Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°20′54″N 23°27′51″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ύδρας
ΧώραΕλλάδα

Το αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα είναι παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Λάζαρου Κουντουριώτη στα τέλη του 18ου αιώνα και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό[1] δείγμα αρχιτεκτονικής. Έχει δύο ορόφους (ισόγειο - α΄ όροφος) και ένα υπόγειο και δεσπόζει[1] στην δεξιά πλευρά του όρμου της Ύδρας. Το αρχοντικό κληρονομήθηκε από τον γιο του Λάζαρου, Παντελή Κουντουριώτη, διατηρώντας το ως μόνιμη κατοικία. Το 1979 ο δισέγγονός του Λάζαρου, Παντελής Λ. Κουντουριώτης, το δώρισε[2] στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος με τον όρο να λειτουργήσει ως μουσείο. Την μελέτη αποκατάστασης του αρχοντικού πραγματοποίησε[2] ο αρχιτέκτονας Αλέκος Καλλιγάς. Το 1999 πραγματοποιήθηκε η μετατροπή του αρχοντικού σε μουσείου, η οποία χρηματοδοτήθηκε[2] από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Τουρισμός - Πολιτισμός".

Το τελευταίο άνοιξε τις πύλες του το 2001 ως παράρτημα[2] του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ισόγειο του αρχοντικού διατηρούνται αντικείμενα που περιήλθαν στο Μουσείο από την δωρεά του Παντελή Λ. Κουντουριώτη και περιέχει αρκετές ολόσωμες ελαιογραφίες και προσωπογραφίες μελών της οικογένειας Κουντουριώτη, φιλοτεχνημένες από τους Ανδρέα Κριεζή, Διονύσιο Τσόκο, Περικλή Βυζάντιο κ.α., καθώς και έπιπλα, φωτογραφίες, γραφεία και προσωπικά αντικείμενα αυτών. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η λαογραφική συλλογή με παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και κεραμικά.

Στις τρεις αίθουσες του υπογείου φιλοξενούνται έργα των ζωγράφων Περικλή και Ντίκου Βυζάντιου, τα οποία δωρήθηκαν[2] από την κόρη του Περικλή, Μαριλένα Λιακοπούλου, και τον γιό της, Αλέξανδρο Λιακόπουλο. Ο Περικλής Βυζάντιος ήταν παντρεμένος με την Ευφροσύνη Σκουμπουρδή, δισεγγονή της Μαρίας Λαζάρου Κουντουριώτη και του Δημήτριου Βούλγαρη. Η συλλογή έργων έχει υδραϊκή θεματολογία (1951 - 1971).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Συλλογικό έργο, Η ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, άρθρο του Φίλιππου Μαζαράκη - Αινιάν, Η αρχιτεκτονική της οικίας, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 2002, σελ. 28
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Η ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, άρθρο του Ιωάννη Μαζαράκη - Αινιάν, Το αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη, ο.π., σελ. 5 - 6