Medical tricorder

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ιατρικό τρίκορντερ (αγγλικά: tricorder) είναι φορητή συσκευή σάρωσης που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές για την αυτοδιάγνωση ιατρικών καταστάσεων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τη λήψη βασικών μετρήσεων ζωτικής σημασίας.

Ενώ η συσκευή δεν κυκλοφορεί ακόμη στη μαζική αγορά, υπάρχουν πολλές αναφορές για άλλους επιστήμονες και εφευρέτες που εργάζονται επίσης για τη δημιουργία μιας τέτοιας συσκευής καθώς και για τη βελτίωσή της. Μια κοινή άποψη είναι ότι θα πρόκειται για ένα εργαλείο γενικής χρήσης, παρόμοιο σε λειτουργικότητα με τον ελβετικό σουγιά, για τη λήψη μετρήσεων υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία, καθώς και η ροή του αίματος με μη επεμβατικό τρόπο. Θα διαγιγνώσκει την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου μετά την ανάλυση των δεδομένων, είτε ως αυτόνομη συσκευή είτε ως σύνδεση με ιατρικές βάσεις δεδομένων μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η τηλεοπτική σειρά Σταρ Τρεκ είχε τον φανταστικό δρα Μακόι ο οποίος χρησιμοποιούσε μια συσκευή που ονομαζόταν tricorder για να εξετάζει τους ασθενείς σε μια στιγμή. Η φανταστική συσκευή έχει προκαλέσει την αναζήτηση της αντίστοιχης συσκευής στην πραγματική ζωή. Η ιδέα του ιατρικού τρικόρντερ προέρχεται από μια φανταστική συσκευή στην τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίαςΣταρ Τρεκ της δεκαετίας του 1960, στην οποία ο φανταστικός χαρακτήρας δρ Λέοναρντ Μακόι τη χρησιμοποιούσε για να διαγνώσει άμεσα ιατρικές καταστάσεις. Μια περιγραφή της φανταστικής συσκευής είχε ως εξής: Το ιατρικό τρίκορντερ διαθέτει έναν αποσπώμενο, υψηλής ανάλυσης, φορητό σαρωτή που στέλνει πληροφορίες για τα σημεία ζωής στο ίδιο το τρίκορντερ. Μπορεί να ελέγξει όλες τις λειτουργίες ζωτικών οργάνων, να ανιχνεύσει την παρουσία επικίνδυνων οργανισμών και την ανθρώπινη φυσιολογία. Οι τράπεζες δεδομένων του περιέχουν επίσης πληροφορίες για μη ανθρώπινες φυλές που είναι γνωστές στην Ομοσπονδία, καθιστώντας έτσι δυνατή τη θεραπεία άλλων μορφών ζωής.

Αναφορά στο BBC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετές αναφορές υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξει αντίθεση στην ανάπτυξη μιας τέτοιας συσκευής από τις εθνικές ιατρικές ρυθμιστικές αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πιθανή αντίθεση από γιατρούς που δεν επιθυμούν να επιτρέψουν στους καταναλωτές να κάνουν εκτεταμένη αυτοδιάγνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη αυτοθεραπεία. Υπάρχει συμφωνία ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιες αυξήσεις στην παραγωγικότητα και την εξοικονόμηση κόστους και να δώσει ώθηση σε μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πάνω από εκατό εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου επένδυσαν 1,1 δισ. δολάρια στην ψηφιακή τεχνολογία υγείας το 2012.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]