Αρχαιολογικό Μουσείο Απειράνθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°4′31″N 25°31′26″E / 37.07528°N 25.52389°E / 37.07528; 25.52389

Αρχαιολογικό Μουσείο Απείρανθου Νάξου
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°4′17″N 25°31′13″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
ΤοποθεσίαΑπείρανθος Νάξου και Νάξος
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1962
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Απειράνθου είναι αρχαιολογικό μουσείο στο χωριό της Απειράνθου, στο νησί της Νάξου, στην Ελλάδα. Φιλοξενεί εκθέματα χρονολογούμενα από την προϊστορική περίοδο και την αρχαία περίοδο και τα οποία ανευρέθηκαν εντός των ορίων του χωριού, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.[1][2]

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1960, ενώ τα πρώτα εκθέματά του προήλθαν από τις ιδιωτικές συλλογές του Μιχάλη Μπογδάνη, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκαν περαιτέρω με την προσθήκη ευρημάτων προερχόμενων από αρχαιολογικές ανασκαφές, καθώς και από προσωπικές έρευνες ιδιωτών.[2] Το μουσείο στεγάζεται εντός κτιρίου στην ανατολική πλευρά της Απειράνθου. Επί του νησιού της Νάξου, δύο ακόμη μουσεία υφίστανται, πιο συγκεκριμένα το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου και το Αρχαιολογικό Μουσείο «Γύρουλα» στο Σαγκρί.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούμενα από την εποχή του χαλκού, την κυκλαδική περίοδο, καθώς και την αρχαιότητα. Τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα προέρχονται κυρίως από το ανατολικό τμήμα του νησιού της Νάξου, καθώς και, μεταξύ άλλων, από την Απείρανθο και την Κορφή τ'Αρωνιού. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, λίθινα αγγεία, κεραμικά αντικείμενα, κυκλαδικά ειδώλια, χάλκινα όπλα και εργαλεία, γλυπτά, καθώς και διακοσμητικά στοιχεία κτιριακών κατασκευών. Μεταξύ των πλέον σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνονται σκούρες λίθινες πλάκες οι οποίες ανευρέθηκαν εντός του ιερού της Κορφής τ'Αρωνιού, ιδιαίτερης σπανιότητας και οι οποίες αναπαριστούν τελετουργικές ή κυνηγετικές απεικονίσεις.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) «Archaeological Museum of Apeiranthos». Greek Travel Pages. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο Απειράνθου». Νάξος και Μικρές Κυκλάδες. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2016. 
  3. (Αγγλικά) «Archaeological museum (in Apeiranthos)». This is Naxos. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Archaeological Museum of Apeiranthos on Naxos στο Wikimedia Commons