Ρούρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρούρικ
Πρίγκιπας του Νόβγκοροντ
Περίοδος862 – 879
ΔιάδοχοςΌλεγκ
Γέννηση830
Θάνατος879 (49 ετών)
ΕπίγονοιΙγκόρ του Κιέβου
ΟίκοςΡουρικιδών
ΘρησκείαΠαγανισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ρούρικ ή Ριούρικ (Рюрик, 830 - 879), σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό του 12ου αιώνα, ήταν Βάραγγος αρχηγός των Ρώσων, ο οποίος κατά το έτος 862 απέκτησε τον έλεγχο της Λάντογκα και ίδρυσε το Κράτος των Ρως. Θεωρείται γενάρχης των Ρουρικίδων, της ελίτ που κυβέρνησε τον ανατολικό σλαβικό κόσμο από τον 9ο έως τα τέλη του 16ου αιώνα. Η έρευνα δεν είναι σίγουρη εάν πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο, για θρύλο ή για κάποιο ιστορικό μεν πρόσωπο, στο οποίο όμως αποδόθηκαν μετά θάνατον περισσότερα απ' όσα πραγματικά έκανε.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει η εκδοχή, ότι Ρούρικ έφτασε στη Ρωσία από φυλές, των οποίων η γλώσσα ήταν κοντά στους σλαβικούς γλώσσες. Οι υποστηρικτές αυτής της έκδοσης δείχνουν το γεγονός ότι τα ονόματα των πρώτων ηγεμόνων της Ρωσίας ήταν Βαλτοσλαβικής προέλευσης.

Σειρά επιστημόνων πιστεύει ότι Ρούρικ είναι διαστρεβλωμένη γερμανικό όνομα Hrærekr. Σε αυτή την έκδοση Ρούρικ προέρχεται από το δανό γης.

Τα δεδομένα της γενετικής έρευνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά DNA-η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι Ρουρικίδες (προέρχονται κυρίως από τον Βλαδίμηρος Β΄ Μονομάχος) έχει N1a1, κοινό στην χώρες της βαλτικής, καθώς και σε ορισμένους λαούς Σιβηρία και τα Ουράλια.[1] Σύμφωνα με την έρευνα του DNA Ρουρικίδες στο Family Tree DNA, гаплотипы N1a1 που βρίσκονται κυρίως σε χώρες της βαλτικής, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία. Επίσης, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι λόγω των στενών δεσμών της Ρωσίας και της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γιαροσλάβ Α΄ ο Σοφός οι περισσότεροι κυβερνήτες Σουηδία έχουν σλαβική καταγωγή.[2][3]

Ρουρικίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως διάδοχος του Ρούρικ φέρεται ο κουνιάδος του Όλεγκ, ο οποίος κατέλαβε το Κίεβο και ίδρυσε το Κράτος των Ρως. Η γραμμή διαδοχής που ξεκίνησε ο Όλεγκ ονομάσθηκε Ρουρικίδες (παιδιά του Ρούρικ) και σταμάτησε το 1598, όταν απεβίωσε ο τσάρος Φιοντόρ Α'.

Ο Ρούρικ και τα αδελφια του Τρούβορ του και Σινέους φτάνουν στη Λαντόγκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Барабанов, О. Н. Рюриковичи или Олафовичи: гипотеза об Y-гаплогруппе I2 у Рюрика по данным ДНК его возможных потомков / О. Н. Барабанов // Пространство и Время. — 2015. — № 3 (21), стр. 201
  2. Барабанов, О. Н. Рюриковичи или Олафовичи: гипотеза об Y-гаплогруппе I2 у Рюрика по данным ДНК его возможных потомков / О. Н. Барабанов // Пространство и Время. — 2015. — № 3 (21), стр. 201
  3. [www.familytreedna.com/public/rurikid/default.aspx?fixed_columns=on&section=yresults Rurikid Dynasty DNA Project]. Дата обращения 2 сентября 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rurik στο Wikimedia Commons