Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης!
ΣκηνοθεσίαΤέρι Τζόουνς[1][2][3]
ΠαραγωγήΤζον Γκολντστόουν
ΣενάριοMonty Python
Πρωταγωνιστές
ΜουσικήΤζέφρι Μπέργκον
ΜοντάζΤζούλιαν Ντόιλ
Εταιρεία παραγωγής
Διανομή
Πρώτη προβολή17 Αυγούστου 1979 (ΗΠΑ)
Διάρκεια93 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΑγγλία
ΓλώσσαΑγγλική
Προϋπολογισμός4 εκ. δολάρια[5]
Ακαθάριστα έσοδα20 εκ. δολάρια[6]
ΠροηγείταιΟι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης
ΈπεταιMonty Python Live at the Hollywood Bowl

Η ταινία Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης! (αγγλικά: Monty Python's Life of Brian), είναι βρετανική σατιρική ταινία του 1979 σε σκηνοθεσία Τέρι Τζόουνς και σενάριο των Monty Python (Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Τζόουνς και Μάικλ Πάλιν). Η ταινία ακολουθεί τον Μπράιαν Κοέν, έναν νεαρό Εβραίο, που γεννιέται την ίδια μέρα και στην ίδια γειτονιά με τον Ιησού Χριστό και αργότερα τον περνάνε για τον Μεσσία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράιαν Κοέν γεννιέται σε έναν στάβλο ακριβώς δίπλα από αυτόν, στον οποίον γεννήθηκε ο Ιησούς, πράγμα το οποίο μπερδεύει τους Τρεις Μάγους με τα δώρα, οι οποίοι έρχονται να τιμήσουν τον «μελλοντικό Βασιλιά των Ιουδαίων». Ο Μπράιαν μεγαλώνοντας γίνεται ιδεολογικοποιημένος νεαρός, που αγανακτεί με την Ρωμαϊκή κατάκτηση της Ιουδαίας. Την ώρα που παρακολουθεί ομιλία του Ιησού, ο Μπράιαν ξετρελαίνεται με μια νεαρή επαναστάτρια, την Τζούντιθ. Η συμπάθειά του προς αυτήν και το μίσος προς τους Ρωμαίους τον ωθεί να ενταχθεί στο Μέτωπο του Λαού της Ιουδαίας, ένα από τα πολλά απελευθερωτικά κινήματα που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο να μαλώνουν μεταξύ τους παρά με τους Ρωμαίους.

Μετά από πολλές αναποδιές και ξεφεύγοντας από τον Πόντιο Πιλάτο, ο Μπράιαν καταλήγει σε ένα σημείο γεμάτο «Μυστικιστές» και «προφήτες», οι οποίοι ρητορεύουν στους περαστικούς σε μια πλατεία. Αναγκασμένος να ρητορεύσει κάτι ώστε να αναμειχθεί με τους υπόλοιπους και έτσι να περάσει απαρατήρητος από τους φρουρούς, ο Μπράιαν επαναλαμβάνει κάτι από αυτά που είχε ακούσει να λέει ο Ιησούς και γρήγορα προσελκύει ένα μικρό αλλά περίεργο να ακούσει κοινό. Μόλις βλέπει πως οι φύλακες έχουν φύγει, ο Μπράιαν προσπαθεί να αφήσει το όλο θέμα πίσω του, αλλά έχει εμπνεύσει ένα κίνημα ανθρώπων. Γίνεται έξαλλος, όταν συνειδητοποιεί πως κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να τον ακολουθούν και η παραμικρή του κίνηση παρερμηνεύεται από αυτούς ως Θαύμα. Οι αντιδράσεις τους γίνονται πιο έντονες, πράγμα που κάνει το να τους ξεφύγει ακόμα πιο δύσκολο, αλλά τελικά λόγω τού ενθουσιασμού του κοινού με τα «θαύματα» που ανακαλύπτουν, καταλήγουν να αγνοούν τον ίδιο τον Μπράιαν. Η Τζούντιθ είναι η μόνη που δεν φεύγει και ο Μπράιαν περνά την νύχτα μαζί της.

Το πρωί, ο Μπράιαν, ενώ είναι τελείως γυμνός, ανοίγει τις κουρτίνες και ανακαλύπτει ένα τεράστιο πλήθος έξω από το σπίτι της Μαμάς του, το οποίο τον ανακηρύσσει Μεσσία. Η Μαμά του Μπράιαν διαμαρτύρεται, λέγοντας στο κοινό πως «δεν είναι ο Μεσσίας, είναι ένα πολύ άτακτο αγόρι» και «δεν υπάρχει Μεσσίας εδώ, υπάρχει ένα χάλι, αλλά όχι Μεσσίας». Όλες οι απόπειρές της να διώξει το πλήθος αποκρούονται. Μόλις ο Μπράιαν απευθύνεται στο πλήθος, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να τους αλλάξει γνώμη. Οι ακόλουθοί του είναι τελείως αφοσιωμένοι στα πιστεύω τους για την θεϊκότητά του.

Ο άτυχος Μπράιαν αδυνατεί να ξεφύγει από τους ακόλουθούς του, αφού ακόμα και το σπίτι της Μαμάς του είναι περικυκλωμένο από ένα τεράστιο, αναπόσπαστο πλήθος. Πέφτουν πάνω του, απαιτώντας να τους θεραπεύσει κάνοντας θαύματα, και να τους αποκαλύψει θεϊκά μυστικά. Αφού ξεφύγει από την πίσω πόρτα, ο Μπράιαν συλλαμβάνεται από τους φρουρούς και οδηγείται για Σταύρωση. Παράλληλα, άλλο ένα μεγάλο πλήθος έχει μαζευτεί έξω από το παλάτι. Ο Πόντιος Πιλάτος (μαζί με τον επισκεπτόμενο Γκράvτoυς Tσoυτσoύvιoυς) προσπαθεί να καταβάλει την αίσθηση της επανάστασης δίνοντας τους την επιλογή να ελευθερώσουν έναν κατάδικο. Το πλήθος όμως, φωνάζει ονόματα που εμπεριέχουν το γράμμα «ρ», κοροϊδεύοντας την προφορά του Πιλάτου. Τελικά η Τζούντιθ εμφανίζεται και φωνάζει για την απελευθέρωση του Μπράιαν, πράγμα που το κοινό ενθαρρύνει καθώς το όνομα επίσης περιέχει το γράμμα «ρ». Ο Πιλάτος συμφωνεί με την απελευθέρωση του Μπράιαν.

Η διαταγή του γνωστοποιείται στους φρουρούς, αλλά σε μία σκηνή που αποτελεί παρωδία της ταινίας Σπάρτακος, πολλοί σταυρωμένοι άνθρωποι δηλώνουν πως είναι «ο Μπράιαν από την Ναζαρέτ» και ελευθερώνεται ο λάθος άνθρωπος. Πολλές ακόμα ευκαιρίες για μια αναστολή της καταδίκης του Μπράιαν προκύπτουν, αλλά όλες αποτυγχάνουν: οι σύντροφοί του (συμπεριλαμβανομένης της Τζούντιθ και της Μαμάς του), έρχονται για να δηλώσουν γιατί αφήνουν αυτόν τον «Πολεμιστή της Ελευθερίας» να κρέμεται εκεί. Η ελπίδα του Μπράιαν επανακτάται, όταν μια ομάδα αυτοκτονίας από το «Ιουδαϊκό Λαϊκό Μέτωπο» (όχι το Μέτωπο του Λαού της Ιουδαίας) έρχονται τρέχοντας προς τους Ρωμαίους, αλλά αντί να τους πολεμήσουν για να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, αυτοκτονούν ομαδικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Καταδικασμένος σε έναν χρονοβόρο και επίπονο θάνατο, ο Μπράιαν αρχίζει να ανεβαίνει ψυχολογικά χάρη στους συγκαταδίκους του και όλοι μαζί αρχίζουν να τραγουδούν το "Always Look on the Bright Side of Life." [7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0079470/. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  2. www.bbfc.co.uk/releases/monty-pythons-life-brian-1970-4. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  3. www.filmaffinity.com/es/film612331.html. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  4. «Monty Python's Life of Brian (AA)». British Board of Film Classification. 24 Αυγούστου 1979. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2013. 
  5. «Life of Brian». 17 Αυγούστου 1979 – μέσω IMDb. 
  6. «Box Office Mojo». Box Office Mojo. 17 Αυγούστου 1979. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2011. 
  7. Parker, Alan· O'Shea, Mick (2006). And Now For Something Completely Digital: The Complete Illustrated Guide to Monty Python CDs and DVDs. The Disinformation Company.