Αλ Μπαρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°41′N 36°32′E / 35.683°N 36.533°E / 35.683; 36.533

Αλ Μπαρά
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση, χωριό και populated place in Syria
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°41′0″N 36°32′0″E
Διοικητική υπαγωγήIhsim Nahiyah
ΧώραΣυρία[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Αλ Μπαρά (αραβικά: بارة) ή Μπαρά ήταν αρχαία πόλη της βορειοδυτικής Συρίας, κοντά στην Απάμεια-Πέλλα. Η αρχαία ελληνική της ονομασία ήταν Καπρόπερα. Απέχει 65 χιλιόμετρα βορείως της σημερινής Χαμά (Hama) και 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου (αρχαία Βέροια). Πρόκειται για μια από τις Νεκρές Πόλεις της Συρίας, οικισμούς που άκμασαν κατά την υστερο-ρωμαϊκή (πρωτο-βυζαντινή) περίοδο.

Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες νεκρές πόλεις στη βόρειο Συρία. Μέχρι την άφιξη των πρώτων Σταυροφόρων (11ος αιώνας) ήταν προμαχώνας της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αν και ιδρύθηκε μάλλον από τον Σέλευκο Α', η Καπρόπερα ήταν έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. ασήμαντη πόλη. Αργότερα, όμως, εξελίχθηκε σε κέντρο παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου στην περιοχή. Η Μπαρά περιβαλλόταν από πλούσια και γόνιμη γη, στην εμπορική οδό που ένωνε την Αντιόχεια με την Απάμεια.

Από τον 7ο αιώνα – μετά την αραβική κατάκτηση – παρά το γεγονός ότι οι άλλοι οικισμοί είχαν εγκαταλειφθεί και παρήκμαζαν, η πόλη συνέχιζε να ακμάζει και μάλιστα παρέμεινε χριστιανική με τον επίσκοπό της να εξαρτάται από το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Τον 11ο αιώνα η Μπαρά περιέπεσε στην κατοχή των Σταυροφόρων και από την πόλη εφορμώντας οι τελευταίοι προέβησαν σε καννιβαλικά επεισόδια[ασαφές] στη γειτονική Μαρώνεια το 1098. Το 1125 οι Σταυροφόροι απωθήθηκαν από τα Μέγαρα και την πόλη κατέλαβαν οι Μουσουλμάνοι. Στα τέλη του 12ου αιώνα η πόλη ερημώθηκε λόγω σεισμού. Δειλά–δειλά, μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα η νέα πόλη Αλ Μπάρα άνθισε πλάι στην αρχαία στο Jebel Riha.

Σήμερα η γη της Μπαρά είναι τόσο καλυμμένη από πυκνά δένδρα και παρακλάδια, ώστε να μην υπάρχει διαδρομή ανάμεσα στα ερείπια. Παρ’ όλα αυτά η γη είναι γόνιμη ακόμη, ώστε και σήμερα να πραγματοποιείται συγκομιδή ελιάς, σταφυλιού και βερίκοκου. Τα ερείπια καλύπτουν έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνουν πολλές μεγάλες βίλλες, τρία μοναστήρια – με έκταση όσο 12 βυζαντινές εκκλησίες[ασαφές] - καθώς επίσης και πέντε βυζαντινές εκκλησίες.

Τα πιο εντυπωσιακά μνημεία βρίσκονται 200 μέτρα παραπέρα και αφορούν στις πυραμίδες – τύμβους, στα οποία οι λαξευμένοι άκανθοι μαρτυρούν για τον πλούτο της Μπαρά. Η μεγαλύτερη πυραμίδα στεγάζει πέντε διακοσμημένες σαρκοφάγους. Νοτίως αυτής υπάρχει ένας υπόγειος τάφος με τρεις αψίδες και ένα καλοδιατηρημένο μοναστήρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.