Σιχισμός στη Σιγκαπούρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κεντρικός Σιχ Ναός στη Σιγκαπούρη.

Ο Σιχισμός στη Σιγκαπούρη έχει τις ρίζες του στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, ο πληθυσμός των Σιχ στη Σιγκαπούρη ανέρχεται στις 12.000-15.000.[1] Στη χώρα υπάρχουν εφτά γκουντβάρας (ιεροί ναοί των Σιχ) μαζί με μία ιεραποστολική κοινωνία, μια ευημερούσα κοινωνία, δύο οργανισμούς νεολαίας και δύο αθλητικές λέσχες.[2]

Πρώτοι Σιχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Σιχ ο οποίος μετανάστευσε στη Σιγκαπούρη ήταν ο Μαχαράζ Σινγκ το 1849. Ο Μαχαράζ Σινγκ στάλθηκε εκεί ως πολιτικός κρατούμενος από τη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά τον Δεύτερο Πόλεμο μεταξύ Άγγλων και Σιχ.[3] Ο Κεντρικός Σιχ Ναός της Σιγκαπούρης χτίστηκε για τον εορτασμό της 518ης επετείου του Γκουρού Νάνακ Ντεβ, του πρώτου Σιχ-Γκουρού και ιδρυτή του Σιχισμού. Ο ναός διαθέτει έναν πλούσιο και περίτεχνο συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το ιερό βιβλίο των Σιχ, το Γκουρού Γκραντ Σαχίμπ, είναι φυλαγμένο ευλαβικά σε μια αίθουσα προσευχής, η οποία έχει έναν ευρύ τρούλο πλάτους δεκατριών μέτρων.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σιγκαπούρη αποτελούσε μέρος της Μαλάγια (σημερινή Δυτική Μαλαισία), η οποία βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Βρετανίας. Η μετανάστευση των Σιχ στη Σιγκαπούρη έγινε δημοφιλής έπειτα από τη ζήτηση Σιχ αστυνομικών και φρουρών για τη Βρετανική αποικία της Μαλάγιας, κι έτσι οι Σιχ μετανάστευαν εκεί ως αστυνομικοί.

Κάποιοι Σιχ της Σιγκαπούρης είναι μετανάστες από την Ινδία (κυρίως από την περιοχή του Ανατολικού Παντζάμπ), ενώ άλλοι είναι απόγονοι των Σιχ της Βρετανικής Ινδίας, οι οποίοι τελούσαν τότε υπό κράτηση και είχαν σταλεί στη Σιγκαπούρη από τον Βρετανικό στρατό για διαμαρτυρίες, επιθέσεις ή δολοφονίες Βρετανών στρατιωτών, επιθέσεις, προσβολές και βανδαλισμούς Βρετανικών κτιρίων και περιουσιών. Αυτοί οι κρατούμενοι ζούσαν στις Βρετανικές φυλακές που βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη.

Ένα σημαντικό ποσοστό των Σιχ της Σιγκαπούρης είναι επίσης απόγονοι Ινδών Σιχ επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στη χώρα. Οι περισσότεροι Σιχ σήμερα, προέρχονται από την κοινότητα Τζατ.

Διακεκριμένοι Σιχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ίδρυμα Σιχ της Σιγκαπούρης και το Παντζάμπι Ίδρυμα της Σιγκαπούρης αποτελούν εξέχουσες οργανώσεις, οι οποίες προωθούν την κληρονομιά των Σιχ και τη γλώσσα Παντζάμπι ανάμεσα στους Σιχ της χώρας. Μερικοί διακεκριμένοι Σιχ οι οποίοι έγιναν γνωστοί στη δημόσια ζωή της χώρας είναι:[5]

  • Δικαστής Τσουρ Σινγκ Σίντου: πρώτος Σιχ Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σιγκαπούρης.
  • Τζάσβαντ Σινγκ Γκιλ: πρώτος Σιχ Υποπλοίαρχος στο Ναυτικό Σώμα της Σιγκαπούρης
  • Ίντερτζιτ Σινγκ και Ντάβιντερ Σινγκ: τα πρώτα δύο μέλη του Κοινοβουλίου της Σιγκαπούρης
  • Καρτάρ Σινγκ Τακράλ: ιδρυτής της εταιρίας Thakral Corporation
  • Αρχιστράτηγος Ράβιντερ Σινγκ: αρχηγός του Στρατού της Σιγκαπούρης

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Raman Iyer (2011-03-07). «Sikhs in Singapore: Turbanators with rich tradition of donning uniform». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-21. https://web.archive.org/web/20110721181813/http://www.topnews.in/law/sikhs-singapore-turbanators-rich-tradition-donning-uniform-254324. Ανακτήθηκε στις 2019-11-17. 
  2. «Sikhs benefited from Singapore prosperity, says CSGB president». Hindustan Times. 24 Αυγούστου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «Sikhs in Singapore 1850». 29 Απριλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2009. 
  4. «Central Sikh Temple». Uniquely Singapore. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2007. 
  5. Swarn Singh Kahlon (2016). «Sikhs in Singapore». Στο: Dr. Hardev Singh Virk. Sikhs in Asia Pacific:Travels among the Sikh Diaspora from Yangon to Kobe. New Delhi: Manohar Publisher.