Α.Ο. Κορυδαλλός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Κορυδαλλός
Σύντομο όνομαΑΟΚ,
Κορυδαλλός
Ίδρυση1948
ΈδραΚορυδαλλός Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Κορυδαλλού
ΠρόεδροςΝίκος Κουλουμπαρίτσης
ΠροπονητήςΒολακάκης
ΠρωτάθλημαΑ' ΕΠΣΠ

Ο Αθλητικός Όμιλος Κορυδαλλός είναι ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα τον Κορυδαλλό Αττικής. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1948, έχει χρώματα το κόκκινο και το λευκό και έμβλημα το πτηνό Κορυδαλλός. Ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά και λαμβάνει μέρος στις επίσημες διοργανώσεις της.[1] Έδρα του είναι το στάδιο Δ.Α.Κ. Κορυδαλλού, όπου διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης[2] και χρέη προπονητή εκτελεί ο Βολακάκης .[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε επίσημα στις 23 Ιουνίου 1948 όποτε και αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο, με την ονομασία Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Ένωσις Κορυδαλλού» και πρώτος πρόεδρος του ήταν ο Βυζάντιος Παπαδόπουλος. Στόχος του συλλόγου ήταν η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία θα εκπροσωπούσε την πόλη του Κορυδαλλού. Ο σύλλογος αγωνίστηκε αρχικά στη Δόκιμη κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά σαν ανεξάρτητο σωματείο και το 1957 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. το 641[4][5] και από την αγωνιστική περίοδο 1957-58 ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του δράση από τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Στις 18 Αυγούστου 1966 μετονομάστηκε σε Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Ολυμπιακός Κορυδαλλού» και στις 5 Νοεμβρίου 1973 σε Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Ολυμπιακός Νικαίας». Στις 9 Οκτωβρίου 1976 μετονομάστηκε στην σημερινή του ονομασία, Αθλητικός Όμιλος «Κορυδαλλός».

Ο σύλλογος δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες, ωστόσο ανέκαθεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά και κυριότερα μεταξύ Α' και Β' κατηγορίας. Στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά αγωνίστηκε για πρώτη φορά την αγωνιστική περίοδο 1971-72, υποβιβάστηκε και επανήλθε άμεσα την περίοδο 1973-74. Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε σε όλα τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Την περίοδο 2014-15 και υπό την τεχνική ηγεσία του Σίμου Καραγιαννίδη τερμάτισε στη 2η προνομιούχο θέση του 1ου ομίλου της Β' κατηγορίας και ανήλθε στην Α' κατηγορία στην οποία καθιερώθηκε μέχρι και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2018-19.

Ο σύλλογος έχει αναδείξει αρκετούς ποδοσφαιριστές που προωθήθηκαν σε μεγάλες ομάδες των εθνικών κατηγοριών. Μεταξύ άλλων είναι οι Φώτης Μπαλόπουλος, Δημήτρης Σεϊταρίδης, Δημήτρης Μουτάφης, Τούντας, Μιχάλης Παρασχάκης, Σταυρόπουλος, Γιάννης Παπαμιχαήλ, Ισαάκ Αλμανίδης κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ε.Π.Σ. Πειραιά: ΑΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, epspeir.gr
  2. Α.Ο. Κορυδαλλός - Διοικητικό συμβούλιο Αρχειοθετήθηκε 2016-10-27 στο Wayback Machine., aokorydallos.gr
  3. Α.Ο. Κορυδαλλός - Τεχνικό επτελείο Αρχειοθετήθηκε 2016-10-27 στο Wayback Machine., aokorydallos.gr
  4. «ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. 
  5. «epspeir.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]