζευγάρι. Ο σύζυγος συλλαμβάνεται από τον Τύπο να επισκέπτεται ιερόδουλες. Έχοντας δηλώσει ότι σκοπεύει να εργαστεί η ίδια για να ζήσει, η σύζυγος απαιτεί πληρωμή από τον σύζυγό της για τις σεξουαλικές της υπηρεσίες, κάτι με το οποίο εκείνος συμφωνεί.

Λα Ρίφα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθεσία Βιτόριο ντε Σίκα. Σενάριο Τσέζαρε Τσαβατίνι. Μουσική Αρμάντο Τροβαγιόλι. Με τη Σοφία Λόρεν.

Στο La Riffa (Η λοταρία), ένας δειλός νικητής σε μια λοταρία δικαιούται μια βραδιά με την ελκυστική Ζόε (Σοφία Λόρεν). Η Ζόε, όμως, έχει άλλα σχέδια.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαρίζα Σολίνας ως Λουτσιάνα
  • Τζερμάνο Γκιλιόλι ως Ρέντσο
  • Πεπίνο ντε Φιλίπο ως δρ Αντόνιο Ματσουόλο
  • Ανίτα Έκμπεργκ ως Ανίτα Έκμπεργκ
  • Ρόμι Σνάιντερ ως Πούπε
  • Τόμας Μίλιαν ως Οτάβιο
  • Ρόμολο Βάλι ως Τσάκι
  • Σοφία Λόρεν ως Ζόε

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.imdb.com/title/tt0055805/. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 www.ofdb.de/film/22659,Boccaccio-70. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/boccaccio-70/9692/. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 stopklatka.pl/film/boccaccio-70. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 www.imdb.com/title/tt0055805/fullcredits?ref_=tt_ql_1. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  7. «Βοκάκιος '70 πληροφορίες για την ταινία». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2024. 
  8. «Η Ελλάδα του Βοκάκιου». Αρχαιολογία Online. 30 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]