Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από UTC)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης ζωνών χρόνου

Ο Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος (Coordinated Universal Time, συντμ. UTC) αποτελεί το διεθνές «σημείο αναφοράς χρόνου». Σε ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος».

O UTC αναφέρεται συχνά και ως Zulu Time (ζούλου τάιμ) ή Παγκόσμιος Χρόνος. O UTC έχει αντικαταστήσει την Ώρα Γκρήνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT, ώρα του 1ου μεσημβρινού ή 0)[1]. Ωστόσο, ορισμένες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος GMT στη θέση του UTC.

Ο ορισμός του UTC βασίζεται στα ατομικά ρολόγια, συγκεκριμένα στον χρόνο TAI (International Atomic Time). Ωστόσο, λόγω επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, κατά καιρούς προστίθενται ακέραια δευτερόλεπτα στον UTC, έτσι ώστε η διαφορά στο δεκαδικό μέρος των UT1, UTC να μην υπερβαίνει τα 0.9 sec, επιπλέον δε, ο UTC να συμφωνεί με τη δυναμική της περιστροφής της Γης.

Ο UTC επισημοποιήθηκε το 1960 από την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Ραδιοεπικοινωνιών στη Σύσταση 374[2], ωστόσο χρησιμοποιείτο ήδη από αρκετά εργαστήρια εθνικού χρόνου. Το σύστημα διορθώθηκε αρκετές φορές, έως ότου υιοθετήθηκε το άλμα δευτερολέπτου[3] το 1972 για την απλοποίηση μελλοντικών ρυθμίσεων.

Η τρέχουσα έκδοση του UTC ορίζεται από τη Σύσταση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU-R TF.460-6), για τις πρότυπες εκπομπές συχνότητας και χρόνου σήματος[4] και βασίζεται στη διεθνή ατομική ώρα (TAI) με πρόσθεση αλμάτων δευτερόλεπτων σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης[5]. Τα άλματα δευτερόλεπτων κρίθηκαν αναγκαία για να διατηρηθεί ο UTC μέσα σε όριο 0,9 δευτερόλεπτων της παγκόσμιας ώρας, (UT1)[6].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guinot 2011, σελ. S181.
  2. McCarthy & Seidelmann 2009, σελ. 227.
  3. «Η 30η Ιουνίου 2015 θα λάβει ένα επιπλέον δευτερόλεπτο (leap second)». http://scientificallytalking.com/30th-of-june-will-receive-a-leap-second/. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. ITU Radiocommunication Assembly 2002.
  5. Time Service Dept. c. 2009.
  6. National Institute of Standards and Technology 2012.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα