Σάντα Σεβέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°02′N 11°57′E / 42.033°N 11.950°E / 42.033; 11.950

Σάντα Σεβέρα
Frazione di Santa Severa
Εικόνα
Η παραλία με το μεσαιωνικό κάστρο
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Λάτιο
Επαρχία   Ρώμη
Περιοχή
Υψόμετρο   7 μ.
Πληθυσμός   660
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 00050
Ζώνη ώρας   UTC+1
Πολιούχος   Σάντα Σεβέρα
Τοποθεσία
Σάντα Σεβέρα is located in Ιταλία
Σάντα Σεβέρα
Σάντα Σεβέρα

Η Σάντα Σεβέρα είναι κοινότητα του δήμου της Σάντα Μαρινέλλα της επαρχίας της Ρώμης.

Είναι ένα μικρό χωριό παραθαλάσσιο χωριό κατά μήκος της Via Aurelia, αρχαίας οδού, περίπου 8 χιλιόμετρα νότια της Σάντα Μαρινέλλα και 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.

Το χωριό πήρε το όνομά του από της Σάντα Σεβέρα, μάρτυρα που μαρτύρησε κατά τον 2ο αιώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο χωριό υπάρχει επίσης ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό με κάστρο του 11ου αιώνα δίπλα στη θάλασσα, μπροστά από το οποίο υπήρχε το αρχαίο ετρουσκικό λιμάνι Πύργοι.

Το χωριό της Σάντα Σεβέρα αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1930 ως θέρετρο πολλών φασιστών ηγετών. Τα σπίτια που χτίστηκαν ήταν μέρος του "Cooperativa 28 Ottobre", Συνεταιρισμός 28 Οκτωβρίου. Στην αρχή υπήρχαν πολύ λίγα σπίτια, όλες βίλες που ανήκαν η καθεμία σε μία οικογένεια. Κατόπιν, στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70, χτίστηκε ο συνοικισμός που σήμερα ονομάζεται "Grottini".

Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, το Ευσεβές Ινστιτούτου του Αγίου Πνεύματος (Pio Istituto di Santo Spirito), ιδιοκτήτης τότε του κάστρου της Σάντα Σεβέρα, διέταξε την ανακαίνισή του. Ο υπεύθυνος του έργου ήταν ο Ρικάρντο Μέντιτσι (Riccardo Medici), και αυτό ολοκληρώθηκε το 1970 (βλ. Angela Carlini Bandinelli, Santa Severa Mosaico Storico, Εκδόσεις Mediterranee, 1992, σ. 212).

Αρχαιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ, το 1964 βρέθηκαν τα χρυσά ελάσματα των Πύργων, τρία φύλλα χρυσού περίπου 20 εκατοστών, που χρονολογούνται το 500π.Χ., και περιέχουν κείμενα στα φοινικικά και τα ετρουσκικά.

Σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ελάσματα των Πύργων.
Κάστρο της Σάντα Σεβέρα

Το κάστρο στεγάζει το Μουσείο της Θάλασσας και της Αρχαίας Ναυσιπλοΐας της Σαντά Σεβέρα, και την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Περιoχής Cerite.

  • Η Εκκλησία της Ανάληψης της Θεοτόκου Μαρίας (Chiesa di santa Maria Assunta). Είναι η μητρόπολη του χωριού και βρίσκεται μέσα στο κάστρο. Το εσωτερικό έχει ρυθμό ρομαντισμού, και πάνω από το ιερό απεικονίζεται η Ανάληψη της Θεοτόκου ανάμεσα στις αγίες Σεβέρα και Μαρινέλλα.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάντα Σεβέρα βρίσκεται βόρεια από το Κρατικό Δρόμο 1 Via Aurelia και σε μικρή απόσταση από την έξοδο Σάντα Σεβέρα – Σάντα ΜΑρινέλλα, στον αυτοκινητόδρομο A12 Ρώμη – Τσιβιταβέκια (Roma – Civitavecchia).

Έχει επίσης σταθμό της σιδηροδρομικής εταιρίας Ferrovia Tirrenica, που βρίσκεται στο τμήμα μεταξύ Furbara και Σάντα Μαρινέλλα.

Το Αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια της πόλης, η οποία επίσης είναι 20 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της πόλης Τσιβιταβέκια.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • L.Canina Pirgi degli Agillei o Ceriti. Ann.d.Inst.1840 pg.34 e sgg.
  • A.Nibby Analisi storico-topografico-antiquaria della carta de' Dintorni di Roma. (3 voll.) Roma, Tipografia delle Belle Arti, 1837 (on-line)
  • A.Carlino Bandinelli, Santa Severa mosaico storico, ed.Mediterranee, 1992. *V.Protani B.Frau Pyrgi e il castello di S.Severa, GAR 1989
  • F.Enei,F.Gentile Il Castello di Santa Severa: 1949-1999 50º Anniversario dell'instituzione del Comune, ed.Soprintendenza per i Beni Ambientali, 1999

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]