Ανατολικός βάτραχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανατολικός βάτραχος

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Anura (Άνουρα)
Οικογένεια: Ranidae
Γένος: Pelophylax
Είδος: P. bedriagae
Διώνυμο
Pelophylax bedriagae
(Camerano, 1882)

Φυσική κατανομή ανατολικού βατράχου

Ο ανατολικός βάτραχος, Pelophylax bedriagae (Camerano, 1882) ή βάτραχος του Bedriaga, είναι ένα είδος βατράχου της οικογένειας Ranidae που απαντάται στην ανατολική Μεσόγειο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα μεσαίου-μεγάλου μεγέθους βάτραχο, του οποίο το ολικό μέγεθος εξαρτάται από το ενδιαίτημά του, αν και δεν ξεπερνά τα 15 cm[1]. Παρόμοια, ο χρωματισμός του σώματος του εξαρτάται από το περιβάλλον στον οποίο ζουν[1].

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντοπίζεται από το Δέλτα του Νείλου έως τη Μέση Ανατολή και την Ανατολία, καθώς και στην Ευρώπη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, χερσόνησος Κριμαίας)[1]. Στην Ελλάδα εντοπίζεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κως, Ρόδος) και πιθανότατα στα ανατολικά τμήματα της Θράκης[2].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερόβιος, ντροπαλός βάτραχος που συχνά λιάζεται έξω από το νερό και βουτά μέσα σε αυτό μόλις αισθανθεί κίνδυνο[2]. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν πάνω από 10.000 αυγά συνολικά έως το πέρας την αναπαραγωγικής περιόδου[2]. Τα αυγά εναποτίθενται σε μάζες-συστάδες μερικών εκατοντάδων μέσα στο νερό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe.. San Diego, USA: Bloomsbury Natural History.
  2. 2,0 2,1 2,2 «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018.