Νευροεπιστήμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέδιο του Santiago Ramón y Cajal (1899) νευρώνων από την  παρεγκεφαλίδα του περιστεριού

Η νευροεπιστήμη είναι η επιστημονική μελέτη του νευρικού συστήματος.[1] Παραδοσιακά, η νευροεπιστήμη αναγνωρίζεται ως ένας κλάδος της βιολογίας. Ωστόσο, στις μέρες μας αποτελεί ένα διεπιστημονικό επιστημονικό πεδίο που συνεργάζεται με άλλους τομείς όπως τη χημεία, τη γνωσιακή επιστήμη, την επιστήμη των υπολογιστών, τη μηχανική, τη γλωσσολογία, τα μαθηματικά, την ιατρική (συμπεριλαμβανομένης της νευρολογίας), τη γενετική, και συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας, της φυσικής και της ψυχολογίας. Επίσης, ασκεί επιρροή σε άλλους τομείς όπως την εκπαίδευση[2] και την (βιο)ηθική. Ο όρος νευροβιολογία συχνά χρησιμοποιείται κατ' εναλλαγή με τον όρο νευροεπιστήμη, αν και ο πρώτος αναφέρεται ειδικά στη βιολογία του νευρικού συστήματος, ενώ ο τελευταίος αναφέρεται σε ολόκληρη την επιστήμη του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της ψυχολογίας, καθώς και τις καθαρά φυσικές επιστήμες.

Το πεδίο της νευροεπιστήμης έχει διευρυνθεί για να συμπεριλάβει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των μοριακών, κυτταρικών, αναπτυξιακών, δομικών, λειτουργικών, εξελικτικών, υπολογιστικών και ιατρικών πτυχών του νευρικού συστήματος. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από νευροεπιστήμονες έχουν επίσης επεκταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τις μοριακές και κυτταρικές μελέτες μεμονωμένων νευρικών κυττάρων έως τις απεικονιστικές μελέτες αισθητηριακών και κινητικών διεργασιών του εγκεφάλου. Πρόσφατες θεωρητικές εξελίξεις στην νευροεπιστήμη έχουν επίσης υποβοηθηθεί από τη μελέτη των νευρωνικών δικτύων.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των επιστημόνων που μελετούν το νευρικό σύστημα, πολλές εξέχουσες νευροεπιστημονικές οργανώσεις έχουν συσταθεί για να παρέχουν ένα χώρο συζήτησης για όλους τους νευροεπιστήμονες και τους εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, η International Brain Research Organization ιδρύθηκε το 1960,[3] η Διεθνής εταιρεία για την Νευροχημεία το 1963,[4] η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά το 1968,[5] και η Κοινότητα για τις Νευροεπιστήμες το 1969.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Neuroscience». Merriam-Webster Medical Dictionary. 
  2. Zull, J. (2002).
  3. «History of IBRO». International Brain Research Organization. 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. The Beginning Αρχειοθετήθηκε 2012-04-21 στο Wayback Machine. Αρχειοθετήθηκε Νοέμβριος 23, 2012 στη Wayback Machine του Internet Archive, International Society for Neurochemistry Αρχειοθετήθηκε Νοέμβριος 23, 2012 στη Wayback Machine του Internet Archive[νεκρός σύνδεσμος]
  5. «About EBBS». European Brain and Behaviour Society. 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016. 
  6. «About SfN». Society for Neuroscience. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Neuroscience στο Wikimedia Commons