Βαχτάνγκ Β΄ της Γεωργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαχτάνγκ Β΄ της Γεωργίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1251
Θάνατος1293
Τόπος ταφήςΜοναστήρι Γκελάτι
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟλιάθ
ΓονείςΔαυίδ ΣΤ΄ της Γεωργίας
ΑδέλφιαΜιχαήλ της Ιμερετίας
Κωνσταντίνος Α΄ της Ιμερετίας
ΟικογένειαΣελτζούκοι

Ο Βαχτάνγκ Β΄, γεωργιανά: ვახტანგ ΙΙ Vakhtang II, (απεβ. το 1292) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Γεωργίας ήταν βασιλιάς της Γεωργίας από το 1289 έως το 1292. Βασίλευσε κατά τη διάρκεια της Μογγολικής κυριαρχίας στη Γεωργία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Δαβίδ ΣΤ΄ Ναρίν του Ιμερέτι (Δυτικής Γεωργίας) από την πρώτη σύζυγό του Tάμαρ, κόρη του πρίγκιπα Aμανελίσντζε.

O Βαχτάνγκ ανέβηκε στον θρόνο της Γεωργίας με τη συγκατάθεση των Μογγόλων το 1289, μετά τον εξάδελφο και προκάτοχό του, Δημήτριο Β΄. που είχε εκτελεστεί από τον Μεγάλο Χαν. Πιστός στη Μογγολική κυριαρχία, η εξουσία του εκτεινόταν μόνο στο ανατολικό τμήμα της Γεωργίας, ενώ τo δυτικό της χώρας διοικείτο από τον πατέρα του, Δαβίδ ΣΤ΄ Ναρίν (μέχρι το 1293) και αργότερα από τον αδελφό του Κωνσταντίνο Α΄ (1293–1327).

Απεβίωσε μετά από τρία χρόνια βασιλείας και ο εξάδελφός του, Δαβίδ Η΄, τον διαδέχθηκε ως βασιλιάς της Γεωργίας το 1292. Επίσης ο Δαβίδ Η΄ νυμφεύτηκε τη χήρα του Βαχτάνγκ, τη Μογγόλα πριγκίπισσα Oλτζάτθ. Κηδεύτηκε στο μοναστήρι Γκελάτι κοντά στην πόλη Kουτάισι.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Δημήτριος Β΄ της Γεωργίας
βασιλιάς της Γεωργίας
1289-1292
Διάδοχος
Δαβίδ Η΄ της Γεωργίας