Ρομποτική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ρομποτική είναι κλάδος της μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελέγχει την λειτουργία διαφόρων μηχανικών εξαρτημάτων. Με το να τα συνδυάζουμε σε διάφορες διατάξεις, διαμορφώνουμε ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βρει εφαρμογές σε διάφορους κλάδους (π.χ. ιατρική), όπως ένας ανθρωπόμορφος βραχίονας για χρήση σε μικροεπεμβάσεις, με τις κινήσεις του βραχίονα να ελέγχονται πλήρως από έναν ανθρώπινο χρήστη .[1] Ωστόσο, ο κλάδος της ρομποτικής μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.[2] Είναι μια επιστήμη πολλά υποσχόμενη και το μέλλον θα δείξει κατά πόσο μπορεί να εξελιχθεί.

Σημασία και προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος ρομπότ πρωτοεμφανίζεται σε ένα θεατρικό έργο επιστημονικής φαντασίας του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ το 1921 και προέρχεται από τη σλαβική λέξη robota που σημαίνει εργασία.[3]

Τα έργα επιστημονικής φαντασίας έχουν επηρεάσει τους περισσότερους στον τρόπο με τον οποίο φαντάζονται τα ρομπότ. Από τα βιβλία του Ρώσου συγγραφέα Ισαάκ Ασίμωφ τη δεκαετία του 1940 έως τα κινηματογραφικά έργα, όπως Ο πόλεμος των άστρων, τα ρομπότ παρουσιάζονται σαν ανθρωποειδή τα οποία μπορούν να περπατούν, να μιλούν, να βλέπουν, να ακούνε και, σε μερικές περιπτώσεις, να είναι προικισμένα με αισθήματα. Στην επιστημονική κοινότητα, ρομπότ θεωρούνται οι μηχανές αυτές, οι οποίες ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους, είναι ικανές να αλλάξουν το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν, μέσα από δράσεις που ακολουθούν κάποιους εγγενείς κανόνες και με βάση δεδομένα για το ίδιο το ρομπότ και για το περιβάλλον του, που αποκτώνται από τα αισθητήρια με τα οποία είναι εφοδιασμένο.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιομηχανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες μαζικής παραγωγής αντικαθιστά τους ανθρώπους με εξειδικευμένες μηχανές που εκτελούν μια προκαθορισμένη σειρά κατεργασιών στα προϊόντα που παράγονται. Στόχος της αυτοματοποίησης, η οποία γίνεται εφικτή με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 20ό αιώνα, είναι η αυξημένη παραγωγικότητα, η βελτιωμένη ποιότητα, η αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων αλλά και η ελεγξιμότητα των μέσων παραγωγής.

Το 1961 κατασκευάζεται και τίθεται σε λειτουργία το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ. Σύμφωνα με έναν ευρέως αποδεκτό ορισμό, χρονολογούμενο από το 1980, ένα βιομηχανικό ρομπότ είναι μια επαναπρογραμματιζόμενη μηχανή σχεδιασμένη να μετακινεί αντικείμενα, εργαλεία ή διατάξεις μέσω μιας ποικιλίας προγραμματιζόμενων κινήσεων, για την εκτέλεση εργασιών. Ο ορισμός αυτός αντανακλά την τρέχουσα χρήση των ρομπότ στη βιομηχανία, η οποία αποτελεί έναν αναπτυγμένο και ώριμο τομέα εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας και των προϊόντων της. Τυπικές εφαρμογές τους στη βιομηχανία περιλαμβάνουν τη φόρτωση - εκφόρτωση προϊόντων τη βαφή, την κοπή κ.τ.λ.

Άλλες εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι τομείς εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η εξερεύνηση του διαστήματος, η ιατρική, οι αγροτικές εφαρμογές, η έρευνα και διάσωση κ.τ.λ. Η ρομποτική τεχνολογία στους τομείς αυτούς, παρά την ύπαρξη πρωτοτύπων, είναι ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο. Τα αίτια για το γεγονός αυτό μπορούν να αναζητηθούν στην έλλειψη βαθύτερης κατανόησης των μηχανισμών ελέγχου που επιτρέπουν στον άνθρωπο να χειρίζεται επιδέξια μια ποικιλία αντικειμένων στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, ο επιτυχής χειρισμός ενός ποτηριού αποτελεί μια καθημερινή ενέργεια ενός ανθρώπου, χωρίς ο ίδιος να είναι σε θέση να εξηγήσει τις λεπτομέρειες και την αλληλουχία των ενεργειών που είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση της δράσης του. Η ερευνητική δραστηριότητα για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας σ' αυτόν τον τομέα είναι, επομένως, ιδιαίτερα έντονη.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει:

  • αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • δημιουργικότητα
  • συνεργασία με τα μέλη της ομάδας
  • παρατηρητικότητα
  • ερευνητικό πνεύμα
  • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • ικανότητα λήψης αποφάσεων

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Katalog der Deutschen Nationalbibliothek». portal.dnb.de. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. Juan Manuel Ramos Arreguin (2008). Automation and Robotics. I-Tech Education and Publishing. 
  3. Workman, Christopher; Howarth, Troy (2016). "Tome of Terror: Horror Films of the Silent Era". Midnight Marquee Press. σελ. 240. (ISBN 978-1936168-68-2).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζωή Δουλγέρη (2007). Ρομποτική: Κινηματική, δυναμική και έλεγχος αρθρωτών βραχιόνων.