Βικιπαίδεια:Πρότυπα σημαιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα εξηγεί το σύστημα προτύπων που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικονιδίων σημαιών, με ή χωρίς σχετικούς συνδέσμους. Αυτή η σελίδα ασχολείται μόνο με την υλοποίηση αυτών των προτύπων. Για το πότε είναι κατάλληλη η χρήση των εικονιδίων δείτε Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο_μορφής/Εικονίδια#Σημαίες.

Κύρια πρότυπα[επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Flagicon[επεξεργασία κώδικα]

Παράγει μια μικρή εικόνα της ονομαζόμενης σημαίας. Η εικόνα είναι σύνδεσμος προς το λήμμα σχετικά με τη χώρα που σχετίζεται με τη σημαία.

Παράδειγμα: {{flagicon|Ιαπωνία}}
Παράδειγμα: {{flagicon|JPN}}

Πρότυπο:Flag[επεξεργασία κώδικα]

Παράγει μια μικρή εικόνα της ονομαζόμενης σημαίας, συν ένα σύνδεσμο προς το σχετικό λήμμα. Η εικόνα του εικονιδίου δεν έχει σύνδεσμο (σε αντίθεση με το flagicon) έτσι ώστε οι αναγνώστες οθόνης να μην ηχούν το όνομα δύο φορές.

Παράδειγμα: {{flag|Ηνωμένο Βασίλειο}} Ηνωμένο Βασίλειο

Πρότυπο:Flagu[επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοιο με το flag, αλλά το συσχετισμένο όνομα χώρας δεν είναι συνδεδεμένο. Αυτό το πρότυπο πρέπει να χρησιμοποιείται σε λήμματα με ζητήματα υπερβολικής χρήσης συνδέσμων (π.χ. όταν η ίδια σημαία χρησιμοποιείται πολλές φορές σε έναν μόνο πίνακα).

Παράδειγμα: {{flagu|Ηνωμένες Πολιτείες}} →   Ηνωμένες Πολιτείες

Πρότυπο:Flagdeco[επεξεργασία κώδικα]

Εμφανίζει μια σημαία της ονομαζόμενης παραμέτρου σε μέγεθος «εικονιδίου», επί του παρόντος 23×15 εικονοστοιχεία συν ένα περίγραμμα ενός εικονοστοιχείου. Αυτό το πρότυπο είναι πολύ παρόμοιο με το Πρότυπο:Flagicon, εκτός από το ότι η εικόνα δεν συνδέεται με ένα λήμμα, δηλαδή είναι "καθαρά διακοσμητικό" σύμφωνα με τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού (WCAG) του World Wide Web Consortium (W3C). Αυτό το πρότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το κείμενο του λήμματος ακριβώς δίπλα στο εικονίδιο παρέχει τον σχετικό σύνδεσμο για τη σημαία.

Παράδειγμα σύγκρισης
  • {{flagicon|Ηνωμένα Έθνη}}
  • {{flagdeco|Ηνωμένα Έθνη}}
Παραδείγματα χρήσης

Πρότυπα σημαιών «Συντόμευση».[επεξεργασία κώδικα]

Πολλές χώρες έχουν επίσης μεμονωμένα πρότυπα σημαιών, τα οποία ονομάζονται χρησιμοποιώντας τυπικούς κωδικούς χωρών τριών γραμμάτων, έτσι ώστε να προσφέρουν εναλλακτικές «συντομεύσεις» στα τυπικά πρότυπα. Αυτή έχει τα καλά του και τα κακά του· ορισμένοι κωδικοί χωρών (όπως «USA») είναι ευρέως γνωστοί και τα αντίστοιχα πρότυπα συντομεύσεων (π.χ. {{USA}}) προσφέρουν ευκολία, αλλά ορισμένοι κωδικοί χωρών είναι σχετικά ασαφείς, επομένως η σήμανση wiki θα ήταν πιθανότατα πιο ξεκάθαρη εάν τα ονόματα των χωρών ήταν γραμμένα πλήρως. Επίσης, τα πρότυπα συντομεύσεων δεν προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης παραλλαγών ιστορικών σημαιών (που περιγράφονται παρακάτω) και επομένως είναι λιγότερο ευέλικτα.

Παράδειγμα: {{BEL}}Βέλγιο Βέλγιο (ισοδύναμο με {{flag|Βέλγιο}} )  

Δείτε Βικιπαίδεια:Πρότυπα κωδικών χωρών που συνδέουν λήμματα χωρών για μια (σχεδόν) πλήρη λίστα.

Η τεχνική λειτουργία αυτού του συστήματος προτύπων σε μεγάλο βαθμό (εκτός εξαιρέσεων) είναι διαφορετική από αυτή της αγγλικής Βικιπαίδειας, καθώς είναι απλούστερη, ελαφρύτερη, και βασίζεται σε μικρότερο αριθμό λημμάτων.

Στην βάση του βρίσκονται τα ακόλουθα τρία πρότυπα:

  • Πρότυπο:Flagicon: Παρέχει το μηχανισμό εμφάνισης του εικονιδίου ανάλογα με τις παραμέτρους που δίνονται είτε απευθείας, είτε με κλήση από άλλο πρότυπο. Δηλαδή είναι ταυτόχρονα λειτουργικό πρότυπο και μεταπρότυπο.
  • Πρότυπο:Flagicon/σημαίες: Παρέχει την αντιστοίχιση ονόματος προς σημαία.
  • Πρότυπο:Flagicon/χώρες:: Παρέχει την αντιστοίχιση κωδικών και εναλλακτικών ονομάτων προς το βασικό όνομα που αντιστοιχεί σε μια σημαία.

Ο μηχανισμός αυτός έχει ως παράπλευρο όφελος ότι η παράμετρος μπορεί να είναι (και συχνά είναι) το όνομα στα αγγλικά, το οποίο θα αντιστοιχηθεί και θα εμφανιστεί στα ελληνικά, π.χ.: {{flag|Brazil}} Βραζιλία. Κυριότερα, η προσθήκη ονομάτων και σημαιών γίνεται κεντρικά σε δύο μόνο πρότυπα, αντί της δημιουργίας νέων υποπροτύπων για κάθε μία χώρα ή υποδιαίρεση. Και εύκολα παρατηρήσιμο, ο κατάλογος προτύπων που χρησιμοποιούνται σε ένα λήμμα δεν κατακλύζεται από ένα μεγάλο αριθμό βοηθητικών υποπροτύπων.