Χαλχούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαλχούλ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Χαλχούλ
31°34′44″N 35°5′57″E
ΧώραΚράτος της Παλαιστίνης
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Χεβρώνας
Έκταση37,3 km²
Υψόμετρο1.020 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χαλχούλ (αραβικά: حلحول, αρχαία ελληνικά: Αἰλουά/Άλοόλ) είναι παλαιστινιακή πόλη στη νότια Δυτική Όχθη, 5 χιλιόμετρα βόρεια της Χεβρώνας στο Κυβερνείο της Χεβρώνας του μερικώς αναγνωρισμένου Κράτους της Παλαιστίνης. Η πόλη, που συνορεύει με το Σαΐρ και το Ας-Σουγιούχ στα ανατολικά, τον προσφυγικό καταυλισμό Μπέιτ Ουμμάρ και Αλ-Αρρούμπ στα βόρεια, και το Χαράς και τη Νούμπα στα δυτικά,[1] βρίσκεται 916 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η υψηλότερη κατοικημένη τοποθεσία στην Παλαιστίνη.[1] Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής, η πόλη είχε πληθυσμό 27.031 κατοίκους το 2017.[2]

Σύμφωνα με τις ιουδαϊκές, χριστιανικές και μουσουλμανικές μεσαιωνικές παραδόσεις, οι τάφοι των βιβλικών προφητών Γαδ και Νάθαν βρίσκονται στο Χαλχούλ. Ο τόπος ταφής του προφήτη Νάθαν περιγράφεται ως μια σπηλιά καλυμμένη με πράσινο χρώμα και αποκλεισμένη από το κοινό. Μια άλλη μουσουλμανική παράδοση τοποθετεί τον τάφο του Ιωνά στην πόλη. Οι τόποι ταφής, που προηγουμένως χαρακτηρίζονταν στον κατάλογο των Ιερών Τόπων υπό ισραηλινή κυριαρχία, τώρα υπάγονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο ισραηλινός οικισμός Καρμέι Τσουρ βρίσκεται στα περίχωρα του Χαλχούλ.[3] Το Χαλχούλ περιβάλλεται από αρχαίες ταφικές σπηλιές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 'Halhul', ARIJ, 2000.
  2. Preliminary Results of the Population, Housing and Establishments Census, 2017 (Report). State of Palestine. February 2018, pp. 64–82. https://www.pcbs.gov.ps/Downloads/book2364-1.pdf. Ανακτήθηκε στις 2023-10-24. 
  3. Pekka Pitkänen, Joshua, InterVarsity Press, 2010 p. 296.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Halhul στο Wikimedia Commons