Αλεξάνδρα Σδούκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάνδρα Σδούκου
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
27 Ιουνίου 2023
ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1978, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Επάγγελμαδικηγόρος
πολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου (γενν. 1978) είναι δικηγόρος και πολιτικός,[1] [2] [3] η οποία είναι σήμερα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2023.

Το διάστημα 2019–2023, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ΥΠΕΝ.[4]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.

Η Σδούκου σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό ∆ίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Πρόσθετα απέκτησε Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις διεθνείς και οικονομικές σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατείχε μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της ∆ιαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟ∆ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε βασικές διοικητικές θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Κατέχει ειδίκευση στον σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από το 2012 μέχρι και το 2015 διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας ∆ημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]