Αμπάς της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπάς της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Աբաս Ա (Αρμενικά)
Γέννηση880
Θάνατος953[1]
Τιγρανόκερτα
Τόπος ταφήςΤιγρανόκερτα
ΕθνικότηταΑρμένιοι
ΘρησκείαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγοςαγνώστων στοιχείων Μπαγκρατουνί
ΤέκναΑσώτιος Γ΄ της Αρμενίας
Μουσέγ του Καρς
ΓονείςΣεμπάδ Α΄ της Αρμενίας
ΑδέλφιαΑσώτιος Β΄ της Αρμενίας[1]
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατουνί
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας (928–953)
Θυρεός

Ο Αμπάς, αρμενικά: Աբաս Ա.‎‎ Abas, (άκμασε 928-953) από τον Οίκο των Βαγρατιδών ήταν βασιλιάς της Αρμενίας από το 928 έως το 953. Ήταν γιος του Σμπατ Α΄ και αδελφός του Ασότ Β΄ του Σιδηρού. Σε αντίθεση με τον τρόπο που κυβέρνησαν οι προκάτοχοί του, η βασιλεία του Aμπάς χαρακτηρίστηκε από χρόνια ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, που η Αρμενία δεν είχε απολαύσει για δεκαετίες. [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτεύουσά του βρισκόταν στο φρούριο Καρς και ο Αμπάς σημείωσε πολλές επιτυχίες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Την ίδια χρονιά που έγινε βασιλιάς, ο Αμπάς ταξίδεψε στο Ντβιν, όπου μπόρεσε να πείσει τον Άραβα κυβερνήτη εκεί να απελευθερώσει αρκετούς Αρμένιους ομήρους και να παραδώσει τον έλεγχο του παπικού ανακτόρου πίσω στην Αρμενία. Η σύγκρουση μεταξύ των Αράβων ήταν επίσης ελάχιστη, με εξαίρεση τη στρατιωτική ήττα που υπέστη ο Αμπάς κοντά στην ιερή πόλη Βαγκαρσαπάτ. Ήταν πολύ λιγότερο συμφιλιωτικός απέναντι στους Ρωμαίους/Βυζαντινούς, οι οποίοι είχαν επανειλημμένα επιδείξει την αναξιοπιστία τους ως σύμμαχοι, επιτιθέμενοι και προσαρτώντας Αρμενικά εδάφη. Ωστόσο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ρωμανός Α΄ Λεκαπηνός ήταν περισσότερο επικεντρωμένος στην καταπολέμηση των Άραβων Χαμδανιδών, αφήνοντας τον Αμπάς ουσιαστικά ελεύθερο να ασκεί τις πολιτικές του χωρίς ξένα εμπόδια. [3] Επίσης ο Αμπάς αντιμετώπισε μία εισβολή κάποιου Μπερ της Αμπχαζίας το 943: μία νέα εκκλησία είχε ολοκληρωθεί στο Καρς υπό τις διαταγές του Aμπάς και πριν από τον καθαγιασμό της, ο Μπερ είχε εμφανιστεί με στρατό κατά μήκος του ποταμού Αράξη, απαιτώντας να καθαγιαστεί η νέα εκκλησία με τη Χαλκηδόνια τελετουργία. [4] Ο Αμπάς αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση και έστησε ενέδρα στις δυνάμεις του Μπερ, σε μία επίθεση τα ξημερώματα. Έγιναν αρκετές ακόμη αψιμαχίες, όπου τελικά ο Μπερ συνελήφθη από τους άνδρες του Αμπάς. Ο Απάς πήγε τον Μπερ στη νέα του εκκλησία και τού είπε ότι δεν θα την ξαναδεί, τυφλώνοντάς τον και στέλνοντάς τον πίσω στην Αμπχαζία. Ο Aμπάς απεβίωσε το 953, αφήνοντας το βασίλειό του στους δύο γιους του, τον Aσότ Γ΄ και τον Mουσέγκ.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Aρμενικά) Αρμένικη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Armenian Encyclopedia Publishing House. 1974.
  2. Chamchyants, Mikhail (2005). History of Armenia from B.C. 2247 to the Year of Christ 1780, or 1229 of the Armenian Era: Volume 2. Boston: Adamant Media Corporation. σελίδες 74–75. ISBN 1-4021-4853-4. 
  3. Runciman, Steven. Emperor Romanus Lecapenus and his reign; a study of tenth-century Byzantium, 1929, pp. 156–157.
  4. Chamchyants. History of Armenia, pp. 82–83.
Προκάτοχος
Ασώτιος Β΄ της Αρμενίας
βασιλιάς της Αρμενίας
928 - 953
Διάδοχος
Ασώτιος Γ΄ της Αρμενίας