Χαβανέζικο μάμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαβανέζικο μάμο

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πουλιά (Αves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Fringillidae)
Οικογένεια: Δρεπανιδίδες (Drepanididae)
Γένος: Δρεπανίς (Drepanis)
Είδος: D. pacifica
Διώνυμο
Drepanis pacifica (Δρεπανίς η ειρηνική)

Το χαβανέζικο μάμο (Drepanis pacifica - Δρεπανίς η ειρηνική) ήταν ένα είδος σπίνου της οικογένειας των Δρεπανιδιδών. Ήταν ενδημικό στην Χαβάη. Εξαφανίστηκε εξαιτίας της απώλειας ενδιαιτημάτων και της υπερθήρευσης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδιο από τον Γουίλιαμ Έλλις

Το πουλί ήταν μαύρο με κίτρινα πούπουλα στα φτερά, στα πόδια και κοντά στην ουρά. Είχε μικρά μαύρα γυαλιστερά μάτια και ένα ελαφρός καμπυλωτό μαυριδερό ράμφος, γύρω στα 7,5 εκατοστά. Οι νεοσσοί πιθανόν να ήταν καφέ[2]. Ζούσε στις κορυφές τον δέντρων και τρέφονταν με νέκταρ.

Επιρροές στον χαβανέζικο πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μάμο ήταν ένα από τα πιο τιμημένα πουλιά στην Χαβανέζικη κοινωνία. Χρησιμοποιούσαν τα πορτοκαλί φτερά του για να φτιάξουν μανδύες και καπέλα για τους βασιλείς. Η θήρευση για τα φτερά του συνέβαλε στην παρακμή του πληθυσμού του. Ο κίτρινος μανδύας του βασιλιά Καμεχαμέχα ο Ά της Χαβάης ,όπου χρησιμοποιήθηκε από 7 μονάρχες, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν 80.000 πουλιά για να ολοκληρωθεί. Οι χαβανέζοι αιχμαλώτιζαν τα πουλιά με τον εξής τρόπο: Μάζευαν την ρητίνη από διάφορα δέντρα όπως το σανταλόξυλο και ο αρτόκαρπος και έφτιαχναν με αυτό μία κολλώδη πάστα. Τοποθετούσαν αυτήν την κόλλα δίπλα στα άνθη όπου τρέφονταν τα μάμο. Τα πεινασμένα μάμο κάθονταν στα άνθη για να πιουν το νέκταρ και τα πόδια τους κολλούσαν στην πάστα με αποτέλεσμα να παγιδευτούν. Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μετά την αποπτέρωση τα πουλιά κρατούνταν σαν κατοικίδια ή μαγειρεύονταν. Άλλοι πιστεύουν ότι αφήνονταν ελεύθερα. Ακόμα και αν ελευθερώνονταν τα πουλιά ήταν σε κατάσταση σοκ και κινδύνευαν να τραυματιστούν. Ωστόσο τα πουλιά της Χαβάης είναι σχετικά ήμερα και άφοβα όταν συλλαμβάνονται και επιβιώνουν στην αιχμαλωσία περισσότερο από τα άλλα πουλιά.

Επιπτώσεις των αποίκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαβανέζικα μάμο ήταν επίσης δημοφιλή και στους Ευρωπαίους συλλέκτες.

Οι Ευρωπαίοι άποικοι κατέστρεψαν τα δάση όπου ζούσε το μάμο για να φτιάξουν χωράφια και βοσκοτόπια. Τα βοοειδή περιφέρονταν ελεύθερα στα δάση καταστρέφοντας το οικοσύστημα. Το μάμο εξαφανίστηκε γρήγορα.

Η γρίπη της ευλογιάς σκότωσε όλα τα εναπομείναντα πουλιά. Υπάρχουν πολλά δείγματα αυτού του πουλιού σε Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά μουσεία. Το μάμο φαίνεται να εξαφανίστηκε γύρω στο 1899 αλλά οι παρατηρήσεις αυτού του πουλιού συνεχίστηκαν για ακόμα μερικά χρόνια. Η τελευταία επιβεβαιωμένη έκθεση ήταν τον Ιούλιο του 1898 στο μεγάλο νησί της Χαβάης από τον Χένρυ Β. Χενσόου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]