Φιλαντελφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλαντελφία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Φιλαντελφία
38°47′2″N 16°17′28″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία του Βίμπο Βαλέντια
ΠροστάτηςΑγία Βαρβάρα
Έκταση31,5 km²[1]
Υψόμετρο570 μέτρα
Πληθυσμός4.967 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.89814
Τηλ. κωδ.0968
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φιλαντελφία (Filadelfia) είναι κωμόπολη και δήμος (comune) στην Επαρχία Βίμπο Βαλέντια της Καλαβρίας στην Ιταλία, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καταντζάρο. Η πόλη κτίστηκε το 1783 σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων από τους κατοίκους του Καστελμονάρντο, σε μια θέση που απείχε 6 χιλιόμετρα από την πόλη τους, η οποία καταστράφηκε από σεισμό. Οι κάτοικοι της Φιλαντελφία αποκαλούνται Φιλαντελφίνι.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η Φιλαντελφία είχε πληθυσμό 5.500 κατοίκους[3], ενώ ο δήμος της έχει έκταση 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υποδιαιρείται στα διαμερίσματα (frazioni) Μοντεζόρο, Ποντενίζι, Ζαγκερία, Σιόκκα, Σκάρρο, Νουκαρέλλε, Λουτσέντε, με μικρά χωριά. Ο δήμος της Φιλαντελφία συνορεύει με τους ακόλουθους δήμους: Κουρίνγκα, Φρανκαβίλλα Αντζιτόλα, Τζακούρσο (η αρχαία ελληνική Ιάκυρσος) και Πόλια.

Ο πληθυσμός της Φιλαντελφία εμφανίζει συνεχή μείωση σε όλες τις μεταπολεμικές απογραφές, από ένα μέγιστο άνω των 9.600 κατοίκων το 1951. Αυτό οφείλεται στις ανεπαρκείς υποδομές και στις συνθήκες διαβιώσεως. Επιπλέον, η περιοχή είναι σεισμογενής. Τα καλοκαίρια ωστόσο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή η ορεινή κωμόπολή δέχεται πολλούς τουρίστες από την Ελβετία, ενώ μπορεί κάποιος να συναντήσει επισκέπτες και από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι νεαροί κάτοικοι όμως συνεχίζουν να μεταναστεύουν στις μεγάλες πόλεις σε αναζήτηση εργασίας. Πολλά σπίτια της Φιλαντελφία φέρουν επιγραφές «πωλείται» ή «ενοικιάζεται» (vendesi).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]