Αουρέλιους των Αστουριών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αουρέλιους των Αστουριών
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση740
Θάνατος774[1]
Samartín del Rei Aurelio
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αστούριας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμιστής
ηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΦρουέλα της Κανταβρίας[2]
ΑδέλφιαΒερμούδο Α΄ των Αστουριών[3]
ΟικογένειαΟίκος των Αστουριών-Λεόν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης του Βασιλείου των Αστουριών (768–774)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αουρέλιους, λατιν.: Aurelius, ισπανικά: Aurelio‎‎, (π. 740 – 774) ήταν ο βασιλιάς των Αστουριών από το 768 έως το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Λεόν, ήταν γιος του Φρουέλα δούκα της Κανταβρίας (γιου του Πέτρου δούκα της Κανταβρίας). ανιψιός του Αλφόνσου Α' των Αστουριών και ένας εξάδελφος τού προκατόχου του, του Φρουέλα του Σκληρού. Ο αδελφός του, Βερμούδο Α΄, βασίλευσε αργότερα ως βασιλιάς.

Ο Αουρέλιους επιλέχθηκε ως βασιλιάς από τους Αστουριανούς ευγενείς, αφού ο Φρουέλα δολοφόνησε τον αδελφό του και με τη σειρά του δολοφονήθηκε. Πιστεύεται ότι στέφθηκε στη Σάμα. Φαίνεται ότι ήταν μία σχετικά ήσυχη και ειρηνική βασιλεία, που μαρτυρείται από τη σχεδόν απουσία αναφοράς της βασιλείας του στα μεσαιωνικά χρονικά. Το μόνο γεγονός της βασιλείας του που διηγούνται τα χρονικά, ήταν μία εξέγερση δουλοπάροικων, την οποία κατέστειλε ο Αουρέλιους. Η τοποθεσία της εξέγερσης είναι άγνωστη, αλλά είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση εξέγερσης κατά των ηγεμόνων στην ιστορία της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πιστεύεται ότι, σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, διαπραγματεύτηκε ειρήνη με τους μουσουλμάνους, που κυριαρχούσαν στα εδάφη στα νότια του, με ανταλλαγή νυφών, που σύμφωνα με το μύθο οδήγησε στο τοπωνύμιο Eλ Εντρέγo, που σήμερα είναι η καρδιά του δήμου Σαν Μαρτίν δελ Ρέι Αουρέλιο.

Φαίνεται ότι η κύρια κατοικία του και η πραγματική πρωτεύουσα στις Αστούριες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν ο δήμος του Σαν Μαρτίν δελ Ρόι Αουρέλιo, τότε μέρος του Λανγρέο. Έχοντας βασιλεύσει έξι χρόνια, ο Αουρέλιους απεβίωσε εκεί από φυσικά αίτια το έτος 774. Τα χρονικά της εποχής δεν αναφέρουν ότι ο Αυρήλιος είχε γυναίκα ή παιδιά. Τον διαδέχθηκε ο εξάδελφός του, Σίλο, σύζυγος της κόρης του Αλφόνσου Α', Αδοσίδας.

Τόπος ταφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιστορικοί διαφωνούν για τη θέση του λειψάνου του Αουρέλιου. Τα μεσαιωνικά Αστουριανά Χρονικά διαφωνούν μεταξύ τους. Κάποιοι λένε ότι ετάφη κοντά στο σημείο, που ζούσε στην κοιλάδα του Λάνγρεo, στην εκκλησία του Σαν Μαρτίν δε Τουρς στο Σαν Μαρτίν δελ Ρέι Αυρέλιo, όπου υπάρχει ένας τάφος με χαραγμένο το "Rey Aurelio". Η Ιστορία της Ισπανίας (Estoria de España) ή Πρώτα Γενικά Χρονικά (Primera Crónica General), που γράφτηκαν τον 13ο αι. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλφόνσου Ι΄ της Καστίλης, λέει ότι το λείψανο του Αουρέλιου ενταφιάστηκε στον δήμο Κάνγας δε Όνις. [5] Ωστόσο, ο ιστορικός Eστεβάν δε Γκαριβάυ δηλώνει ότι ο Αυρήλιος ενταφιάστηκε δίπλα στον πατέρα του Φρουέλα της Κανταβρίας, στην ανύπαρκτη πια εκκλησία του Σαν Μιγουέλ στο Γιανγούας, έναν δήμο της επαρχίας Σόρια. [6]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p15272.htm#i152712.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. «Бермуд I» (Ρωσικά)
  4. Ibn al-Athir: remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm#_ftnref191.
  5. (in ισπανική) Ricardo del Arco y Garay, Sepulcros de la Casa Real de Castilla (1954), Instituto Jerónimo Zurita, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid. OCLC 11366237. p. 132.
  6. Anguiano Nieva, Mateo (1704). Compendio historial de la provincia de La Rioja, de sus santos y milagrosos santuarios (στα Ισπανικά). σελίδες 582–586. 

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gran Enciclopedia Asturiana (1981) Επιμέλεια: Silverio Cañada(ISBN 84-7286-130-9)