Μπεϊχάν Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπεϊχάν Σουλτάν
بی‌خان سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1497
Τραπεζούντα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1559 (62 ετών)
Αμάσεια, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓιαβούζ Σελίμ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΦερχάτ Πασάς
Αγιάς Μεχμέτ Πασάς
ΕπίγονοιΣουλτανζάντε Ορχάν
Ραφιγιέ Σουλτάνα
Γκεβχερχάν Σουλτάνα
Πλήρες όνομα
   Μπεϊχάν μπιντ Σελίμ Χαν
Τούρκικα: Beyhan bint Selim Han
Οθωμανικά: بیهان بنت سلیم هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣελίμ Α΄
ΜητέραΑϊσέ Χατούν
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μπεϊχάν Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:بی‌خان سلطان) (Τούρκικα: Beyhan Sultan, 1497 - 1559) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ετεροθαλής αδερφή του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και θεία του σουλτάνου Σελίμ Β΄.[1]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπεϊχάν γεννήθηκε το 1497 στην Τραπεζούντα. Το 1515 σε ηλικία 18 ετών, παντρεύτηκε τον Φερχάτ Πασά που ήταν τρίτος βεζίρης του Σουλτάνου Σελίμ Α΄, κατά την περίοδο του Πιρί Πασά. Μαζί με τον Φερχάτ Πασά απέκτησαν ένα γιο, τον Σουλτανζάντε Ορχάν. Ο Φερχάτ κατηγορήθηκε για ληστεία και αδίστακτη συμπεριφορά στις επαρχίες που διοικούσε. Μέσα από τη διαμεσολάβηση της Μπεϊχάν και της μητέρα του Σουλεϊμάν, Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν, ο Φερχάτ είχε χάρη μετά τα πρώτα αδικήματα του, αλλά συνέχισε να προκαλεί τα παράπονα από τους ψηφοφόρους του, και έτσι ο Σουλτάνος διέταξε να τον εκτελέσουν.

Το 1524, ο αδερφός της ο Σουλεϊμάν, εκτέλεσε τον Φερχάτ Πασά, με αποτέλεσμα η Μπεϊχάν να μείνει χήρα. Αποξενώθηκε από τον αδερφό της και αρνήθηκε να ξαναπαντρευτεί και έζησε μια αυτοεξορία από την Κωνσταντινούπολη. Η πίστη της Μπεϊχάν στον σύζυγό της ξεπέρασε την πίστη της στην οικογένειά της, κάτι που ήταν μια σπάνια περίπτωση.

Η Μπεϊχαν παντρεύτηκε το 1536, σε ηλικία 39 ετών, τον Αγιάς Μεχμέτ Πασά, που ήταν μεγάλος βεζίρης μετά τον θάνατο του Ιμπραήμ Πασά. Το 1539, ο Αγιάς Πασά πέθανε από πανούκλα και η Μπεϊχάν έγινε και πάλι μια χήρα. Το ζευγάρι είχε δύο κόρες, την Ραφιγιέ Σουλτάν και την Γκεβχερχάν Σουλτάν.

Η Μπεϊχάν πέθανε το 1559 σε ηλικία 62 ετών στην Αμάσεια, στο παλάτι της και τάφηκε στο Γιαβούζ Σελίμ Τζαμί όπου έχουν ταφεί ο πατέρας της, Σελίμ Α΄.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback).[Χρειάζεται σελίδα]
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Beyhan Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Beyhan Sultan (daughter of Selim I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).