Απόστολος Φίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Απόστολος Φίλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1949
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Απόστολος Φίλης (γεν. 1949) είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας τη δεκαετία του ’70. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ελπίδων και με μακροχρόνια παρουσία κάτω από τα δοκάρια του Πανιωνίου. Έχει ύψος 1,83 μ. και όταν αγωνιζόταν είχε βάρος 80 κ.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόστολος Φίλης του Ισιδώρου γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1949 στον Ασπρόπυργο και ήταν το δεύτερο παιδί στην οικογένειά του. Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα με την τοπική ομάδα, τον Πανασπροπυργιακό, στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά, τη σεζόν 1965-66. Γρήγορα εντοπίστηκε από μεγάλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και από τον Ολυμπιακό. Όμως, δεν γέμισε το μάτι του τότε προπονητή του θρύλου, του Στέφαν Μπόμπεκ και τελικά το 1970 κατέληξε στη Νέα Σμύρνη, στην ομάδα του Πανιωνίου. Αγωνίστηκε στο σύλλογο οκτώ χρόνια. Υπήρξε βασικό μέλος της ποιοτικότερης ίσως ποδοσφαιρικής ομάδας στην ιστορία του Πανιωνίου, των αρχών της δεκαετίας του ’70, από την οποία αναδείχθηκαν πολλοί διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος.

Με τον Πανιώνιο τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος τη σεζόν 1970-71, μπροστά από τον τότε φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, Παναθηναϊκό. Αν και δεν ξεκίνησε ως βασικός τερματοφύλακας, μετά τη 10η αγωνιστική άρχισε να χρησιμοποιείται από τον προπονητή Τζο Μάλετ και τελικά την ιστορική εκείνη χρονιά έπαιξε σε 17 ματς (15 ως βασικός και 2 ως αναπληρωματικός). Σημαντική ήταν η εμφάνισή του στο ισόπαλο 2-2 με την ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη και κυρίως στη νίκη με 2-1 κατά του Παναθηναϊκού τον Ιούνιο του 1971, από τα οποία κρίθηκε η 2η θέση. Μάλιστα μια αθλητική εφημερίδα είχε τίτλο μετά το ματς με τον ΠΑΟ: «ΦΙΛΗΣε την Ευρώπη ο Πανιώνιος!»

Την επόμενη σεζόν 1971-72, αγωνίστηκε με το σύλλογο στα τρία ματς που έδωσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον α΄ γύρο απέκλεισε τη δυνατή Αθλέτικο Μαδρίτης αλλά στο β΄ γύρο αποκλείστηκε από την ουγγρική Φερεντσβάρος, έπειτα από ένα επεισοδιακό πρώτο ματς, στο οποίο αποβλήθηκαν ο Μπάμπης Ιντζόγλου στο 23΄ και ο Βασίλης Μωραϊτέλης στο 65΄, αφήνοντας την ομάδα με εννέα παίκτες. Ο Πανιώνιος ηττήθηκε με 6-0, αλλά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό χωρίς να διεξαχθεί η ρεβάνς λόγω επεισοδίων και πολλοί παίκτες του τιμωρήθηκαν με μακροχρόνιες ποινές.

Την ίδια περίοδο με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων. Αγωνίστηκε και στα δύο ματς στο διπλό τελικό κατά της αλβανικής Μπέσα Δυρραχίου: στις 24 Νοεμβρίου στη Νέα Σμύρνη (νίκη με 2-1) και στις 15 Δεκεμβρίου στο Δυρράχιο (ισοπαλία 1-1).

Στον Πανιώνιο αγωνίστηκε αρκετές σεζόν τη δεκαετία του ’70 στην Α΄ Εθνική αλλά όχι όλες τις χρονιές ως βασικός. Το 1978 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, υπήρξε όμως αναπληρωματικός του τότε βασικού τερματοφύλακα της ομάδας, Σέρβου Μλάντεν Φούρτουλα.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής τερματοφυλάκων. Το 1985-88 δούλεψε στον Πανιώνιο, όταν βασικός προπονητής του συλλόγου ήταν ο Βέλγος Ούρμπεν Μπραμς και υπό την επίβλεψή του ήταν οι: Αντώνης Μανίκας, Δημήτρης Μπαρμπαλιάς, Σάκης Πεφάνης και Τάκης Παντέλης. Στη συνέχεια εργάστηκε επί 13 χρόνια στο προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού. Μάλιστα για δύο μέρες διετέλεσε πρώτος προπονητής, στις 30 και 31/1/1993, μετά το σύντομο πέρασμα του Αντώνη Γεωργιάδη. Ο Φίλης ήταν στον πάγκο στη νίκη με 5-1 του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του πρώτου προπονητή, παρέμεινε στο τεχνικό τιμ της ομάδας.

Εθνική ελπίδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόστολος Φίλης αγωνίστηκε πέντε φορές στην Εθνική Ελπίδων αλλά ποτέ στην Εθνική Ελλάδος των ανδρών αν και έντεκα φορές κλήθηκε ως αναπληρωματικός του Τάκη Οικονομόπουλου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιές Σύλλογος Συμμετοχές Γκολ
1965 ως 1970 Πανασπροπυργιακός
1970 ως 1978 Πανιώνιος 133 0
1978 ως 1981 ΠΑΟΚ 34 0
1981 ως 1982 Πανελευσινιακός 35 0
Χρονιές Εθνικές ομάδες Συμμετοχές Γκολ
1970-1973 Ελλάδα Ελλάδα ελπίδων 5 0

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ποδόσφαιρο 1971, εκδ. Ελληνικός Αθλητικός Τύπος.
  • Ματιές στα σπορ, τεύχη: 1978, 1979.
  • Νάσος Αθανασίου, «Η σύγχρονη γενιά του ποδοσφαίρου μας-Απόστολος Φίλης», περιοδικό «Πρωταθλητής» Οκτώβριος 1974.