Αυτοκράτορας Πασών των Ρωσιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτοκράτορας Πασών των Ρωσιών
Император Всероссийский
Νικόλαος Β΄
Στοιχεία
Πρώτος μονάρχηςΡούρικ (ως Πρίγκιπας)
Πέτρος Α΄ (ως Αυτοκράτορας)
Κατάργηση15 Μαρτίου 1917
ΚατοικίαΧειμερινά Ανάκτορα

Ο Αυτοκράτορας ή η Αυτοκράτειρα Πασών των Ρωσιών (ρωσικά: Императоръ Всероссійскій) ήταν ο τίτλος του ανώτατου άρχοντα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1721 μέχρι το 1917. Ο τίτλος δημιουργήθηκε μετά την νίκη στο Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο και εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του τίτλου «Τσάρος». Το επίθημα «Πασών των Ρωσιών» υιοθετήθηκε από την προηγούμενη έκδοση «(Τσάρος) Πασών των Ρώσων».[1][2]

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο 1 των Θεμελιωδών Νόμων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ανέφερε ότι «ο Αυτοκράτορας Πασών των Ρωσιών είναι ένας απόλυτος και απεριόριστος μονάρχης. Να υπακούτε στην υπέρτατη εξουσία του, όχι μόνο από φόβο, αλλά και από συνείδηση, καθώς ο ίδιος ο Θεός το προστάζει».[3] Το παραπάνω άρθρο θέλει να τονίσει το γεγονός ότι η Ρωσία βρισκόταν σε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας.

Ο πλήρης τίτλους του αυτοκράτορα (άρθρο 37 των Θεμελιωδών Νόμων) τον 20ο αιώνα ήταν ο εξής:[4]

«Με τη Χάρη του Θεού, Εμείς N. N., Αυτοκράτορας και Μονοκράτορας Πασών των Ρωσιών, Μόσχας, Κίεβο, Βλαντιμίρ, Νόβγκοροντ. Ο Τσάρος του Καζάν, ο Τσάρος του Αστραχάν, ο Τσάρος της Πολωνίας, ο Τσάρος της Σιβηρίας, ο Τσάρος της Ταυρικής Χερσονήσου, ο Τσάρος της Γεωργίας. Ηγεμόνας του Πσκοβ και Μέγας Δούκας του Σμολένσκ, της Λιθουανίας, της Βολυνίας, της Ποδολίας και της Φινλανδίας. Δούκας της Εσθονίας, του Λίφλαντ, του Κούρλαντ και της Σεμιγαλλίας, της Σαμογιτίας, του Μπιελοστόκ, της Κορέλιας, του Τβερ, της Γιούργιας, της Περμίας, της Βιάτκα, του Μπολγκάρ και άλλων. Ηγεμόνας και Μέγας Δούκας του Νίζνι Νόβγκοροντ, του Τσέρνιγκοφ, του Ριαζάν, του Πόλοτσκ, του Ροστόφ, του Γιαροσλάβλ, του Μπελοόζερο, της Ουντόρια, της Ομπτόρια, της Κόντια, του Βίτεμπσκ, του. Μστίβλαβ και Ηγεμόνας όλων των βορείων εδαφών. Άρχοντας της Ιβηρίας, της Καρταλινίας, των Καμπαρτινίων Χωρών και των Αρμενικών Περιοχών. Κληρονομικός Άρχοντας και Ηγεμόνας των Κιρκασίων και των Ηγεμόνων των Βουνών και των άλλων. Ηγεμόνας του Τουρκεστάν, Διάδοχος της Νορβηγίας, Δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, του Στόρμαρν, των Διθμάρσων, του Ολδεμβούργου και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Island of the Blue Foxes: Disaster and Triumph on the World's Greatest Scientific Expedition, Stephen R. Bown, Hachette UK, 7 Νοε 2017 ISBN 0306825201
  2. https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3143625/i-gkarntarompa-tou-megalou-petrou-stin-ekthesi-tou-mousiou-ermitaz
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018. 
  4. http://www.imperialhouse.ru/en/dynastyhistory/dinzak1/446.html