Ατικέ Σουλτάνα (κόρη του Ιμπραήμ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ατικέ Σουλτάν
أتيك سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1644
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1667 (23 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο Σουλτάνου Ιμπραήμ, Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΚαπουντάν Τοπάλ Κενάν Πασάς
Νταμάτ Ισμαήλ Πασάς
Γκιουρτζού Μεχμέτ Πασάς
Τζεράχ Κασίμ Πασάς
Πλήρες όνομα
   Ατικέ μπιντ Ιμπραήμ Χαν
Τούρκικα: Atike bint Ibrahim Han
Οθωμανικά: أتيك بنت إبراهيم خان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΙμπραήμ Α΄
ΜητέραΤουρχάν Χατιτζέ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ατικέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:أتيك سلطان) (Τούρκικα: Atike Sultan, 1644 - 1667) ήταν κόρη του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1644 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν κόρη του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ και της συζύγου του Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν. Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τη ζωή της. Όταν ήταν μόλις 2 ετών, ο πατέρας της εκθρονίστηκε και εκτελέστηκε, την έστειλαν στο Παλιό Παλάτι, όπως και άλλες γυναίκες και κόρες του Ιμπραήμ.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά, μετά από αίτημα της γιαγιάς της Βαλιντέ Κιοσέμ Σουλτάν, παντρεύτηκε τον Καπουντάν Τοπάλ Κενάν Πασά. Μετά από αυτόν το γάμο, ο Κένάν Πασάς τοποθετήθηκε σε διάφορες επαρχίες. Το 1656 υπηρέτησε ως καπετάνιος για 2 μήνες. Αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος από τα καθήκοντά του, λόγο ότι εντάχθηκε στην εξέγερση του Αμπχάζ Χασάν Πασά το 1658. Για το λόγο αυτό, ο γάμος διαλύθηκε αμέσως με εντολή του αδελφού του Μωάμεθ Δ΄. Ένα χρόνο μετά το διαζύγιο, ο Τοπάλ Κενάν Πασάς πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 1659.

Μετά το διαζύγιο της σε ηλικία 12 ετών, παντρεύτηκε τον Νταμάτ Ισμαήλ Πασά εκείνη τη χρονιά. Μετά το γάμο, ο Ισμαήλ υπηρέτησε σε επαρχίες όπως η Βοσνία, το Όζι, το Ερζερούμ. Μετά το θάνατό του στο Ερζερούμ το 1664, εικάζεται ότι η Ατικέ δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά, είχε παιδιά.

Το 1665 παντρεύτηκε για τρίτη φορά τον Γκιουρτζού Μεχμέτ Πασά, ο οποίος πέθανε λίγο μετά το γάμο λόγω γήρατος, και για τέταρτη φορά το 1666, τον Τζεράχ Κασίμ Πασά.

Η Ατικέ πέθανε το 1667 και τάφηκε δίπλα στον πατέρα της στην Αγιά Σοφιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)