Ύβλα η Ηραία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°54′N 14°42′E / 36.900°N 14.700°E / 36.900; 14.700

Ύβλα η Ηραία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ύβλα η Ηραία
36°56′24″N 14°43′12″E
ΧώραΙταλία
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)

Η Ύβλα η Ηραία ήταν αρχαία πόλη της Σικελίας. Η τοποθεσία της ήταν στη σημερινή Ibla, στην κοινότητα της Ραγκούζα. Υπήρχαν τουλάχιστον τρεις (και πιθανώς έως και πέντε) πόλεις[1] με το όνομα «Ύβλα» στη Σικελία, οι οποίες συχνά συγχέονται μεταξύ τους και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ύβλα η Ηραία ονομάζεται από τον Στέφανο τον Βυζάντιο «̔́̂Υβλα ἡ ἐλάττων», σε διάκριση με την Ύδρα Μεγίστη, και της δίνεται το προσωνύμιο «Ἥρα» ή «Ἡραία». Από τις πόλεις της Σικελίας που φέρουν το όνομα Ύβλα, είναι η λιγότερο γνωστή από αρχαίες πηγές. Δεν υπάρχει υπαινιγμός για αυτήν στον Παυσανία, ο οποίος διακρίνει τη «Μείζονα» από την «Ελάττονα», ούτε σε κανέναν άλλο γεωγράφο: βρίσκουμε όμως στα «Δρομολόγια» του Αντωνίνου μια πόλη Ύβλα, τοποθετημένη στον δρόμο από τις Συρακούσες προς το Ακράγαντα, που σίγουρα διαφέρει τόσο από τη Μείζονα Ύβλα, όσο και από την Ελάττονα (και από τα Μέγαρα Υβλαία και από την Ύβλα τη Γελεάτι που μπορεί να ταιριάζουν με αυτές), και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι η τρίτη Ύβλα του Στεφάνου. Βρίσκεται 18 μίλια από τις Άκρες (σύγχρονο Palazzolo). (Itinerarium Antonini Augusti, σελ. 89, Χάρτης Πόιτινγκερ). Ένα απόσπασμα στο οποίο ο Κικέρων μιλά για μια πόλη που ονομάζεται «Ήρα», στη Σικελία (ad Att. ii. 1. § 5), πιστεύεται ότι αναφέρεται σε αυτήν την πόλη, αλλά η θεωρία αυτή είναι πολύ αμφίβολη.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το γεγονός ότι υπήρχαν τόσες πολλές πόλεις που ονομάζονται Ύβλα στη Σικελία πιθανότατα προήλθε από το γεγονός που αναφέρει ο [Παυσανίας]], ότι υπήρχε μια τοπική θεότητα με αυτό το όνομα (Paus. v. 23. § 6.)
  2. Ο Ουίλλιαμ Σμιθ, ο σημαντικότερος κλασικιστής της Βρετανίας τον 19ο αιώνα, περιγράφει την Ύβλα τη Μείζωνα με ένα συνδυασμό τοπικών και ιστορικών πληροφοριών από την Ύβλα τη Γελεάτι και τα Μέγαρα Υβλαία. Επομένως, πρέπει να προσέξουμε όταν υποθέτουμε ότι η αναφορά στην «Ύβλα» σε μια αρχαία πηγή αναφέρεται σε αυτήν την πόλη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]